(video) „Nu genocidului”: Proteste în regiunea transnistreană. Oameni cu pancarte s-au adunat la mai multe puncte de control

Locuitorii din regiunea transnistreană au ieșit la proteste, în această dimineață. Oamenii, care s-au adunat cu pancarte la mai multe puncte de control, acuză autoritățile de la Chișinău că ar împiedica livrarea gazului în stânga Nistrului.

Foto: Telegram

Presa de la Tiraspol a publicat mai multe imagini de la fața locului. Potrivit acestora, oamenii s-au adunat în punctele de control de la Tighina, Dubăsari și Râbnița.

„Moldova este vinovată de moartea cetățenilor transnistreni”, „Nu genocidului poporului transnistrean” sunt mesajele scrise pe pancartele protestatarilor.


 

Liderul separatist, Vadim Krasnoselski a publicat, pe 23 ianuarie, o adresare către președinta Maia Sandu, în care o acuză de faptul că „Moldova blochează aprovizionarea cu gaze” a regiunii transnistrene. „Ne confruntăm cu o situație critică din cauza dumneavoastră. Sunteți cea care discriminează oamenii din regiune în ceea ce privește furnizarea de căldură și electricitate”, a menționat Krasnoselski.

Anterior, Vadim Krasnoselski, a declarat că Tiraspolul este gata să primească gaz prin intermediul companiei „Moldovagaz”.

Ultimul a publicat scrisoarea „Tiraspoltransgaz” către „MoldovaGaz” prin care informează că autoritățile din stânga Nistrului sunt gata să achiziționeze prin intermediul companiei gaz și să achite pentru furnizări, dar la care încă nu a parvenit niciun răspuns. Totodată, Krasnoselski s-a adresat președintei Maia Sandu și i-a cerut „să se țină de cuvânt”.

„MoldovaGaz s-a oferit să cumpere gaze pentru malul stâng, iar Ucraina s-a oferit să livreze cărbune. Ambele oferte au fost refuzate, la fel cum nu sunt acceptate nici ajutoarele umanitare oferite de Guvern”. Este declarația președintei țării, Maia Sandu, privind potențialul ajutor acordat regiunii transnistrene. „Nu cred că vor accepta, pentru că în spatele regimului stă Kremlinul”, a mai adăugat aceasta.

Recent, Vadim Krasnoselski, a acuzat Chișinăul de blocarea furnizării de gaz către regiunea transnistreană. „Observăm o rezistență acerbă din partea oficialilor din Republica Moldova, cu scopul de a grava criza existentă”, a menționat acesta într-o postare pe rețele adresată președintei Maia Sandu.

Premierul Dorin Recean a declarat că a avut o discuție cu așa-zisul lider de la Tiraspol, după ce ultimul a venit de la Moscova. „Obiectivul meu era să temperez spiritele și să nu admitem excaladarea situației”, a menționat prim-ministrul.

Livrările de gaz rusesc în regiunea transnistreană vor fi reluate, în curând, a declarat Vadim Krasnoselski, în cadrul unui briefing organizat după vizita sa la Moscova.

Vadim Krasnoselski a zburat, prin Aeroportul Chișinău, la Moscova, în timp ce regiunea se confruntă cu o criză energetică, după ce gigantul rus Gazprom a oprit livrarile de gaze. În context, președinta Maia Sandu a precizat că „cunoaște” despre vizită, care este încă o dovadă că nu există „impedimente din partea Chișinăului de a găsi soluții pentru criza gazelor”.

Maia Sandu a efectuat o vizită în Zona de Securitate a Republicii Moldova, alături de prim-ministrul Dorin Recean și vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian. „S-a discutat despre probleme și soluții, iar una din ele ar fi ca Ucraina să livreze cărbuni pentru Centrala de la Cuciurgani, iar ei să achite cu energie. Chișinăul și Kievul vor discuta despre aceasta”, a menționat șefa statului, după vizită.

De cealaltă parte, localnicii din Copanca s-au arătat nemulțumiți de propunerile șefei statului de a plăti un tarif pentru curentul electric echivalent cu cel pe care îl plătesc cetățenii de pe malul drept și au aruncat mai multe replici în adresa oficialei. „În 4 ani nimic nu s-a făcut, chiar mai rău și mai rău”, „Lăsați-ne în pace cum am fost”, „La așa preț, pune-l lu'mă-ta!”,„Валите в свой Кишинёв”, „Ne vom încălzi cu tizic, dar nu vrem așa prețuri „europene””; au strigat oamenii prezenți la întrevederea cu Maia Sandu.

În regiunea din stânga Nistrului a fost instituită stare de urgență în economie, din cauza problemei livrării gazelor naturale în regiune. Decizia a fost anunțată de așa-zisul lider din stâna Nistrului, Vadim Krasnoselski.

Gazprom a oprit livrările de gaze către Moldova de la 1 ianuarie 2025 din cauza datoriilor, dar și după expirarea contractului de tranzit cu Ucraina.

Ex-ministrul Energiei, Victor Parlicov, a fost la Sankt Petersburg, pentru a purta negocieri cu Gazprom, legate de tranzitul gazelor către regiunea transnistreană. 

Între timp, Maia Sandu a fost întrebată de o jurnalistă dacă intenționează „să se implice în discuțiile cu Gazprom” pe problema asigurării cu gaze naturale. Șefa statului însă a fugit de răspuns, iar paza sa de corp a ținut jurnalista departe de șefa statului.

Parlicov a admis că Moldova ar putea fi nevoită să achiziționeze energie electrică din altă parte de la 1 ianuarie și nu din regiunea transnistreană, iar costurile vor fi mai mari: Am avut acest scenariu în calcul când ne-am pregătit de iarnă. Vom achiziționa energie electrică din altă parte, da, ne asumăm că va fi mai scump. Apelăm și la sprijinul partenerilor internaționali, fără ei nu vom putea trece de scenariul în care regiunea transnistreană nu are gaze deloc sau suficient”.


Totodată, Parlicov a anunțat că președintele Gazprom, Alexei Miller, a solicitat părții moldovenești să discute cu autoritățile din Ucraina, pentru a le convinge să continue tranzitul de gaze naturale din Rusia spre R. Moldova și după 1 ianuarie 2025.


Pub