UniCredit taie legăturile financiare cu Rusia: Transferurile în euro suspendate definitiv

24 Ian. 2025, 12:57
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
24 Ian. 2025, 12:57 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

UniCredit, una dintre ultimele bănci europene care operează în Rusia, a anunțat că a suspendat transferurile de bani în euro pentru persoanele fizice, informează RBK, citând suportul pentru clienți al băncii. Conform unui angajat al băncii, această restricție a fost impusă de decizia unei bănci corespondente. Totuși, UniCredit continuă să accepte transferurile în euro din afaceri, iar durata acestei restricții nu a fost precizată.

Această măsură vine pe fondul închiderii treptate a „ferestrelor financiare” către lumea exterioară pentru Rusia. Începând din septembrie, Raiffeisenbank, cel mai mare dintre băncile europene rămase în Rusia, a suspendat și el transferurile valutare externe, având un rol semnificativ în tranzacțiile externe din economia rusă după începutul războiului și impunerea sancțiunilor occidentale.

UniCredit Group a intrat pe piața rusă în 2005, achiziționând o participație în Moscow International Bank, pe fondul unei creșteri economice susținute de creșterea prețurilor la petrol. Banca a fost redenumită UniCredit Bank în 2007 și până la sfârșitul anului 2021 era una dintre primele 20 bănci din Rusia după active și a fost inclusă de Banca Centrală a Rusiei în lista instituțiilor financiare sistemic importante.

După începutul războiului, UniCredit a anunțat intenția de a-și reduce activitatea în Rusia, strategie confirmată în februarie 2023 de CEO-ul grupului italian, Andrea Orcel. Cu toate acestea, în 2023, filialele rusești ale UniCredit au adus un profit de 890 milioane de euro, ceea ce reprezenta aproape 8% din întreaga lor profitabilitate pre-impozitare. Comparativ cu perioada pre-război, profitul băncii a crescut de patru ori, deși UniCredit a redus cu 50% creditarea în Rusia și a tăiat cu 8% din numărul de angajați.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

22 Feb. 2025, 19:57
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Feb. 2025, 19:57 // Actual //  Ursu Victor

În cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră”, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Vladimir Bolea, a declarat că angajații Căilor Ferate din Moldova (CFM) trebuie să-și gestioneze resursele pentru a acoperi restanțele salariale, înă nu exlude și varianta subvenționării. Potrivit acestuia, instituția dispune de active neutilizate, inclusiv locomotive și vagoane vechi, care ar putea fi valorificate pentru a genera venituri.

„Ei singuri știu cât trebuie să-și caute bani, să-și plătească salariile, să-și câștige bani. Spre exemplu, au 85 de locomotive care stau ruinate complet și alte 90 care pot fi vândute. De asemenea, au o bază masivă de fier vechi care poate fi valorificată”, a spus Bolea.

Ministrul a subliniat că CFM are propria comisie responsabilă de administrarea bunurilor și stabilirea prețurilor de vânzare, fără implicarea Ministerului Infrastructurii. Totodată, Bolea a recomandat ca licitațiile pentru vânzarea activelor să fie organizate la nivel internațional, pentru a atrage mai mulți cumpărători și a obține prețuri mai bune.

„Dacă vor participa cumpărători din Turcia sau România, concurența mai mare le-ar putea aduce venituri mai mari. Este important să beneficieze de aceste posibilități”, a adăugat el.

Ministrul a precizat că deciziile privind vânzarea activelor neutilizate aparțin în totalitate administrației CFM, care trebuie să prioritizeze utilizarea resurselor pentru a asigura plata salariilor restante.

Feroviarii au protestat pe 14 februarie, în fața Guvernului, Parlamentului și Președinției Republicii Moldova, pentru a atrage atenția asupra restanțelor salariale acumulate și a cere soluționarea imediată a acestei probleme. Aceștia au anunțat că vor reveni la proteste în data de 28 de februarie. Este vorba de datorii la salarii în sumă de 190 de milioane de lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!