Uniunea Europeană își pregătește apărarea economică în fața noilor taxe vamale impuse de SUA

21 Ian. 2025, 05:52
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Ian. 2025, 05:52 // Actual //  Ursu Victor

Uniunea Europeană este pregătită să își apere interesele economice în cazul în care Statele Unite impun taxe vamale, a declarat comisarul european pentru economie, Valdis Dombrovskis, în cadrul unei conferințe de presă de luni, la Bruxelles. Declarațiile vin ca răspuns la amenințările fostului președinte american, Donald Trump, care, imediat după depunerea jurământului, a promis să impună tarife vamale și taxe pentru țările străine.

Dombrovskis a subliniat că un potențial conflict comercial ar putea avea un „cost economic substanțial pentru toată lumea, inclusiv pentru Statele Unite”, făcând referire la perioada administrației Trump, când Uniunea Europeană a fost nevoită să răspundă cu măsuri de protecție economică, inclusiv suprataxe pe produse americane precum motocicletele Harley-Davidson și Bourbon, ca reacție la tarifele aplicate oțelului și aluminiului.

„Dacă este necesar să apărăm interesele economice ale Europei, suntem pregătiți să facem acest lucru, așa cum am făcut și în timpul primei administrații Trump”, a afirmat comisarul european, adăugând că UE a acționat „într-o manieră proporțională”.

În fața amenințărilor formulate de SUA, Uniunea Europeană va continua să își consolideze parteneriatele economice globale, lucrând la „reziliența economiei sale” prin diversificarea acordurilor comerciale. Recent, Uniunea Europeană a anunțat întărirea parteneriatului comercial cu Mexic și a reluat negocierile pentru un acord de liber schimb cu Malaezia.

Oficialii europeni subliniază că, în contextul unei eventuale escaladări comerciale, blocul comunitar va face tot posibilul pentru a proteja stabilitatea economică și relațiile comerciale pe termen lung.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

22 Feb. 2025, 19:57
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Feb. 2025, 19:57 // Actual //  Ursu Victor

În cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră”, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Vladimir Bolea, a declarat că angajații Căilor Ferate din Moldova (CFM) trebuie să-și gestioneze resursele pentru a acoperi restanțele salariale, înă nu exlude și varianta subvenționării. Potrivit acestuia, instituția dispune de active neutilizate, inclusiv locomotive și vagoane vechi, care ar putea fi valorificate pentru a genera venituri.

„Ei singuri știu cât trebuie să-și caute bani, să-și plătească salariile, să-și câștige bani. Spre exemplu, au 85 de locomotive care stau ruinate complet și alte 90 care pot fi vândute. De asemenea, au o bază masivă de fier vechi care poate fi valorificată”, a spus Bolea.

Ministrul a subliniat că CFM are propria comisie responsabilă de administrarea bunurilor și stabilirea prețurilor de vânzare, fără implicarea Ministerului Infrastructurii. Totodată, Bolea a recomandat ca licitațiile pentru vânzarea activelor să fie organizate la nivel internațional, pentru a atrage mai mulți cumpărători și a obține prețuri mai bune.

„Dacă vor participa cumpărători din Turcia sau România, concurența mai mare le-ar putea aduce venituri mai mari. Este important să beneficieze de aceste posibilități”, a adăugat el.

Ministrul a precizat că deciziile privind vânzarea activelor neutilizate aparțin în totalitate administrației CFM, care trebuie să prioritizeze utilizarea resurselor pentru a asigura plata salariilor restante.

Feroviarii au protestat pe 14 februarie, în fața Guvernului, Parlamentului și Președinției Republicii Moldova, pentru a atrage atenția asupra restanțelor salariale acumulate și a cere soluționarea imediată a acestei probleme. Aceștia au anunțat că vor reveni la proteste în data de 28 de februarie. Este vorba de datorii la salarii în sumă de 190 de milioane de lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!