Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a organizat un seminar practic cu genericul „Producerea, certificarea și comercializarea răsadurilor și a materialului săditor legumicol”.
Evenimentul a întrunit producători de răsaduri și material săditor legumicol, reprezentanți ai centrelor de expoziții, ai piețelor agricole, specialiști în domeniul fitosanitar și inspectori responsabili de domeniul control semincer din cadrul subdiviziunilor teritoriale pentru siguranța alimentelor.
În cadrul seminarului s-au discutat aspecte privind cadrul legal care reglementează producerea, certificarea și comercializarea răsadurilor și а materialului săditor legumicol, în special:
1. Procedura specifică de stabilire a responsabilităților și a modului de lucru pentru producere, inspecție, certificare și comercializare a răsadurilor și a materialului săditor legumicol;
2. Asigurarea păstrării identității, purității varietale și a sănătății răsadurilor de culturi legumicole;
3. Etapele de certificare a răsadurilor și a materialului săditor legumicol, începând cu depunerea declarației de multiplicare de către producător și până la obținerea certificatului de calitate (în cazul când produsul dat corespunde standardelor);
Directorul general adjunct al ANSA, Mihail Jereghi a menționat necesitatea producerii răsadurilor de culturi legumicole de calitate, precum și necesitatea plasării pe piață a produselor certificate și etichetate în mod corespunzător.
De asemenea, s-a menționat importanța conformării producătorilor din domeniu la cadrul legal în vigoare pentru a pune la dispoziția consumatorului final răsad și material săditor legumicol de cea mai înaltă calitate.
Comentarii