Clusterele devin un motor al dezvoltării și colaborării, mai ales în zonele rurale, unde până nu demult existau foarte puține structuri organizatorice, care să promoveze cooperarea între întreprinderi mici sau mijlocii/mari, inclusiv să poarte discuții cu autoritățile publice, mediul academic, sau societate civilă.
Clusterul de vinificație din regiunea Cahul
Clusterul de vinificație din regiunea Cahul a luat naștere în anul 2022, ca urmare a unui proiect de identificare a oportunităților de clusterizare a sectoarelor cheie în regiune, în cadrul Programului EU4MOLDOVA: Regiuni-cheie, EU4CAHUL.
Datorită acestui proiect a fost realizată scanarea regiunilor Cahul și Ungheni, și au fost identificate sectoarele care pot fi dezvoltate prin intermediul Clusterului.
Nicolae Minciună, manager de proiect în cadrul Clusterului, dar și fondatorul Cramei Domeniile Pană, povestește că totul a pornit din entuziasm, din dorința de a face schimbări, de a se dezvolta și a crește.
„Cu suportul Programului EU4MOLDOVA, pentru regiunea Cahul au fost identificate cinci direcții de dezvoltare – turismul, sectorul zootehnic, vinificație, creșterea strugurilor de masă și apicol. În ceea ce ține de sectorul de vinificație și creșterea strugurilor de masă, acestea au fost separate, deoarece strugurii de masă sunt destinați consumului în stare proaspătă și au alt specific, altă piață de consum, iar sectorul de vinificație are altă piață.
Ambele sectoare au în comun vița-de-vie și nu se exclude pe viitor o colaborare intensă între acestea, pentru a dezvolta și sectorul de cercetare și inovare în regiune. Totodată, nu excludem posibilitatea unei colaborări dintre toate Clusterele din regiune”.
Aceste direcții de dezvoltare au fost identificate ca și oportunități de a crea Clustere, ceea ce de fapt înseamnă că în zona Cahul există o concentrație mai mare de o anumită industrie.
Mai mult ca atât, se atestă atât segmentul de producere, cât și de procesare, există și segmentul de cercetare, inovare.
Regiunea Cahul – 15 mii de hectare de viță de vie
„M-am gândit că ar fi bine să încercăm această oportunitate de dezvoltare. Chiar dacă activează Oficiul Viei și Vinului, Asociația micilor producători, în regiune nu există niciun organ reprezentativ – de aici a și a apărut ideea de creare a Clusterului, care să asigure continuitatea, dezvoltarea, colaborarea între producători, furnizorii de inputuri, segmentul de cercetare și dezvoltarea produselor noi. Având în regiune un număr mare de viticultori (cu o suprafață de circa 15 mii de ha de viță-de-vie, ceea ce reprezintă circa 18% din suprafața totală pe țară) trebui să dezvoltăm sectorul și valorificarea produselor secundare”.
Ce avantaje oferă clusterul vinificatorilor
La moment, în cadrul clusterului sunt 10 producători, dintre care șase producători mici și patru vinării mari. Datorită Clusterului, membrii pot beneficia de mai multe oportunități.
„În primul rând, viticultorii au acces la o linie mică mobilă de îmbuteliere. Totodată, urmează să fie creat un Centru Oenologic în incinta Casei de Cultură, în colaborare cu Primăria Cahul. A fost deja amenajată partea exterioară, urmează lucrările în interior și sperăm că, până în primăvara 2025, să fie lansat. Acest Centru va fi dotat atât cu mobilier, cât și cu recuzită pentru degustare de vin, standuri individuale pentru membrii Clusterului.
Aici vor avea acces toți cei care vor participa la evenimentele organizate, dar și turiștii ce vor vizita zona. Datorită Clusterului, vom avea și mai multe beneficii, inclusiv organizarea vizitelor de studiu în Ungaria, unde vom avea un schimb de experiență în cadrul a trei regiuni specifice din această țară, în care avem mai multe aspecte în comun și de unde am putea prelua bune practici pentru a valorifica potențialul acestei vizite”.
Urmează promovarea membrilor
Nicolae Minciună susține că, membrii Clusterului se vor bucura și de serviciile de promovare, elaborarea și distribuirea materialelor informative.
„Ne propunem să îi ajutăm în mai multe direcții de dezvoltare și, mai ales, pe partea de sustenabilitate, fiind și una dintre prioritățile Clusterului, popularizarea produselor acestora inclusiv la nivel regional. Avem vecini, care, dacă reușim să le asigurăm necesarul solicitat, cred că mai bine de jumătate din vinul nostru poate fi vândut. Vorbesc de România, Polonia, Ucraina – țări cu o populație destul de mare și cu un consum în creștere, interesate de vinurile din Moldova. Acestea sunt primele piețe pe care trebuie să le cucerim”.
Pot adera și alți vinificatori
Clusterul este deschis și pentru alți potențiali membri. La moment, membri sunt producători nu doar din raionul Cahul, dar din regiunea de dezvoltare Cahul, care include centrele Cantemir, Taraclia, Cahul, avem deschidere și pentru partea sudică a UTA Găgăuzia, Vulcănești.
„Cei care doresc să facă un pas spre dezvoltare, să socializeze, să treacă la un alt nivel de producere sunt bineveniți. Orice colaborare trebuie să fie sinceră – adică oferi și, la rândul tău, primești. Din păcate, din experiența care există, multe cooperări nu s-au soldat cu rezultatele scontate. Fie, cele care s-au dezvoltat sunt întreprinderii de familie, fie sunt dezvoltate de jucători din afara țării, mai puține sunt cele de colaborare locală și mai ales la mici producători, deoarece micii producători doresc să crească și aceasta face ca ei să concureze între ei, dar nu să colaboreze.
Totuși, observăm că avem și producători deschiși pentru colaborare. Dacă vom avea exemple reale de succes atunci „carul se va urni din loc”.
📲 Urmăreşte canalul Agrobiznes pe WhatsApp
Domeniile Pană – din acest an va presta servicii de turism
În ceea ce ține de Domeniile Pană, producătorul a menționat că începând cu anul 2025, vinăria va presta și servicii de turism.
„Avem o sală de degustare care deja funcționează. Lucrăm la zona de agrement și foișor, inclusiv teren pentru copii. Planificăm să organizăm, în colaborare cu Clusterul, câteva evenimente de promovare a produselor caracteristice regiunii.
Totodată, pentru anul 2025-2026, lucrăm la o serie de vinuri noi, cu un concept nou, care se va axa mai mult pe specificul local și pe potențialul zonei. În plus, mai intenționăm să organizăm evenimente cu asociere de produse gastronomice locale. Este o corelație strânsă între gastronomia locală și vinurile produse în zonă”.
Geografic, arealul Clusterului de vinificație din regiunea Cahul este situat în zona IGP Valul lui Traian, în extremitatea sudică a țării, de-a lungul luncii Prutului de Jos, pe de o parte, câmpia stepei Bugeac pe de alta, mărginit de frontiera celor două state vecine – Ucraina și România.
In limba noastra exista cuvantul grup sau asociere sau alte MULTE sinonime. Nu e nevoie de „cluster „.
Avem o limba mult mai bogata si mai frumoasa ca a altora.