‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 18 februarie, 2025
-1.8 C
Chișinău
spot_img
‹ adv ›
HomepageȘtiriFermierii propun autorităților soluții pentru sprijinirea sectorului agricol

Fermierii propun autorităților soluții pentru sprijinirea sectorului agricol

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Accesul la resurse financiare în condiții avantajoase, rambursarea TVA aferentă impozitului funciar, a accizelor la motorină, sunt câteva dintre solicitările Asociației „Forța Fermierilor” adresate autorităților pentru a sprijini sectorul agricol în 2025, notează moldova1.md.

Ministerul Agriculturii se declară deschis la dialog, dar precizează că nu poate obliga băncile să ofere credite ieftine.

Totuși, instituția se bazează pe sprijinul Ministerului Finanțelor și al Băncii Naționale, pentru a îmbunătăți relațiile dintre bănci și agricultori.

‹ adv ›

Asociația Forța Fermierilor mai solicită un program de creditare similar Creditului Agricol din România, garantat de stat și fără adaosuri bancare mari.

De asemenea, ei propun înființarea unei instituții de stat, Banca Pământului, inspirată de modelele europene, care să stabilească un preț minim de referință pentru terenurile agricole și să faciliteze accesul la finanțare.

Prioritate ar trebui să aibă sectorul de cereale și oleaginoase, care acoperă aproximativ 80% din totalul terenurilor agricole cultivate în țara noastră.

‹ adv ›

Contribuția acestei subramuri la bugetul de stat este de 3,76 miliarde de lei.

Publicând aceste estimări, Asociația Forța Fermierilor face apel către Guvern și Parlament să ia în considerare impactul financiar generat de sectorul agricol asupra bugetului de stat.

Întrucât în Republica Moldova terenurile agricole constituie aproape singura resursă naturală a țării, utilizarea eficientă a acesteia și sprijinul din partea autorităților sunt esențiale, a subliniat directorul Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere „Agrocereale”, Iurie Rija.

„S-ar putea ca să fie soluționat sub diferite forme, să le vie în întâmpinare statul cumva.

Forma de TVA care o să fie compensată cumva, sub altă formă de impozite, acciza la motorină, băncile să s-ar putea să nu fie atât de dure în raport cu clienții care au o reputație foarte bună, să le meargă în întâmpinare la restructurarea creditelor.

Deficit de îngrășăminte în țară nu este după statisticile de import, de pesticide la fel nu este deficit, nici la motorină. Adică țara, tot ce este necesar în partea de imputuri diferitor tehnici ei au acces doar că nu au cu ce să achite”, a menționat directorul „Agrocereale”.

Iurie Rija a mai spus că, după ultimii doi ani de secetă, anul 2025 ar putea fi unul prielnic pentru culturile cerealiere.

„Sigur că este prematur pentru că mai este până în luna iunie, când vor fi recoltate rapița, grâul, orzul, mai e timp până atunci. Iarăși vom vedea cum va fi vremea: dacă va fi secetă, dacă va fi un an ploios poate să dureze și mai mult. Adică sunt etape, dar la etapa actuală eu văd un optimism.”

Autoritățile sunt deschise să discute problemele din sectorul agricol, într-un cadru organizat și cooperant, a declarat ministra Agriculturii și Industriei Alimentare, Ludmila Catlabuga, la TVR Moldova.

Ea a subliniat intenția autorităților de a crea o platformă de colaborare între fermieri, stat și bănci, cu scopul de a îmbunătăți condițiile de microcreditare pentru fermieri.

„Acum colegii au înaintat careva propuneri de scurtă durată, în funcție de posibilitatea sau de operativitatea cu care vom lucra cu ministerele adiacente, vom interveni nemijlocit cât de rapid posibil pentru a soluționa în cazul acelor propuneri cu care au venit fermierii”, a subliniat Ludmila Catlabuga.

La sfârșitul lunii decembrie 2024, reprezentanții mai multor asociații de fermieri au protestat în centrul Chișinăului, cerând autorităților măsuri urgente de sprijin pentru sectorul agricol.

Printre revendicări se regăsesc: prelungirea licențierii importului cerealelor și oleaginoaselor până la 31 decembrie 2025, restituirea accizelor fermierilor pentru anul 2024 și elaborarea unui mecanism de garanții de creditare și finanțare pentru noul an agricol 2025.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›