Undă verde pentru afacerea secolului! Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari

24 Ian. 2025, 17:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
24 Ian. 2025, 17:25 // Actual //  Ursu Victor

Donald Trump dă oficial miliardarilor care îl susţin undă verde pentru achiziţia TikTok. Preşedintele american a declarat recent că este dispus să autorizeze această tranzacţie, iar Elon Musk, unul dintre cei mai aprigi suporteri ai săi, şi Larry Ellison, şeful Oracle, sunt principalele nume vehiculate pentru un joint venture în care SUA şi China vor gestiona platforma, scrie Bloomberg, citat de businessmagazin.ro.

„Am tot dreptul să fac această afacere. Aşa că mă gândesc să sugerez cuiva să facă achiziţia în numele SUA, caz în care vom sprijini această decizie şi vom fi nişte parteneri extraordinari” a spus Donald Trump la un eveniment desfăşurat marţi la Casa Albă unde a participat şi şeful Oracle.

În timp ce TikTok a fost temporar offline în weekend, Trump a semnat un ordin pe 20 ianuarie – prima sa zi ca preşedinte- pentru a prelungi termenul limită de interzicere a platformei, pentru a forţa mâna chinezilor în ceea ce priveşte tranzacţia.

ByteDance, compania chinezească care deţine TikTok a refuzat în mod public să vândă aplicaţia, deşi potenţialii cumpărători speră că hotărârea Curţii Supreme şi scurta închidere a TikTok ar putea-o determina să se răzgândească.

Pentru achiziţia TikTok foarte mulţi miliardari din tehnologie s-au pus la coadă.

Printre ei se numără Jesse Tinsley, CEO-ul Jobmobz, o platformă de recrutare din SUA şi Mr Beast, cel mai urmărit creator de conţinut de pe internet.

Miliardarul Frank McCourt, fostul proprietar al echipei Los Angeles Dodgers, şi Kevin O’Leary, investitor în „Shark Tank”, au făcut o ofertă oficială de cumpărare a TikTok la începutul acestei luni. O’Leary s-a întâlnit deja cu Trump la Mar-a-Lago pentru a discuta oferta, iar McCourt a precizat că ar fi fericit să cumpere TikTok fără algoritmul de conţinut râvnit al serviciului, despre care ByteDance şi guvernul chinez au declarat că nu este de vânzare.

Amazon.com Inc. şi Oracle, care fac deja afaceri cu TikTok, au fost, de asemenea, prezentate ca posibili pretendenţi. După ce Trump a dat asigurări că nu va aplica legea privind interzicerea, Oracle a ajutat în special la restabilirea aplicaţiei TikTok duminică, după o închidere de aproximativ 14 ore în SUA, chiar dacă ar putea primi amenzi pentru acest lucru.

Ellison s-a aflat marţi la Casa Albă pentru a anunţa un nou proiect comun de inteligenţă artificială alături de Softbank Group Corp. şi OpenAI LLC.

La sfârşitul discursului său, Trump chiar a sugerat că ar putea descărca TikTok pe telefonul său.

„Cred că îl voi descărca chiar acum. Apropo, am câştigat din nou votul tinerilor. Cred că l-am câştigat prin Tiktok, aşa că am un loc special în inima mea pentru Tiktok”, a spus el.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

22 Feb. 2025, 19:57
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Feb. 2025, 19:57 // Actual //  Ursu Victor

În cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră”, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Vladimir Bolea, a declarat că angajații Căilor Ferate din Moldova (CFM) trebuie să-și gestioneze resursele pentru a acoperi restanțele salariale, înă nu exlude și varianta subvenționării. Potrivit acestuia, instituția dispune de active neutilizate, inclusiv locomotive și vagoane vechi, care ar putea fi valorificate pentru a genera venituri.

„Ei singuri știu cât trebuie să-și caute bani, să-și plătească salariile, să-și câștige bani. Spre exemplu, au 85 de locomotive care stau ruinate complet și alte 90 care pot fi vândute. De asemenea, au o bază masivă de fier vechi care poate fi valorificată”, a spus Bolea.

Ministrul a subliniat că CFM are propria comisie responsabilă de administrarea bunurilor și stabilirea prețurilor de vânzare, fără implicarea Ministerului Infrastructurii. Totodată, Bolea a recomandat ca licitațiile pentru vânzarea activelor să fie organizate la nivel internațional, pentru a atrage mai mulți cumpărători și a obține prețuri mai bune.

„Dacă vor participa cumpărători din Turcia sau România, concurența mai mare le-ar putea aduce venituri mai mari. Este important să beneficieze de aceste posibilități”, a adăugat el.

Ministrul a precizat că deciziile privind vânzarea activelor neutilizate aparțin în totalitate administrației CFM, care trebuie să prioritizeze utilizarea resurselor pentru a asigura plata salariilor restante.

Feroviarii au protestat pe 14 februarie, în fața Guvernului, Parlamentului și Președinției Republicii Moldova, pentru a atrage atenția asupra restanțelor salariale acumulate și a cere soluționarea imediată a acestei probleme. Aceștia au anunțat că vor reveni la proteste în data de 28 de februarie. Este vorba de datorii la salarii în sumă de 190 de milioane de lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!