Petrolul și gazele, puncte nevralgice: Rusia, în pragul unor pierderi economice masive

22 Ian. 2025, 06:48
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
22 Ian. 2025, 06:48 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Noile sancțiuni petroliere impuse de Statele Unite, care marchează finalul administrației Biden, ar putea lipsi bugetul Rusiei de un ruble din cinci provenit din veniturile petroliere și gazeifere în 2025. Potrivit cercetătorului Janis Kluge de la Institutul German pentru Probleme de Securitate Internațională, economia rusă ar putea pierde între 10% și 20% din veniturile valutare obținute din exporturile de petrol, echivalentul a 10-20 miliarde de dolari.

Acest impact ar putea reduce veniturile bugetare cu până la 1% din PIB, aproximativ 2 trilioane de ruble, adică 18% din veniturile petroliere estimate pentru acest an (10,9 trilioane de ruble). Sancțiunile vizează companii precum „Surgutneftegaz” și „Gazprom Neft”, dar și peste 180 de tancuri petroliere din „flota umbră”. În plus, au fost afectate două rafinării-cheie (Omsk și Moscova), proiecte strategice precum „Vostok Oil” și „Baltic LNG”, două fabrici de gaz natural lichefiat ale „Gazprom” și 30 de companii de servicii petroliere.

Conform S&P Global, sancțiunile au vizat peste 270 de tancuri petroliere, care transportau jumătate din exporturile maritime de petrol ale Rusiei, adică aproximativ 1,5 milioane de barili pe zi, din care 1 milion erau exportați în China și 500 de mii în India.

În 2024, veniturile petroliere și gazeifere ale Rusiei au fost de 11,13 trilioane de ruble, cu 26% mai mari față de 2023, dar sub estimările inițiale. Bugetul federal a înregistrat un deficit de 3,3 trilioane de ruble, depășind dublul planificat inițial. Pentru 2025, cheltuielile bugetare sunt estimate la 41,47 trilioane de ruble, dintre care 41% vor fi alocate armatei, poliției și serviciilor speciale. Deficitul este așteptat să se reducă la 1,17 trilioane de ruble, datorită creșterii taxelor pentru companii și populație.

Aceste sancțiuni, considerate cele mai dure de până acum, reduc semnificativ veniturile Rusiei atât în buget, cât și în balanța comercială.

Realitatea Live

22 Feb. 2025, 19:57
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Feb. 2025, 19:57 // Actual //  Ursu Victor

În cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră”, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Vladimir Bolea, a declarat că angajații Căilor Ferate din Moldova (CFM) trebuie să-și gestioneze resursele pentru a acoperi restanțele salariale, înă nu exlude și varianta subvenționării. Potrivit acestuia, instituția dispune de active neutilizate, inclusiv locomotive și vagoane vechi, care ar putea fi valorificate pentru a genera venituri.

„Ei singuri știu cât trebuie să-și caute bani, să-și plătească salariile, să-și câștige bani. Spre exemplu, au 85 de locomotive care stau ruinate complet și alte 90 care pot fi vândute. De asemenea, au o bază masivă de fier vechi care poate fi valorificată”, a spus Bolea.

Ministrul a subliniat că CFM are propria comisie responsabilă de administrarea bunurilor și stabilirea prețurilor de vânzare, fără implicarea Ministerului Infrastructurii. Totodată, Bolea a recomandat ca licitațiile pentru vânzarea activelor să fie organizate la nivel internațional, pentru a atrage mai mulți cumpărători și a obține prețuri mai bune.

„Dacă vor participa cumpărători din Turcia sau România, concurența mai mare le-ar putea aduce venituri mai mari. Este important să beneficieze de aceste posibilități”, a adăugat el.

Ministrul a precizat că deciziile privind vânzarea activelor neutilizate aparțin în totalitate administrației CFM, care trebuie să prioritizeze utilizarea resurselor pentru a asigura plata salariilor restante.

Feroviarii au protestat pe 14 februarie, în fața Guvernului, Parlamentului și Președinției Republicii Moldova, pentru a atrage atenția asupra restanțelor salariale acumulate și a cere soluționarea imediată a acestei probleme. Aceștia au anunțat că vor reveni la proteste în data de 28 de februarie. Este vorba de datorii la salarii în sumă de 190 de milioane de lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!