SUA extind sancțiunile: Bănci rusești și chineze, implicate în scheme de ocolire a restricțiilor

16 Ian. 2025, 11:09
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
16 Ian. 2025, 11:09 // Actual //  Ursu Victor

Departamentul Trezoreriei SUA, prin intermediul Biroului de Control al Activelor Străine (OFAC), a extins recent lista de sancțiuni, adăugând companii chineze și rusești, dar și o bancă kârgâzstană, care au fost implicate în scheme de ocolire a sancțiunilor impuse de SUA. Potrivit OFAC, Rusia și China colaborează pentru a crea platforme regionale de compensare, care facilitează tranzacțiile transfrontaliere pentru produse supuse sancțiunilor.

Printre companiile chineze incluse în sancțiuni se numără: Anhui Hongsheng International Trade Co Ltd, Qingyuan Fo Feng Leda Supply Chain Service Co Ltd, Heilongjiang Shunsheng Economic And Trade Development Co Ltd, și altele. De asemenea, mai multe bănci rusești, deja sancționate, sunt implicate în aceste scheme, precum „Sberbank”, „Alfa-Bank”, „Sovcombank”, „T-Bank” și „Tochka”.

O altă entitate sancționată este banca kârgâză „Keremet Bank”. Ministerul Finanțelor SUA susține că, începând din vara anului 2024, reprezentanții băncii au colaborat cu oficiali ruși și cu „Promsvyazbank” pentru a implementa aceste scheme de evitare a sancțiunilor. De asemenea, se afirmă că Ministerul Finanțelor din Kârgâzstan a vândut pachetul de control al „Keremet Bank” unei companii legate de un oligarh rus, în scopul creării unui centru financiar destinat ocolirii restricțiilor.

În plus, omul de afaceri rus-moldovean Ilan Șor, aflat sub sancțiuni, este acuzat de participare la negocieri privind rolul „Keremet Bank” în aceste operațiuni, care au inclus și tranzacții legate de complexul industrial militar rus.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

Realitatea Live

22 Feb. 2025, 19:57
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Feb. 2025, 19:57 // Actual //  Ursu Victor

În cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră”, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Vladimir Bolea, a declarat că angajații Căilor Ferate din Moldova (CFM) trebuie să-și gestioneze resursele pentru a acoperi restanțele salariale, înă nu exlude și varianta subvenționării. Potrivit acestuia, instituția dispune de active neutilizate, inclusiv locomotive și vagoane vechi, care ar putea fi valorificate pentru a genera venituri.

„Ei singuri știu cât trebuie să-și caute bani, să-și plătească salariile, să-și câștige bani. Spre exemplu, au 85 de locomotive care stau ruinate complet și alte 90 care pot fi vândute. De asemenea, au o bază masivă de fier vechi care poate fi valorificată”, a spus Bolea.

Ministrul a subliniat că CFM are propria comisie responsabilă de administrarea bunurilor și stabilirea prețurilor de vânzare, fără implicarea Ministerului Infrastructurii. Totodată, Bolea a recomandat ca licitațiile pentru vânzarea activelor să fie organizate la nivel internațional, pentru a atrage mai mulți cumpărători și a obține prețuri mai bune.

„Dacă vor participa cumpărători din Turcia sau România, concurența mai mare le-ar putea aduce venituri mai mari. Este important să beneficieze de aceste posibilități”, a adăugat el.

Ministrul a precizat că deciziile privind vânzarea activelor neutilizate aparțin în totalitate administrației CFM, care trebuie să prioritizeze utilizarea resurselor pentru a asigura plata salariilor restante.

Feroviarii au protestat pe 14 februarie, în fața Guvernului, Parlamentului și Președinției Republicii Moldova, pentru a atrage atenția asupra restanțelor salariale acumulate și a cere soluționarea imediată a acestei probleme. Aceștia au anunțat că vor reveni la proteste în data de 28 de februarie. Este vorba de datorii la salarii în sumă de 190 de milioane de lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!