Reacția Guvernului la soluțiile de aprovizionare cu gaz a regiunii transnistrene: Scenarii false și șantaj energetic

22 Ian. 2025, 13:05
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Ian. 2025, 13:05 // Actual //  Ursu Victor

Guvernul Republicii Moldova dezminte informațiile vehiculate în spațiul public privind noi soluții de aprovizionare cu gaze naturale pentru regiunea transnistreană, precizând că nu a fost informat despre inițiative suplimentare față de cele deja prezentate.

Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a declarat că autoritățile moldovenești, prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe (MAE), au solicitat oficial Ambasadei Federației Ruse la Chișinău să comunice care sunt companiile ce ar urma să participe la o eventuală reluare a livrărilor de gaze către regiunea transnistreană. Până în prezent, Guvernul nu a primit niciun răspuns.

„Vom verifica toate entitățile implicate în conformitate cu legislația Republicii Moldova și cu normele internaționale, imediat ce vom avea aceste informații,” a subliniat Vodă.

Potrivit autorităților de la Chișinău, Rusia este direct responsabilă pentru situația actuală din regiunea transnistreană, menținând artificial criza energetică și umanitară.

„Federația Rusă și regimul de la Tiraspol inundă spațiul informațional cu scenarii false despre intermediari, fără a livra gaze sau a face rezervări pe conductele existente. Soluția este simplă și poate fi aplicată chiar azi: Gazprom să livreze gazele naturale către Moldovagaz, conform contractului,” a afirmat Daniel Vodă.

În lipsa acestor livrări, locuitorii regiunii transnistrene continuă să sufere din cauza lipsei de căldură și a întreruperilor frecvente de energie electrică.

Guvernul moldovean a reiterat disponibilitatea de a asigura livrări legale de gaze naturale către regiunea transnistreană. O soluție viabilă ar fi achiziționarea gazelor de către Moldovagaz de pe bursa din Republica Moldova, cu condiția ca întreprinderea Tiraspoltransgaz să plătească pentru acestea.

„Din prima zi a șantajului energetic rusesc, Chișinăul continuă să propună soluții și să ofere ajutor. Rusia, însă, alege să țină ostatici locuitorii din stânga Nistrului, provocând o criză umanitară cu scopul de a destabiliza Republica Moldova,” a concluzionat Vodă.

Gazul destinat regiunii separatiste Transnistria va fi, cel mai probabil, livrat prin intermediul conductei „TurkStream”. Conform informațiilor publicate de „Kommersant”, compania cipriotă Ozbor Enterprises a rezervat pe 20 ianuarie capacități de transport de 3,1 milioane metri cubi pe zi prin acest gazoduct, livrările fiind programate să înceapă la 1 februarie

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

Realitatea Live

22 Feb. 2025, 13:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Feb. 2025, 13:31 // Actual //  Ursu Victor

Cel mai mare proiect energetic al României, Neptun Deep, este tot mai aproape să devină realitate. Platforma de foraj este pregătită să plece în largul Mării Negre, iar cea care se va ocupa de extracție va ajunge la noi în țară anul viitor. Extracția ar trebui să înceapă în 2027, iar odată demarat procesul, producția de gaze naturale a României va fi dublată, scrie digi24.ro.

Cristian Hubati, responsabil pentru Explorare și Producție a spus pentru Digi24: Vom extrage aproximativ 100 miliarde m³ din rezervoare, cu o rată medie de 8 miliarde m³/an, lucru care va asigura cu prisosință consumul energetic al României.

Înainte de extracție, trebuie început programul de forare cu o platformă specială adusă din Spania. Drumul a fost însă o adevărată provocare pentru inginerii care au fost nevoiți să rabateze turlele superioare.

Sebastian Boldea, jurnalist Digi24: Aceasta este turla de forare, se lucrează acum pentru a se repune în pozitia inițială, după ce ea a fost rabatată pentru a putea trece prin strâmtoarea Bosfor.

La bordul acestui vas lucrează aproximativ 140 de oameni din peste 30 de țări. Platforma va fi lansată pe mare la o distanță de 160 de km de țărm, iar pentru un an și jumătate va fora în adâncuri pentru a putea începe procesul de extracție. Pe toată această durată de timp, angajații beneficiază pe lângă locuri de dormit si sală de mese, de o sală de muzică, sala de forță și un cinema.

Un muncitor olandez a povestit: Viața este foarte bună. Avem mâncare bună. Ne spală hainele. Ne tratează bine. Este un loc foarte bun.

Nava este controlată dintr-un centru de comandă care poate supraveghea atât sistemele de operare, cât și exteriorul navei. Valurile și persoanele de la bord.

Neptun Deep este proiectul care promite inclusiv o creștere a bugetului României cu 20 de miliarde de euro și o creștere a produsului intern brut anual cu 40 de miliarde de euro.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!