„Ministerul Finanțelor a informat, încă de săptămâna trecută, reprezentanții autorităților locale că transferurile cu destinație specială necesare pentru plata salariilor cadrelor didactice sunt efectuate începând cu ziua de astăzi, 20 ianuarie 2025.
Astfel, deși acest lucru era deja cunoscut la nivel de funcționari responsabili de domeniul financiar, în loc să informeze instituțiile vizate cu privire la calendarul transferurilor, primarul general al municipiului Chișinău a preferat să facă declarații politice.
Ministerul Finanțelor, prin intermediul Trezoreriei de Stat, procesează cu prioritate plata drepturilor salariale pentru toți angajații din sectorul public, inclusiv pentru cadrele didactice.
Până la această oră, Trezoreria de Stat a Ministerului Finanțelor a finanțat 816,5 milioane de lei pentru plata salariilor profesorilor din toată țara, dintre care 215,5 milioane de lei sunt destinate Primăriei Municipiului Chișinău”, se menționează într-un comunicat remis de Ministerul Finanțelor.
Pedagogii nu au primit salariul pentru luna decembrie. Potrivit viceprimarei capitalei, Olga Ursu, Ministerul Finanțelor trebuie să transfere 220 de miloane de lei pentru ca profesorii să poată primi leafa. „Miniștrii și deputații și-au ridicat salariile, iar cei care ne educă copiii, nu”, a menționat primarul capitalei, Ion Ceban.
O bună parte din angajații Ministerului Afacerilor Interne anunțau, zilele trecute, că nu și-au primit salariile pentru luna decembrie, în timp ce polițiștii din unele subdiviziuni au fost remunerați abia recent. Potrivit unei declarații parvenite la adresa redacției, polițiștii „se află într-o situație extrem de dificilă, care s-ar putea solda cu proteste sau boicoturi ale serviciului”: „Ministerul Finanțelor a menționat că se lucrează la un nou sistem și și-a prezentat scuze pentru întârzieile salariale, însă cu părere de rău, scuzele ministerului finanțelor nu le putem anexa la penalitățile băncilor”. Între timp, fosta consilieră de la MAI, Alina Zbancă a întrebat „unde sunt banii” și a acuzat că „se depune efort ca subiectul să fie ținut în umbră”.
Potrivit legislației, suntem obligați să cenzurăm comentariile ce incită la ură, reprezintă atac la persoană sau conțin cuvinte necenzurate.
Vă îndemnăm la discuții decente!