Președinta Maia Sandu, în vizită de lucru la Kyiv

25 Ian. 2025, 10:23
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
25 Ian. 2025, 10:23 // Actual //  Ursu Victor

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, se află astăzi la Kyiv. Această vizită vine să reafirme sprijinul ferm al Republicii Moldova pentru Ucraina, care de trei ani luptă pentru a-și apăra libertatea, suveranitatea și integritatea teritorială. Rezistând agresiunii Rusiei, Ucraina protejează și pacea din Republica Moldova.

La Kyiv, șefa statului se va întâlni cu Președintele Volodymyr Zelenskyy, Prim-ministrul Denys Shmyhal și Președintele Parlamentului, Ruslan Stefanchuk. Principalele subiecte ale discuțiilor vizează cooperarea bilaterală, continuarea conectării infrastructurii celor două țări, comerțul, colaborarea în procesul de aderare la Uniunea Europeană, securitatea regională și solidaritatea în fața provocărilor comune.

Un subiect important de pe agendă se referă la criza energetică provocată de Rusia, care a majorat prețurile la energie pe malul drept al Nistrului, a lăsat cetățenii de pe malul stâng fără căldură și electricitate și poate avea consecințe asupra securității regionale.

De asemenea, Președinta va participa la o discuție la „New Europe Centre” din Kyiv, un centru de cercetare în domeniul politicii externe și securității.

Vizita de astăzi a șefei statului subliniază relațiile strânse dintre Republica Moldova și Ucraina, angajamentul comun pentru pace și securitate, precum și solidaritatea în fața provocărilor regionale.

Realitatea Live

22 Feb. 2025, 19:57
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Feb. 2025, 19:57 // Actual //  Ursu Victor

În cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră”, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Vladimir Bolea, a declarat că angajații Căilor Ferate din Moldova (CFM) trebuie să-și gestioneze resursele pentru a acoperi restanțele salariale, înă nu exlude și varianta subvenționării. Potrivit acestuia, instituția dispune de active neutilizate, inclusiv locomotive și vagoane vechi, care ar putea fi valorificate pentru a genera venituri.

„Ei singuri știu cât trebuie să-și caute bani, să-și plătească salariile, să-și câștige bani. Spre exemplu, au 85 de locomotive care stau ruinate complet și alte 90 care pot fi vândute. De asemenea, au o bază masivă de fier vechi care poate fi valorificată”, a spus Bolea.

Ministrul a subliniat că CFM are propria comisie responsabilă de administrarea bunurilor și stabilirea prețurilor de vânzare, fără implicarea Ministerului Infrastructurii. Totodată, Bolea a recomandat ca licitațiile pentru vânzarea activelor să fie organizate la nivel internațional, pentru a atrage mai mulți cumpărători și a obține prețuri mai bune.

„Dacă vor participa cumpărători din Turcia sau România, concurența mai mare le-ar putea aduce venituri mai mari. Este important să beneficieze de aceste posibilități”, a adăugat el.

Ministrul a precizat că deciziile privind vânzarea activelor neutilizate aparțin în totalitate administrației CFM, care trebuie să prioritizeze utilizarea resurselor pentru a asigura plata salariilor restante.

Feroviarii au protestat pe 14 februarie, în fața Guvernului, Parlamentului și Președinției Republicii Moldova, pentru a atrage atenția asupra restanțelor salariale acumulate și a cere soluționarea imediată a acestei probleme. Aceștia au anunțat că vor reveni la proteste în data de 28 de februarie. Este vorba de datorii la salarii în sumă de 190 de milioane de lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!