Vadim Krasnoselski a declarat recent, într-o conferință de presă, că reprezentantul Tiraspolului, Vitalii Igantiev nu poate veni la Chișinău într-o întâlnire în format 1+1, pentru că ar fi amenințat și că autoritățile RM știau despre acest lucru.
Întrebat despre ce amenințare ar fi vorba, viceprim-ministrul pentru reintegrare, Oleg Serebrian, a menționat: „Îmi vine foarte greu să comentez această afirmație, legată de faptul că domnul Ignatiev s-ar afla în pericol pe teritoriul controlat de autoritățile constituționale. Nu doar Ignatiev s-a ferit în ultimul 1 an și jumătate să ajungă la Chișinău pentru o reuniune de lucru, nu în general, ci și reprezentanții altor așa- zise instituții de la Tiraspol. Practit toate reuniunile de lucru și reuniunile în așa-zisul format 1+1 s-au desfășurat în ultima vreme în format online sau la Bender, invocându-se acest pretext, că s-ar aflat cineva dintre ei în pericol. În același timp, privat practic toți au trecut în acest răstimp pe malul drept, cu diferite ocazii și acest lucru poate fi demonstrat”.
În ianuarie 2024, așa-zisul ministru de Externe de la Tiraspol, Vitalii Ignatiev, a fost citat la Serviciul de Securitate al Ucrainei, (SBU) din regiunea Vinnița. Ignatiev este suspectat că „a sprijinit statul agresor și administrația de ocupație a acestuia în activități de informare”.
Viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, declara atunci că Guvernul nu a primit o înștiințare din partea Ucrainei cu privire la cercetarea penală a așa-zisului ministru de Externe de la Tiraspol, Vitalii Ignatiev în Ucraina. Serebrian a afirmat că a aflat din presă despre acest lucru.
Ieri, Biroul politici de reintegrare a anunțat că Tiraspolul a respins propunerea de a organiza o reuniune a reprezentanților politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană din partea Chișinăului și a Tiraspolului, pentru a discuta formula de acordare a ajutoarelor umanitare locuitorilor din regiunea transnistreană a țării și modul de cooperare dintre cele două maluri în vederea depășirii impactului crizei energetice și sociale. Reuniunea, solicitată de Chișinău, urma să aibă loc vineri, ora 10:00.
Livrările de gaz rusesc în regiunea transnistreană vor fi reluate, în curând, a declarat așa-zisul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, în cadrul unui briefing organizat după vizita sa la Moscova.
Vadim Krasnoselski a zburat, prin Aeroportul Chișinău, la Moscova, în timp ce regiunea se confruntă cu o criză energetică, după ce gigantul rus Gazprom a oprit livrarile de gaze. În context, președinta Maia Sandu a precizat că „cunoaște” despre vizită, care este încă o dovadă că nu există „impedimente din partea Chișinăului de a găsi soluții pentru criza gazelor”.
Pe 10 ianuarie, starea de urgență economică în Transnistria, instituită din cauza problemei livrării gazelor naturale, a fost prelungită cu încă 30 de zile.
Președinta Maia Sandu a efectuat pe data de 9 ianuarie o vizită de lucru în Zona de Securitate a Republicii Moldova, alături de prim-ministrul Dorin Recean și vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian. „S-a discutat despre probleme și soluții, iar una din ele ar fi ca Ucraina să livreze cărbuni pentru Centrala de la Cuciurgani, iar ei să achite cu energie. Chișinăul și Kievul va discuta despre aceasta”, a menționat șefa statului, după vizită
În regiunea din stânga Nistrului a fost instituită stare de urgență în economie, din cauza problemei livrării gazelor naturale în regiune. Decizia a fost anunțată de așa-zisul lider din stâna Nistrului, Vadim Krasnoselski.
Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a aprobat o serie de măsuri necesare pentru a asigura continuitatea și fiabilitatea alimentării cu energie electrică și gaze naturale a consumatorilor din mai multe localități din zona de securitate, care se află sub controlul autorităților constituționale, dar sunt racordate la infrastructura energetică a întreprinderilor de pe malul stâng al Nistrului.
Gazprom a oprit livrările de gaze către Moldova de la 1 ianuarie 2025 din cauza datoriilor, dar și după expirarea contractului de tranzit cu Ucraina.
Ex-ministrul Energiei, Victor Parlicov, a fost la Sankt Petersburg, pentru a purta negocieri cu Gazprom, legate de tranzitul gazelor către regiunea transnistreană. Negocierile vin în contextul riscului de a întrerupe tranzitarea gazelor rusești a teritoriului Ucrainei, din 1 ianuarie 2025, când expiră contractul între Gazprom și Naftogaz. Cu câteva zile înainte să plece în Rusia, ministrul Parlicov, a semnat, la Istanbul, împreună cu omologul său turc, Alparslan Bayraktar, un Memorandum de Cooperare în domeniul energetic”.
Între timp, Maia Sandu a fost întrebată de o jurnalistă dacă intenționează „să se implice în discuțiile cu Gazprom” pe problema asigurării cu gaze naturale. Șefa statului însă a fugit de răspuns, iar paza sa de corp a ținut jurnalista departe de șefa statului.
Parlicov a admis că Moldova ar putea fi nevoită să achiziționeze energie electrică din altă parte de la 1 ianuarie și nu din regiunea transnistreană, iar costurile vor fi mai mari: Am avut acest scenariu în calcul când ne-am pregătit de iarnă. Vom achiziționa energie electrică din altă parte, da, ne asumăm că va fi mai scump. Apelăm și la sprijinul partenerilor internaționali, fără ei nu vom putea trece de scenariul în care regiunea transnistreană nu are gaze deloc sau suficient”.
Totodată, Parlicov a anunțat că președintele Gazprom, Alexei Miller, a solicitat părții moldovenești să discute cu autoritățile din Ucraina, pentru a le convinge să continue tranzitul de gaze naturale din Rusia spre R. Moldova și după 1 ianuarie 2025.
Potrivit legislației, suntem obligați să cenzurăm comentariile ce incită la ură, reprezintă atac la persoană sau conțin cuvinte necenzurate.
Vă îndemnăm la discuții decente!