„Reforma Justiției nici nu a început, pentru că ceea ce se întâmplă acum la noi nu este o reformă și trebuie să fie spus clar ca toată lumea să înțeleagă: este o tentativă de capturare a justiției și de subordonare a justiției politicului.
E la o etapă mai proastă decât a fost, până a începe această debandadă pe care guvernanții noștri încăpățânează să o numească reformă. Subordonarea justiției politicului este un derapaj grav”, declară Victoria Sanduța.
Alexandr Stoianoglo, fostul candidat la alegerile prezidențiale susținut de PSRM, susține că, „dacă activitatea Procuraturii a eșuat, este imperativ să aflăm cauzele și responsabilii”. „Un audit riguros și transparent al reformelor în justiție, inclusiv al milioanelor de dolari și euro investite de contribuabilii americani și europeni, nu este doar justificat, ci absolut necesar”, a scris acesta pe rețele.
Deși președinta Maia Sandu și premierul Dorin Recean, dar și mai mulți deputați din PAS au declarat public despre faptul că sunt nemulțumiți de progresele pe reforma justiție și aceasta ar fi, la moment, cea mai importantă problemă din țară, ministra Veronica Mihailov-Moraru susține că niciunul dintre oficialii de rang înalt nu i-a exprimat reproșuri ei personal în acest sens. „Nici într-un caz reforma justiției nu poate fi luată de la zero, pentru că este în plină desfășurare și trebuie să separăm competențele instituțiilor implicate în domeniu. Pe de o parte sunt Executivul, Ministerul Justiției sau Parlamentul, responsabile de elaborarea politicilor în domeniu și pe de altă parte avem instituțiile de forță sau de drept, cele care aplică legea, ca să avem rezultatele legilor respective”, a precizat ministra.
Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, nu știe nimic despre o posibilă demitere a sa, deși anterior, surse din PAS au declarat că aceasta s-ar regăsi pe lista miniștrilor care urmează să plece din Guvernul Recean, după alegerile prezidențiale. „Nu am discutat cu prim-ministrul acest aspect, dar este decizia dumnealui și nu pot comenta”, a declarat Veronica Mihailov-Moraru.
Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a anunțat că demisionează din Guvernul Recean și se retrage din PAS. Anunțul a fost făcut de acesta, în dimineața zilei de 11 noiembrie. „Sper că acest pas să permită revenirea la discuții în spațiul public despre Moldova și mai puțin să se discute despre un om sau altul, așa cum vor dușmanii țării noastre”, a menționat Spînu.
Liderul PAS, președintele Parlamentului, Igor Grosu, i-a mulțumit lui Andrei Spînu pentru activitatea în cadrul formațiunii, precum și la Guvern. „Ai contribuit la organizarea noastră ca partid și la victorii electorale importante, iar în Guvern ai avut de luat decizii grele și nu te-ai eschivat de responsabilitatea pentru ele”, a scris speakerul.
„Respect decizia lui Andrei Spînu și îi mulțumesc pentru toată contribuția lui”, a declarat președinta Maia Sandu, după anunțul matinal al ministrului Infrastructurii, că se retrage din Guvern și din PAS.
Și deputatul PAS Radu Marian a venit cu un mesaj în apărarea lui Andrei Spînu: „Este un om profesionist, dar a fost ținta unor atacuri furibunde, a unui ocean de falsuri și manipulări, defăimări, care i-au atacat integritatea. Nu există nicio probă, investigație, sau documente”.
„Englezii sunt cunoscuți prin maniera de a pleca fără a-și lua rămas bun. Pe când rușii au moda să-și ia rămas bun fără să plece”, a comentat fostul șef al Căii Ferate, Oleg Tofilat, demisia lui Andrei Spînu.
Totodată, ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, cel al Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, dar și ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, ar urma să fie demiși din funcții, potrivit unor surse din PAS.
Cu câteva zile înainte de turul II la prezidențiale, Maia Sandu a declarat că după alegerile prezidențiale vor urma remanieri în Guvern. „Am auzit cetățenii, am auzit pretenții, și la un minister și la altul și aceste remanieri se vor întâmpla chiar înainte de Anul Nou”, a declarat șefa statului.
La 6 noiembrie, în cadrul primei ședințe a Guvernului după prezidențiale, premierul Dorin Recean a anunțat că urmează remanieri guvernamentale. „În următoarele 10 zile eu voi veni cu aceste propuneri de schimbări”, a menționat prim-ministrul.
Deputatul PAS Radu Marian a declarat că la moment, cea mai mare problemă din țară este în domeniul justiției. „În următoarele zile vor fi anunțate câteva decizii și făcute câteva acțiuni decisive, pentru ca să ne asigurăm că în viitor, în cel mai scurt timp, avem niște consecințe. Acesta e cel mai vulnerabil și mai sensibil lucru, alegătorii ni l-au comunicat și trebuie să-l livrăm”, a precizat deputatul.
La rândul său, președintele Parlamentului, Igor Grosu, liderul PAS, a declarat că premierul Dorin Recean rămâne în funcție, iar o decizie cu privire la schimbarea miniștrilor încă nu a fost luată.
În contextul remanierilor promise de președinta realeasă, liderul PSRM, Igor Dodon, a declarat: „Nu avem nevoie de reparații cosmetice, Maia Sandu, avem nevoie de o reparație capitală”. „Dacă Spînu va fi numit consilierul Maiei Sandu, să-i cânte zilnic la ureche, ce se va schimba?!”, se întreabă Dodon.
Și deputatul BCS Grigore Novac a comentat declarațiile privind remanierile guvernamentale care urmează în scurt timp: „Oamenii când se uită la Cabinetul de miniștri ai lui Recean începe să le fie dor de Natalia Gavrilița”.
Potrivit legislației, suntem obligați să cenzurăm comentariile ce incită la ură, reprezintă atac la persoană sau conțin cuvinte necenzurate.
Vă îndemnăm la discuții decente!