Criza cărbunelui la Cuciurgan! A început numărătoarea inversă până la epuizarea rezervelor

27 Ian. 2025, 10:04
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
27 Ian. 2025, 10:04 // Actual //  Ursu Victor

Liderul separatist transnistrean, Vadim Krasnoselski, a declarat că centrala electrică de la Cuciurgan (MGRES) va epuiza rezervele de cărbune până pe 17 februarie. Totuși, imagini din satelit obținute de Europa Liberă sugerează că acest termen ar putea fi mult mai apropiat, indicând un consum accelerat al stocurilor.

Potrivit imaginilor furnizate de compania americană Maxar Technologies șu publicate de Europaliberă, aproape jumătate din stocul de cărbune depozitat în aer liber lângă centrala MGRES a dispărut până pe 16 ianuarie. Analiza unor fotografii din satelit, realizate în datele de 1, 5, 11, 14 și 16 ianuarie, arată o reducere semnificativă a cantității de cărbune, în special după ce centrala a trecut de la utilizarea gazului natural la cărbune pe 1 ianuarie.

Trecerea pe cărbune a fost impusă de întreruperea livrărilor de gaze naturale rusești către regiunea transnistreană, în urma expirării unui acord de tranzit prin Ucraina. Imaginile comparate, inclusiv una datată din 8 octombrie 2024 – când MGRES funcționa pe gaz și stocurile de cărbune rămăseseră intacte – demonstrează că ritmul actual de consum al cărbunelui este mult mai mare decât cel anticipat.

Estimările autorităților de la Chișinău, care prognozau că MGRES va rămâne fără cărbune până la sfârșitul lunii ianuarie, par să fie susținute de aceste dovezi. „La ritmul actual de consum, cărbunele este cel mai probabil deja aproape epuizat”, indică analiza Europa Liberă, publicată pe 26 ianuarie.

Această situație accentuează criza energetică cu care se confruntă malul stâng al Nistrului, având implicații semnificative pentru securitatea energetică a regiunii. Rămâne neclar cum va reuși MGRES să mențină furnizarea de energie electrică în contextul lipsei acute de combustibil.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

22 Feb. 2025, 19:57
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Feb. 2025, 19:57 // Actual //  Ursu Victor

În cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră”, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Vladimir Bolea, a declarat că angajații Căilor Ferate din Moldova (CFM) trebuie să-și gestioneze resursele pentru a acoperi restanțele salariale, înă nu exlude și varianta subvenționării. Potrivit acestuia, instituția dispune de active neutilizate, inclusiv locomotive și vagoane vechi, care ar putea fi valorificate pentru a genera venituri.

„Ei singuri știu cât trebuie să-și caute bani, să-și plătească salariile, să-și câștige bani. Spre exemplu, au 85 de locomotive care stau ruinate complet și alte 90 care pot fi vândute. De asemenea, au o bază masivă de fier vechi care poate fi valorificată”, a spus Bolea.

Ministrul a subliniat că CFM are propria comisie responsabilă de administrarea bunurilor și stabilirea prețurilor de vânzare, fără implicarea Ministerului Infrastructurii. Totodată, Bolea a recomandat ca licitațiile pentru vânzarea activelor să fie organizate la nivel internațional, pentru a atrage mai mulți cumpărători și a obține prețuri mai bune.

„Dacă vor participa cumpărători din Turcia sau România, concurența mai mare le-ar putea aduce venituri mai mari. Este important să beneficieze de aceste posibilități”, a adăugat el.

Ministrul a precizat că deciziile privind vânzarea activelor neutilizate aparțin în totalitate administrației CFM, care trebuie să prioritizeze utilizarea resurselor pentru a asigura plata salariilor restante.

Feroviarii au protestat pe 14 februarie, în fața Guvernului, Parlamentului și Președinției Republicii Moldova, pentru a atrage atenția asupra restanțelor salariale acumulate și a cere soluționarea imediată a acestei probleme. Aceștia au anunțat că vor reveni la proteste în data de 28 de februarie. Este vorba de datorii la salarii în sumă de 190 de milioane de lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!