Gazprom cere o creștere a prețurilor gazului pentru a acoperi pierderile din afacerea cu gaze

24 Ian. 2025, 13:03
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
24 Ian. 2025, 13:03 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Gazprom se confruntă cu o criză financiară internă, afirmând că prețurile actuale ale gazului din Rusia nu acoperă nevoile financiare ale corporației. Potrivit lui Alexei Saharov, șeful departamentului strategic al Gazprom, prețurile actuale trebuie majorate pentru a permite continuarea proiectelor de gazificare și investițiile necesare în infrastructura de gaz, scrie Interfax.

Saharov a declarat că „nivelul actual al prețurilor reglementate nu generează suficiente resurse financiare pentru a susține investițiile capitale esențiale în dezvoltarea și întreținerea infrastructurii de gaze, ceea ce va afecta fiabilitatea aprovizionării cu gaz pe termen lung”. De asemenea, el a subliniat necesitatea unei creșteri semnificative a tarifelor pentru transportul gazului de la producătorii independenți, deoarece în prezent Gazprom transportă gazul acestora la pierdere.

Compania a subliniat că tarifele pentru transportul gazului, care nu au fost actualizate din 2015, ar trebui să crească de trei ori, de la 62,5 ruble pe 100 km pentru 1000 de metri cubi la 170 ruble. De asemenea, prețul gazului pentru consumatorii casnici a fost deja majorat în 2023 cu 11,2%, iar un nou val de creștere de 10,2% este programat pentru 2025, ceea ce va duce la un cumul de 37% din 2022 până în prezent.

Gazprom, care a pierdut accesul la piața europeană în urma sancțiunilor internaționale, a raportat în 2023 pierderi de 629 miliarde de ruble, iar în 2024 a înregistrat un profit de 989 miliarde de ruble. Cu toate acestea, afacerea sa principală cu gaz rămâne deficitară, cu pierderi de 480,6 miliarde de ruble în prima jumătate a anului 2024.

Pe lângă aceste dificultăți financiare, Gazprom va pierde aproximativ 6 miliarde de dolari din venituri anuali în urma întreruperii tranzitului de gaze prin Ucraina începând cu 1 ianuarie 2025, estimează analiștii. Această pierdere va afecta în special exporturile către țări europene, precum Slovacia, Austria și Cehia, care depind de acest traseu de transport al gazului.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

22 Feb. 2025, 19:57
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Feb. 2025, 19:57 // Actual //  Ursu Victor

În cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră”, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Vladimir Bolea, a declarat că angajații Căilor Ferate din Moldova (CFM) trebuie să-și gestioneze resursele pentru a acoperi restanțele salariale, înă nu exlude și varianta subvenționării. Potrivit acestuia, instituția dispune de active neutilizate, inclusiv locomotive și vagoane vechi, care ar putea fi valorificate pentru a genera venituri.

„Ei singuri știu cât trebuie să-și caute bani, să-și plătească salariile, să-și câștige bani. Spre exemplu, au 85 de locomotive care stau ruinate complet și alte 90 care pot fi vândute. De asemenea, au o bază masivă de fier vechi care poate fi valorificată”, a spus Bolea.

Ministrul a subliniat că CFM are propria comisie responsabilă de administrarea bunurilor și stabilirea prețurilor de vânzare, fără implicarea Ministerului Infrastructurii. Totodată, Bolea a recomandat ca licitațiile pentru vânzarea activelor să fie organizate la nivel internațional, pentru a atrage mai mulți cumpărători și a obține prețuri mai bune.

„Dacă vor participa cumpărători din Turcia sau România, concurența mai mare le-ar putea aduce venituri mai mari. Este important să beneficieze de aceste posibilități”, a adăugat el.

Ministrul a precizat că deciziile privind vânzarea activelor neutilizate aparțin în totalitate administrației CFM, care trebuie să prioritizeze utilizarea resurselor pentru a asigura plata salariilor restante.

Feroviarii au protestat pe 14 februarie, în fața Guvernului, Parlamentului și Președinției Republicii Moldova, pentru a atrage atenția asupra restanțelor salariale acumulate și a cere soluționarea imediată a acestei probleme. Aceștia au anunțat că vor reveni la proteste în data de 28 de februarie. Este vorba de datorii la salarii în sumă de 190 de milioane de lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!