După trei decenii de rugină, pe Podul Cantemir – Fălciu va fi relansat transportul feroviar

16 Ian. 2025, 19:15
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
16 Ian. 2025, 19:15 // Actual //  Ursu Victor

Podul feroviar Fălciu – Cantemir, ce leagă raionul Cantemir de județul Vaslui, urmează să fie redat circulației după mai bine de trei decenii de suspendare a traficului feroviar . Viceprim-ministrul și ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova, Vladimir Bolea, a anunțat în cadrul Reuniunii ministeriale QUINT Meeting, organizată la Chișinău sub egida Direcției Generale Mobilitate și Transporturi (MOVE) a Comisiei Europenec că traficul feroviar de mărfuri ar putea fi reluat cel târziu în luna mai a acestui an.

Proiectul presupune refacerea unui tronson de 1,8 kilometri de cale ferată pe teritoriul Republicii Moldova, închis încă din 1992 din cauza alunecărilor de teren. Lucrările vor fi realizate cu sprijin din partea autorităților române, conform declarațiilor oficialului moldovean.

„Reconstrucția acestui pod și a căilor ferate aferente este în interesul agenților economici din ambele țări. Sperăm ca, până în luna mai, acest segment să fie funcțional, oferind o alternativă mai sigură și mai economică pentru transportul de mărfuri”, a declarat Vladimir Bolea, subliniind importanța proiectului pentru dezvoltarea economică a Republicii Moldova.

Reluarea traficului feroviar pe acest pod reprezintă un pas important în consolidarea interconectării dintre România și Republica Moldova, asigurând o infrastructură modernă și eficientă pentru transportul de mărfuri.

 

Realitatea Live

15 Feb. 2025, 10:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
15 Feb. 2025, 10:39 // Actual //  Ursu Victor

Guvernul rus analizează posibilitatea introducerii unui embargo total asupra exportului de benzină, ca urmare a unei serii record de atacuri ucrainene asupra rafinăriilor de petrol, care au dus la oprirea a aproximativ 10% din capacitatea de prelucrare a petrolului din țară. Potrivit Reuters, surse apropiate situației au indicat că acest subiect ar putea fi discutat într-o întâlnire a viceprim-ministrului Alexandr Novak, care va avea loc săptămâna viitoare. Decizia ar putea fi luată înainte de 1 martie.

În prezent, exportul de benzină din Rusia este deja restricționat: doar producătorii pot vinde combustibilul în afaceri externe, nu și intermediarii sau comercianții. Oficialii ruși iau în considerare înăsprirea acestor măsuri după atacurile cu drone din ianuarie și februarie asupra rafinăriilor. Cel puțin șapte rafinării au fost atacate, inclusiv cele de la Tatarstan, Saratov, Ryazan, Nizhni Novgorod și Volgograd. În februarie, un alt atac a lovit rafinăria din Volgograd și fabrica de gaze din Astrahan, care aproviziona regiunile sudice cu combustibil.

Aceste atacuri au dus la oprirea a 10% din capacitatea totală de procesare a petrolului din Rusia, iar volumul de prelucrare a petrolului a scăzut la cel mai mic nivel din ultimii 12 ani, atingând doar 267 de milioane de tone în 2024. Exporturile de produse petroliere au scăzut cu 9%, la 113,7 milioane de tone.

Ca răspuns la atacurile asupra infrastructurii energetice, guvernul rus a decis să secretizeze statisticile privind producția de combustibil. Ministerul Energiei a încetat să mai furnizeze datele despre producția de benzină către Rosstat, iar în august a fost impus un statut de „confidențialitate” asupra datelor privind producția de motorină, explicând că aceste informații pot crea presiune artificială asupra pieței.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!