Fuga banilor din Rusia – 2024 marchează un vârf istoric al capitalului gri

25 Ian. 2025, 11:38
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
25 Ian. 2025, 11:38 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Economia Rusiei a înregistrat în 2024 un vârf al ieșirilor „din umbră” de capital, potrivit datelor publicate de Banca Centrală a Federației Ruse (BCR).

Conform statisticilor, 9,6 miliarde de dolari au părăsit țara în decursul anului prin operațiuni care nu se încadrează în categoriile standard (importuri de bunuri, investiții, rambursări de datorii etc.), fiind clasificate drept „erori și omisiuni” ale balanței de plăți. Această categorie a crescut cu o treime față de anul precedent (7,2 miliarde de dolari), cu 60% comparativ cu primul an de război (6 miliarde de dolari) și de 96 de ori față de nivelurile din 2021, înainte de război.

Banca Centrală explică aceste „erori și omisiuni” ca fiind „discrepanțe statistice”. Cu toate acestea, analiștii Rosbank le interpretează drept un semnal al creșterii fluxurilor „din umbră” de capital din Rusia.

În 2024, aceste ieșiri „din umbră” au atins cel mai înalt nivel din 2012 (când BCR a raportat 10,4 miliarde de dolari în erori și omisiuni) și s-au apropiat de valorile din anii 1990, când economia rusească „pierdea” valute masiv (9,9 miliarde de dolari în 1998, 10,3 miliarde de dolari în 1995).

Vârful a fost înregistrat după alegerile prezidențiale, când Vladimir Putin a fost reales pentru al cincilea mandat. În al doilea trimestru, „erorile și omisiunile” balanței de plăți au atins 6,9 miliarde de dolari, cel mai ridicat nivel trimestrial din 2010. Spre finalul anului, în perioada octombrie-decembrie, BCR a raportat un flux net ușor pozitiv pentru aceste operațiuni, de 0,2 miliarde de dolari.

Rosbank subliniază că aceste fluxuri „din umbră” sunt îngrijorătoare, în contextul semnalelor negative privind comerțul extern rusesc. În decembrie, veniturile din exporturi au scăzut cu 18% față de anul precedent, la 31,3 miliarde de dolari, în timp ce surplusul balanței comerciale s-a redus la 5,6 miliarde de dolari, cel mai scăzut nivel din 2020. În aceeași perioadă, balanța de plăți a devenit negativă, cu o ieșire netă de 1,6 miliarde de dolari.

Analiștii Raiffeisenbank atribuie această deteriorare sancțiunilor impuse în noiembrie sectorului bancar rusesc, care au afectat plățile și fluxurile de export. Gazprombank, ultimul mare actor care mai avea acces la tranzacții în dolari și la sistemul SWIFT, a fost inclus pe lista neagră, alături de alte 50 de instituții financiare. Astfel, 95% din sectorul bancar rusesc se află acum sub sancțiuni, conform declarațiilor guvernatorului BCR, Elvira Nabiullina.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

22 Feb. 2025, 19:57
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Feb. 2025, 19:57 // Actual //  Ursu Victor

În cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră”, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Vladimir Bolea, a declarat că angajații Căilor Ferate din Moldova (CFM) trebuie să-și gestioneze resursele pentru a acoperi restanțele salariale, înă nu exlude și varianta subvenționării. Potrivit acestuia, instituția dispune de active neutilizate, inclusiv locomotive și vagoane vechi, care ar putea fi valorificate pentru a genera venituri.

„Ei singuri știu cât trebuie să-și caute bani, să-și plătească salariile, să-și câștige bani. Spre exemplu, au 85 de locomotive care stau ruinate complet și alte 90 care pot fi vândute. De asemenea, au o bază masivă de fier vechi care poate fi valorificată”, a spus Bolea.

Ministrul a subliniat că CFM are propria comisie responsabilă de administrarea bunurilor și stabilirea prețurilor de vânzare, fără implicarea Ministerului Infrastructurii. Totodată, Bolea a recomandat ca licitațiile pentru vânzarea activelor să fie organizate la nivel internațional, pentru a atrage mai mulți cumpărători și a obține prețuri mai bune.

„Dacă vor participa cumpărători din Turcia sau România, concurența mai mare le-ar putea aduce venituri mai mari. Este important să beneficieze de aceste posibilități”, a adăugat el.

Ministrul a precizat că deciziile privind vânzarea activelor neutilizate aparțin în totalitate administrației CFM, care trebuie să prioritizeze utilizarea resurselor pentru a asigura plata salariilor restante.

Feroviarii au protestat pe 14 februarie, în fața Guvernului, Parlamentului și Președinției Republicii Moldova, pentru a atrage atenția asupra restanțelor salariale acumulate și a cere soluționarea imediată a acestei probleme. Aceștia au anunțat că vor reveni la proteste în data de 28 de februarie. Este vorba de datorii la salarii în sumă de 190 de milioane de lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!