Exclusivitatea se spulberă: Ciocolata Mozart nu mai aparține doar Salzburgului

23 Ian. 2025, 10:54
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
23 Ian. 2025, 10:54 // Actual //  Ursu Victor

În luna decembrie, ultimul Salzburg Mozartkugel (Balul lui Mozart), o bomboană umplută cu marţipan, fistic şi nuga, inventată la sfârşitul secolului al XIX-lea, a ieşit de pe linia de producţie din suburbia Grödig.

Fabrica, care producea anual 57 de milioane de bomboane de ciocolată „Mozartkugel”, a fost închisă la sfârşitul anului, după ce producătorul Salzburg Schokolade a dat faliment, în parte din cauza creşterii preţurilor la cacao.

Cu toate că bomboanele au multe imitaţii, doar autenticul „Echte Salzburger Mozartkugel” era produs în serie pentru export în oraşul austriac. Sindicatul Pro-Ge, care reprezintă muncitorii, a numit fabrica Mozartkugel „inima regiunii”, unde angajaţii erau „mândri de un produs care a făcut înconjurul lumii”.

În ciuda pedigree-ului lor local, licenţa pentru bomboanele de ciocolată a fost deţinută timp de câţiva ani de conglomeratul american Mondelez International, producător al unor mărci internaţionale precum fursecurile Oreo şi tabletele de ciocolată Toblerone.

Ca urmare a insolvenţei Salzburg Schokolade după trei ani de încercări de salvare, Mondelez a declarat că va căuta în cadrul reţelei sale regionale de producţie o nouă locaţie pentru a produce Mozartkugeln.

Potrivit unor rapoarte neconfirmate ale presei locale, destinaţia cea mai probabilă ar fi Republica Cehă, datorită costurilor sale de producţie mai scăzute.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

22 Feb. 2025, 13:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Feb. 2025, 13:31 // Actual //  Ursu Victor

Cel mai mare proiect energetic al României, Neptun Deep, este tot mai aproape să devină realitate. Platforma de foraj este pregătită să plece în largul Mării Negre, iar cea care se va ocupa de extracție va ajunge la noi în țară anul viitor. Extracția ar trebui să înceapă în 2027, iar odată demarat procesul, producția de gaze naturale a României va fi dublată, scrie digi24.ro.

Cristian Hubati, responsabil pentru Explorare și Producție a spus pentru Digi24: Vom extrage aproximativ 100 miliarde m³ din rezervoare, cu o rată medie de 8 miliarde m³/an, lucru care va asigura cu prisosință consumul energetic al României.

Înainte de extracție, trebuie început programul de forare cu o platformă specială adusă din Spania. Drumul a fost însă o adevărată provocare pentru inginerii care au fost nevoiți să rabateze turlele superioare.

Sebastian Boldea, jurnalist Digi24: Aceasta este turla de forare, se lucrează acum pentru a se repune în pozitia inițială, după ce ea a fost rabatată pentru a putea trece prin strâmtoarea Bosfor.

La bordul acestui vas lucrează aproximativ 140 de oameni din peste 30 de țări. Platforma va fi lansată pe mare la o distanță de 160 de km de țărm, iar pentru un an și jumătate va fora în adâncuri pentru a putea începe procesul de extracție. Pe toată această durată de timp, angajații beneficiază pe lângă locuri de dormit si sală de mese, de o sală de muzică, sala de forță și un cinema.

Un muncitor olandez a povestit: Viața este foarte bună. Avem mâncare bună. Ne spală hainele. Ne tratează bine. Este un loc foarte bun.

Nava este controlată dintr-un centru de comandă care poate supraveghea atât sistemele de operare, cât și exteriorul navei. Valurile și persoanele de la bord.

Neptun Deep este proiectul care promite inclusiv o creștere a bugetului României cu 20 de miliarde de euro și o creștere a produsului intern brut anual cu 40 de miliarde de euro.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!