‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 18 februarie, 2025
-1.8 C
Chișinău
spot_img
‹ adv ›
HomepageȘtiriDouă companii au fost sancționate cu peste 192 mln lei

Două companii au fost sancționate cu peste 192 mln lei

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Consiliul Concurenței a sancționat cu amenzi de 192,6 milioane lei, cel mai mare producător de ulei vegetal, întreprinderea Floarea Soarelui SA din Bălţi şi distribuitorul ei, Lux Proba Grup SRL din Chişinău pentru un acord anticoncurențial, notează mold-street.com.

Potrivit Consiliului Concurenţei, investigația a fost inițiată în anul 2022, în baza suspiciunilor de încălcare a art. 5 din Legea concurenței (acord anticoncurențial între Floarea Soarelui și Lux Proba Grup) și a art. 11 (abuz de poziție dominantă) în perioada octombrie 2019-iunie 2022.

Acord anticoncurențial între cele două firme

„În urma finalizării investigației, Consiliul Concurenței a constatat existența unui acord anticoncurențial între cele două întreprinderi. Totodată, nu s-au confirmat suspiciunile privind practicarea unor prețuri excesive”, comunică autoritatea.

Sancțiunile aplicate ambelor întreprinderi sunt următoarele:

‹ adv ›
  • Floarea Soarelui SA – amendă de 123,1 milioane de lei
  • Lux Proba Grup SRL – amendă de 69,5 milioane lei

Consiliul Concurenţei susţine că cele două firme au relaţii strânse, iar Lux Proba Grup este principalul distribuitor al uleiului îmbuteliat produs de Floarea Soarelui, dar producătorul livrează produsele sale direct către anumite rețele comerciale din retail.

„Astfel, ambele întreprinderi operează pe același nivel al lanțului de distribuție pentru uleiul de floarea-soarelui”, afirmă Consiliul Concurenţei.

Practici anticoncurențiale identificate

Instituţia spune că în cadrul investigației, s-a constatat că pe parcursul perioadei investigate (octombrie 2019 – iunie 2022), cele două întreprinderi și-au coordonat prețurile înainte de a le comunica propriilor clienți.

În urma inspecțiilor desfășurate la sediile acestora, au fost identificate probe care au demonstrat că înainte de a majora prețurile către clienții săi, Lux Proba Grup solicita producătorului Floarea Soarelui „să crească prețurile și pentru rețelele comerciale cu care producătorul lucra direct”.

„Pe de altă parte, înainte de a decide prețurile de vânzare directă către propriii clienți, Floarea Soarelui SA cerea informații de la Lux Proba Grup SRL despre prețurile la care distribuitorul urma să livreze produsele.

În acest fel, producătorul își alinia prețurile pentru a nu oferi avantaje comercianților care preferau să cumpere direct”, afirmă Consiliul Concurenţei.

‹ adv ›

Totodată spune că din analiza documentelor interne a reieșit că, în cazul livrărilor directe realizate de Floarea Soarelui, prețurile erau calculate ținând cont de adaosurile comerciale practicate de distribuitor.

„Coordonarea informațiilor comerciale sensibile referitoare la relațiile fiecărei întreprinderi cu clienții săi a dus la restrângerea concurenței intra-marcă. 

Această practică a limitat posibilitatea comercianților de a achiziționa ulei de floarea-soarelui direct de la producător la prețuri mai avantajoase și de a oferi prețuri mai bune consumatorilor”, precizează Consiliul Concurenţei.

Totodată, în urma investigației instituţia spune că nu s-au confirmat semnele inițiale de practicare a unor prețuri excesive în mai 2022.

Astfel analiza desfășurată de către Consiliul Concurenței a relevat o corelație între costuri și prețuri, neputându-se demonstra existența unor prețuri excesive.

Alexei Gherțescu, președintele Consiliului Concurenței susţine că este esențial ca toți participanții de pe piață să respecte regulile concurenței loiale.

„Relațiile de cooperare strânsă dintre producători și distribuitori nu pot justifica practici care au ca obiect sau efect restrângerea concurenței pe piață, reducând astfel beneficiile concurenței pentru consumatori”, declară Gherţescu.

Potrivit autorităţii după comunicarea deciziei, întreprinderile sancționate au la dispoziție 30 de zile lucrătoare pentru a contesta hotărârea în instanța de judecată.

În cazul în care decizia va fi menținută, amenzile aplicate vor fi încasate la bugetul de stat. 

Compania Floarea Soarelui a anunțat că va contesta decizia Consiliului Concurenței, considerând-o „ilegală și caracterizată de grave încălcări ale legislației naționale și europene, îndreptată împotriva unuia dintre cei mai mari producători autohtoni”.

„Considerăm această decizie neîntemeiată și bazată pe un proces de investigație viciat, în cadrul căruia CCRM a îngrădit accesul companiei la o parte substanțială din materialele dosarului, secretizându-le ilegal. Anunțăm ferm că o vom contesta prin toate mijloacele legale disponibile”, anunţă Grupul Trans-Oil din care face parte Floarea Soarelui .

Piața uleiului din Moldova este dominată de grupul Trans-Oil

Floarea Soarelui este o societate pe acțiuni din Bălți, ce face parte din Grupul Trans-Oil. Din anul 2012 este controlată de Vaja Jhashi, prin două firme din Cipru – Amableus Limited (49,76%) și Trezeme Limited (34,9%).

Compania are un capital social de 14,9 milioane lei. Activele întreprinderii se ridică la circa 12 miliarde lei.

Anul trecut, Floarea Soarelui a avut venituri de 5,13 miliarde de lei (în scădere cu 34% faţă de 2022) și pierderi de 232 milioane lei, după ce în 2022 a raportat un profit de 670,14 milioane lei, în creștere de 4,4 ori față de 2021.

Grupul Trans-Oil deține trei fabricii de producere a uleiului vegetal din Republica Moldova și are o cotă de circa 90% la producția, comercializarea și exportul de ulei de floarea soarelui.

Cât despre Lux Proba Grup SRL, această firmă este cel mai mare distribuitor de țigări și produse alimentare din Republica Moldova. Compania are în prezent ca asociați pe Acvilin-Grup SRL cu 60%. Acvilin-Grup a fost anterior dealer oficial al SA Floarea Soarelui. La Lux Proba Grup o cotă de 30% mai deține Tamara Artiomenco, iar 10% – administratorul Anatolie Mihailov.

Anul trecut, Lux Proba Grup SRL a înregistrat venituri de 2,9 miliarde lei și un profit de 87,5 milioane lei.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›