‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 18 februarie, 2025
-1.8 C
Chișinău
spot_img
‹ adv ›
HomepageArticoleCând se fac tăierile la vița-de-vie în condițiile 2025

Când se fac tăierile la vița-de-vie în condițiile 2025

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Vița-de-vie se află în repausul fiziologic profund. În acest context, specialiștii recomandă întârzierea tăierilor în uscat, mai ales că în această perioadă s-ar mai putea înregistra geruri ce pot afecta cultura. 

Contactat de Agrobiznes, Sergiu Tutovan, doctor în științe agricole, a îndemnat viticultorilor să se abțină de la tăierile în uscat, cel puțin pentru încă 1-2 săptămâni. 

Când e recomandat să se facă tăierile în uscat în condițiile 2025

taieri iarna vita de vie

„Majoritatea viticultorilor au conștientizat că tăierile în uscat trebuie începute în a doua decadă a lunii februarie sau chiar prima decadă a lunii martie și finalizate până la începutul circulației sevei (plânsului).

Totodată, producătorii care dispun de muncitori, la moment, ar putea să facă o tăiere prealabilă (mai lungă) cu eliminarea coardelor de pe spalieră/sârmă, fără stabilirea normei biologice (încărcătura cu ochi).

‹ adv ›

Să nu uităm că, suntem încă în luna ianuarie și am mai putea avea temperaturi cu mult sub 0 grade Celsius.

Normarea definitivă a viței de vie o pot realiza deja începând cu a doua decadă a lunii februarie, când pericolul gerurilor mari a trecut. Este știut faptul, că cu cât mai timpuriu a fost făcută tăierea, cu atât vița-de-vie pornește în creștere mai devreme, astfel fiind mai predispusă să sufere de pe urma înghețurilor de primăvară”.

Vezi și Viabilitatea ochilor la vița de vie – rezistența soiurilor la iernare.

Cum influențează temperaturile ridicate cultura

Întrebat dacă temperaturile ridicate care se înregistrează la moment nu afectează vița-de-vie, Sergiu Tutovan a explicat că atâta timp cât cultura se află în repaus fiziologic profund nu există riscuri. 

„Temperaturile înalte ar putea afecta cultura doar dacă acestea se vor menține și în luna februarie, și media zilnică va depăși valoarea de + 10 grade Celsius timp de câteva zile consecutiv (așa fenomen am observat anul trecut), dar este prematur de vorbit. Cu toții cunoaștem că temperaturile scăzute mențin cultura în repaus forțat”.

‹ adv ›

De menționat că, cea mai importantă tăiere a viței-de-vie, care se execută anual, este cea în uscat, până la începutul circulației sevei, în perioada de repaus vegetativ.

Vezi detalii despre Tăierile în uscat la vița de vie – problemele soluţionate. Lungimea de tăiere a coardei.

‹ adv ›
‹ adv ›

2 Comentarii

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›