Gazele pentru Transnistria, învăluite în mister! Ozbor Enterprises nu va livra gaz în stânga Nistrului

24 Ian. 2025, 09:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
24 Ian. 2025, 09:45 // Actual //  Ursu Victor

Speculațiile privind implicarea companiei cipriote Ozbor Enterprises în livrările de gaze naturale către Transnistria sunt nefondate. Potrivit lui Slusari, această companie a rezervat capacități pentru un alt beneficiar și nu are legătură cu aprovizionarea malului stâng al Nistrului, susține membrul Consiliului Energocom, Alexandr Slusari.

„Din informațiile mele, varianta cu compania cipriotă Ozbor Enterprises este o pistă falsă. Această firmă a rezervat capacitățile pentru furnizarea gazului către alt beneficiar. În toată această epopee cu livrarea gazelor în Transnistria, poziția cea mai neclară rămâne la Moldova Gaz”, a afirmat Slusari.

Acesta a criticat lipsa de transparență a directorului interimar al Moldova Gaz, Vadim Ceban, care „pare să fi dispărut din spațiul public în ultima săptămână”. Slusari a subliniat că Moldova Gaz este obligată să informeze societatea despre negocierile privind livrările de gaze pe malul stâng, în special în contextul acuzațiilor din partea liderilor de la Tiraspol.

„Marioneta Moscovei din Tiraspol încearcă să contrapune Moldova Gaz autorităților de la Chișinău. Este vital ca Vadim Ceban să explice dacă Moldova Gaz discută cu vreo companie și de ce nu apelează la Energocom, care are experiență și poate procura rapid gaz în Europa”, a adăugat Slusari.

El a reiterat că utilizarea Energocom pentru achizițiile de gaze ar fi cea mai sigură soluție, deoarece tranzacțiile ar fi controlate de Chișinău, reducând riscurile și asigurând că volumele de gaze sunt folosite strict în scopuri umanitare, pentru populație, și nu pentru industrie.

Slusari a insistat ca Vadim Ceban să ofere clarificări publice despre eventualele negocieri și companiile implicate, subliniind importanța transparenței într-un context tot mai tensionat.

Miercuri, publicația Komersant susțiena că gazul destinat regiunii separatiste Transnistria va fi, cel mai probabil, livrat prin intermediul conductei „TurkStream”. Compania cipriotă Ozbor Enterprises a rezervat pe 20 ianuarie capacități de transport de 3,1 milioane metri cubi pe zi prin acest gazoduct, livrările fiind programate să înceapă la 1 februarie

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

22 Feb. 2025, 19:57
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Feb. 2025, 19:57 // Actual //  Ursu Victor

În cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră”, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Vladimir Bolea, a declarat că angajații Căilor Ferate din Moldova (CFM) trebuie să-și gestioneze resursele pentru a acoperi restanțele salariale, înă nu exlude și varianta subvenționării. Potrivit acestuia, instituția dispune de active neutilizate, inclusiv locomotive și vagoane vechi, care ar putea fi valorificate pentru a genera venituri.

„Ei singuri știu cât trebuie să-și caute bani, să-și plătească salariile, să-și câștige bani. Spre exemplu, au 85 de locomotive care stau ruinate complet și alte 90 care pot fi vândute. De asemenea, au o bază masivă de fier vechi care poate fi valorificată”, a spus Bolea.

Ministrul a subliniat că CFM are propria comisie responsabilă de administrarea bunurilor și stabilirea prețurilor de vânzare, fără implicarea Ministerului Infrastructurii. Totodată, Bolea a recomandat ca licitațiile pentru vânzarea activelor să fie organizate la nivel internațional, pentru a atrage mai mulți cumpărători și a obține prețuri mai bune.

„Dacă vor participa cumpărători din Turcia sau România, concurența mai mare le-ar putea aduce venituri mai mari. Este important să beneficieze de aceste posibilități”, a adăugat el.

Ministrul a precizat că deciziile privind vânzarea activelor neutilizate aparțin în totalitate administrației CFM, care trebuie să prioritizeze utilizarea resurselor pentru a asigura plata salariilor restante.

Feroviarii au protestat pe 14 februarie, în fața Guvernului, Parlamentului și Președinției Republicii Moldova, pentru a atrage atenția asupra restanțelor salariale acumulate și a cere soluționarea imediată a acestei probleme. Aceștia au anunțat că vor reveni la proteste în data de 28 de februarie. Este vorba de datorii la salarii în sumă de 190 de milioane de lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!