Un gigant bancar și-a deschis o sucursală peste Prut

20 Ian. 2025, 10:08
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
20 Ian. 2025, 10:08 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Cea mai mare bancă din Polonia, PKO Bank Polski, a anunțat că, începând cu 1 ianuarie 2025, sucursala sa corporativă din România, „PKO Bank Polski S.A. Varsovia, Sucursala București”, a început să desfășoare activități operaționale. Noua sucursală are ca scop principal sprijinirea companiilor poloneze care activează pe piața românească și se va concentra, de asemenea, pe finanțarea companiilor locale din regiune în perioada următoare.

În plus, PKO Bank Polski intenționează să ofere companiilor românești o poartă de acces pe piața poloneză, facilitând astfel expansiunea acestora în Polonia. Deschiderea sucursalei din București este un pas important în strategia de expansiune internațională a băncii, care vizează extinderea în alte opt țări europene până în 2027, după ce banca a deschis deja sucursale în Frankfurt, Praga și Bratislava.

Reprezentanții PKO Bank Polski au subliniat că extinderea rețelei de sucursale corporative în străinătate vine ca răspuns la cerințele companiilor poloneze care își lărgesc operațiunile internaționale. România, ca a doua cea mai mare economie din Europa Centrală și de Est, a devenit o destinație atractivă pentru investitorii polonezi, în special în sectoare precum alimentația, mobilierul, produsele chimice pentru construcții, IT-ul și produsele albe.

Prin intermediul noii sucursale, PKO Bank Polski va oferi o gamă largă de servicii financiare pentru companiile din România, inclusiv conturi de decontare, gestionarea decontărilor fără numerar, soluții de gestionare a lichidităților, finanțări pe termen scurt, mediu și lung și produse pentru finanțarea comerțului. De asemenea, clienții vor beneficia de plăți în timp real și de acces la soluțiile financiare avansate oferite de sediul central al băncii în Polonia.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

22 Feb. 2025, 19:57
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Feb. 2025, 19:57 // Actual //  Ursu Victor

În cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră”, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Vladimir Bolea, a declarat că angajații Căilor Ferate din Moldova (CFM) trebuie să-și gestioneze resursele pentru a acoperi restanțele salariale, înă nu exlude și varianta subvenționării. Potrivit acestuia, instituția dispune de active neutilizate, inclusiv locomotive și vagoane vechi, care ar putea fi valorificate pentru a genera venituri.

„Ei singuri știu cât trebuie să-și caute bani, să-și plătească salariile, să-și câștige bani. Spre exemplu, au 85 de locomotive care stau ruinate complet și alte 90 care pot fi vândute. De asemenea, au o bază masivă de fier vechi care poate fi valorificată”, a spus Bolea.

Ministrul a subliniat că CFM are propria comisie responsabilă de administrarea bunurilor și stabilirea prețurilor de vânzare, fără implicarea Ministerului Infrastructurii. Totodată, Bolea a recomandat ca licitațiile pentru vânzarea activelor să fie organizate la nivel internațional, pentru a atrage mai mulți cumpărători și a obține prețuri mai bune.

„Dacă vor participa cumpărători din Turcia sau România, concurența mai mare le-ar putea aduce venituri mai mari. Este important să beneficieze de aceste posibilități”, a adăugat el.

Ministrul a precizat că deciziile privind vânzarea activelor neutilizate aparțin în totalitate administrației CFM, care trebuie să prioritizeze utilizarea resurselor pentru a asigura plata salariilor restante.

Feroviarii au protestat pe 14 februarie, în fața Guvernului, Parlamentului și Președinției Republicii Moldova, pentru a atrage atenția asupra restanțelor salariale acumulate și a cere soluționarea imediată a acestei probleme. Aceștia au anunțat că vor reveni la proteste în data de 28 de februarie. Este vorba de datorii la salarii în sumă de 190 de milioane de lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!