Planul Zelenski-Sandu: Cum poate Ucraina reduce prețul energiei cu 30% în Moldova

26 Ian. 2025, 10:05
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
26 Ian. 2025, 10:05 // Actual //  Ursu Victor

Ucraina își exprimă disponibilitatea de a sprijini Republica Moldova în depășirea crizei energetice, oferind cărbune și trimițând specialiști pentru a crește producția de energie electrică la Centrala de la Cuciurgan (MGRES).

În cadrul unei conferințe de presă comune cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că Ucraina poate furniza cărbune inclusiv regiunii separatiste Transnistria pentru producerea de energie. Zelenski a subliniat că anterior Rusia a livrat antracit către Tiraspol, antracit obținut de pe teritoriile ocupate ale Ucrainei.

Potrivit președintelui ucrainean, MGRES ar putea crește de 10 ori producția de energie electrică, de la 220 MW la 2 GW, dacă ar beneficia de sprijinul specialiștilor ucraineni. „Dacă oamenii noștri vor merge acolo, centrala poate genera 2 GW fără probleme. În schimb, putem primi energie electrică, ceea ce este echitabil: oferim cărbune, ei obțin electricitate pentru întreaga Moldova, iar noi, pentru Ucraina”, a explicat Zelenski, citat de RBK Ucraina.

De asemenea, liderul ucrainean a precizat că această cooperare ar putea reduce prețul energiei electrice în Republica Moldova cu până la 30%.

Zelenski a menționat și o scrisoare primită de la liderul transnistrean, Vadim Krasnoselski, pe care a catalogat-o drept „lipsită de claritate”. El a criticat Tiraspolul pentru dependența continuă de Rusia, avertizând că astfel de acțiuni amână soluționarea crizei energetice.

În contextul opririi tranzitului de gaze naturale rusești prin Ucraina, la 1 ianuarie, regiunea transnistreană nu mai primește gaze din Rusia, ceea ce a generat o criză energetică. MGRES, care furnizează energie inclusiv Chișinăului, operează în prezent pe bază de stocuri limitate de păcură și cărbune, care riscă să se epuizeze în curând.

Prin parteneriatul dintre Ucraina și Moldova, Zelenski susține că stabilitatea producției de energie poate fi asigurată pe o perioadă de 10 ani. Deciziile concrete urmează să fie stabilite de echipele celor două părți.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

22 Feb. 2025, 14:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Feb. 2025, 14:00 // Actual //  Ursu Victor

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a declarat că strategia de subvenționare a agriculturii, aflată în discuție în Parlament, a fost pusă pe pauză pentru a permite consultări suplimentare cu agricultorii. Grosu a explicat că documentul în cauză reprezintă o ajustare a politicii naționale pentru a se alinia la standardele Uniunii Europene și că este necesar mai mult timp pentru a discuta cu actorii din domeniu.

„Este important să discutăm împreună cu agricultorii și să ajustăm politica în funcție de necesitățile lor. Ei m-au rugat să acordăm mai mult timp pentru aceste discuții, iar eu am acceptat această propunere. Trebuie să schimbăm paradigma actuală și să reflectăm asupra modului în care o putem face, precum și asupra ritmului în care putem implementa aceste schimbări”, a afirmat Grosu.

Președintele Parlamentului a subliniat că este esențial să se renunțe la strategia de a promova doar produse de materie primă. „Nu mai putem să mergem doar pe produse, hai să zic așa, materie primă. Trebuie să ne gândim cum să investim în agricultură și să identificăm ce trebuie să investim pentru a obține produse cu valoare adăugată”, a adăugat el.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!