Piața imobiliară, în fierbere! Prețurile apartamentelor au crescut cu 470 euro/m² în doar un an

24 Ian. 2025, 10:06
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
24 Ian. 2025, 10:06 // Actual //  Ursu Victor

Piața imobiliară din Chișinău a înregistrat o creștere semnificativă a prețurilor apartamentelor în 2024, potrivit analizei realizate de Victor Cernomorcenco de la AccesImobil. Prețul mediu al apartamentelor a crescut cu aproximativ 40%, atingând un nou record istoric de 1.540 euro/m², față de 1.070 euro/m² în 2023, susține Victor Cernomorcenco de la AccesImobil.

Această majorare, echivalentă cu o creștere de 470 euro/m², a fost impulsionată de doi factori principali: ieftinirea creditelor ipotecare și lansarea programului „Prima Casă Plus”. Numărul apartamentelor vândute în Chișinău și suburbii a crescut cu 6,2% față de anul anterior, ajungând la 16.141 de tranzacții, continuând astfel trendul pozitiv din 2023.

Un alt aspect remarcabil al pieței imobiliare din 2024 este creșterea semnificativă a vânzărilor prin credit ipotecar. Aproximativ 42% dintre apartamentele vândute în acest an au fost achiziționate prin credite ipotecare, față de doar 22% în 2023. Numărul total al acestor tranzacții s-a dublat, depășind 6.800 de apartamente.

„Accesibilitatea creditelor ipotecare a fost motorul de creștere al numărului total de tranzacții și al prețurilor apartamentelor. De asemenea, lipsa stocului de apartamente disponibile pentru vânzare a pus o presiune enormă asupra cererii, ducând la depășirea pragului istoric de 1.500 euro/m²”, a explicat Cernomorcenco.

În pofida scumpirilor, piața imobiliară din Chișinău rămâne stabilă, iar tranzacțiile sunt în creștere. Cu toate acestea, presiunea asupra cererii și lipsa ofertei riscă să mențină trendul ascendent al prețurilor și în anii următori.

Realitatea Live

18 Feb. 2025, 18:09
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
18 Feb. 2025, 18:09 // Actual //  Ursu Victor

Astăzi, premierul Dorin Recean a anunțat că i-a propus doamnei președinte Maia Sandu numirea lui Dorin Junghietu în funcția de ministru al Energiei. Junghietu, expert în domeniul gazelor și energiei, cu o experiență internațională de peste 16 ani în coordonarea proiectelor majore din sectorul energetic, va avea o responsabilitate semnificativă în gestionarea acestui domeniu strategic al țării.

Principalele priorități ale noului ministru până la sfârșitul anului vor include întărirea securității energetice a Moldovei, pentru a asigura stabilitatea și previzibilitatea în livrarea gazelor și energiei electrice, precum și obținerea celor mai avantajoase tarife. De asemenea, Junghietu va avea sarcina de a face ordine în sectorul energetic și de a accelera proiectele investiționale, în special cele din domeniul energiei regenerabile și eficienței energetice. Un obiectiv important va fi finalizarea la termen a liniei Vulcănești-Chișinău.

Dorin Junghietu a câștigat în toamna acestui an concursul pentru funcția de președinte al Consiliului de administrație Moldovagaz, însă, până în prezent, Gazprom nu a aprobat această schimbare. În acest context, premierul Recean a subliniat că este mai benefic pentru țară ca Junghietu să își pună experiența în slujba funcției de ministru al Energiei.

Conform informațiilor de pe LinkedIn, Dorin Junghietu are 37 de ani și a studiat în domeniul petrolului și gazelor. În prezent, el lucrează în Kazahstan ca manager de lucrări de punere în funcțiune și finalizare a proiectelor la compania „SICIM Kazakhstan”, o filială a companiei italiene Sicim, specializată în construcția de conducte.J

unghietu a lucrat câțiva ani la compania australiană Worley, specializată în servicii de inginerie profesionistă, și are experiență în cadrul Saudi Aramco și la rafinăria Petrotel Lukoil din România.