Criză pe piața imobiliară?! Guvernul propune o taxă care va împovăra cetățenii

24 Ian. 2025, 09:51
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
24 Ian. 2025, 09:51 // Actual //  Ursu Victor

Economistul Veaceslav Ioniță atrage atenția asupra noilor recorduri atinse de piața imobiliară din Moldova în 2024 și critică propunerea guvernului de a introduce o „taxă de reglementare” în sectorul construcțiilor, care ar agrava problema locuințelor scumpe.

Potrivit lui Ioniță, prețurile medii ale apartamentelor noi au depășit 1.500 euro/m², iar cele vechi au trecut de 1.000 euro/m². Aceste creșteri, cauzate în principal de scumpirea materialelor și a forței de muncă cu peste 60% în ultimii patru ani, au redus dramatic volumul tranzacțiilor imobiliare. Deși piața a început să-și revină în 2024, atingând 20.000 de tranzacții anuale, noile măsuri propuse ar putea destabiliza din nou sectorul.

„Taxa de reglementare propusă de guvern, care ar urma să fie suportată de cumpărători, va crește automat prețurile apartamentelor, atât noi, cât și vechi. Aceasta ar funcționa pe un model similar ANRE, dar de trei ori mai mare. Într-un context economic dificil, această măsură va pune o presiune suplimentară pe cetățeni”, a declarat Ioniță.

Economistul subliniază că această taxă va afecta toți cetățenii, nu doar locuitorii din Chișinău, și solicită respingerea propunerii în Parlament. „Guvernul ar trebui să evite astfel de inițiative care agravează problema locuințelor scumpe. Nu cerem politici care să scadă prețurile, dar măcar să nu fie luate măsuri care să le crească”, a adăugat el.

Veaceslav Ioniță avertizează că stabilizarea pieței imobiliare ar putea fi compromisă dacă această inițiativă va fi implementată, subliniind necesitatea unor politici care să sprijine sectorul fără a împovăra suplimentar cetățenii.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

22 Feb. 2025, 19:57
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Feb. 2025, 19:57 // Actual //  Ursu Victor

În cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră”, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Vladimir Bolea, a declarat că angajații Căilor Ferate din Moldova (CFM) trebuie să-și gestioneze resursele pentru a acoperi restanțele salariale, înă nu exlude și varianta subvenționării. Potrivit acestuia, instituția dispune de active neutilizate, inclusiv locomotive și vagoane vechi, care ar putea fi valorificate pentru a genera venituri.

„Ei singuri știu cât trebuie să-și caute bani, să-și plătească salariile, să-și câștige bani. Spre exemplu, au 85 de locomotive care stau ruinate complet și alte 90 care pot fi vândute. De asemenea, au o bază masivă de fier vechi care poate fi valorificată”, a spus Bolea.

Ministrul a subliniat că CFM are propria comisie responsabilă de administrarea bunurilor și stabilirea prețurilor de vânzare, fără implicarea Ministerului Infrastructurii. Totodată, Bolea a recomandat ca licitațiile pentru vânzarea activelor să fie organizate la nivel internațional, pentru a atrage mai mulți cumpărători și a obține prețuri mai bune.

„Dacă vor participa cumpărători din Turcia sau România, concurența mai mare le-ar putea aduce venituri mai mari. Este important să beneficieze de aceste posibilități”, a adăugat el.

Ministrul a precizat că deciziile privind vânzarea activelor neutilizate aparțin în totalitate administrației CFM, care trebuie să prioritizeze utilizarea resurselor pentru a asigura plata salariilor restante.

Feroviarii au protestat pe 14 februarie, în fața Guvernului, Parlamentului și Președinției Republicii Moldova, pentru a atrage atenția asupra restanțelor salariale acumulate și a cere soluționarea imediată a acestei probleme. Aceștia au anunțat că vor reveni la proteste în data de 28 de februarie. Este vorba de datorii la salarii în sumă de 190 de milioane de lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!