Săracii moldoveni sunt cei mai săraci dintre săracii Europei! Deputații vor să reducă fenomenul pe hârtie

13 Oct. 2022, 13:05
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
13 Oct. 2022, 13:05 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova se confruntă cu o criză demografică „existenţială”, cu cel mai rapid declin al populaţiei din Europa. Trauma s-a declanşat după prăbuşirea URSS, iar de atunci, Moldova a pierdut o treime din populaţie. Fiind unul dintre cele mai sărace state europene, drama va continua mult timp. Deputații vor să reducă fenomenul sărăciei cu 50% până în anul 2030, potrivit strategiei pe care au aprobat-o în ședința de astăzi, „Moldova Europeană 2030”.

Astfel, documentul stabilește zece obiective generale, utilizate pentru măsurarea calității vieții la nivelul Uniunii Europene. Acestea sunt creșterea veniturilor din surse durabile și atenuarea inegalităților; îmbunătățirea condițiilor de trai; garantarea educației relevante și de calitate pe tot parcursul vieții; ridicarea nivelului de cultură; îmbunătățirea stării de sănătate fizică și mintală a populației; sistem de protecție socială solid și incluziv; guvernare eficientă, incluzivă și transparentă; justiție echitabilă, incoruptibilă și independentă; societate pașnică și sigură; mediu sănătos. Proiectul își propune atingerea unor indicatori concreți până în 2030, de exemplu reducerea cu cel puțin 50% a nivelului de sărăcie absolută. Dacă creșterea PIB-ului va fi mai înaltă de nivelul anual planificat de 5% până în 2030, respectiv, indicatorii de reducere a sărăciei absolute, de asemenea, vor fi mai buni.

Unul din patru moldoveni sub pragul sărăciei

Bunăstarea precară a populației se manifestă și printr-un nivel înalt al sărăciei. În prezent, peste ¼ din populația țării trăiește sub pragul sărăciei, iar Republica Moldova are una dintre cele mai înalte rate ale sărăciei printre statele europene

Un studiu al „GfK Purchasing Power Europe 2021” arată că moldovenii înregistrează cel mai mic venit pe cap de locuitor de 1 892 de euro pe cap de locuitor, ceea ce reprezintă mai puțin de 13% din media europeană.

Un milion de moldoveni alungați de sărăcie

Sărăcia care macină Republica Moldova a alungat în străinătate circa un milion de moldoveni. Deși obținerea veniturilor mai mari a rămas principalul factor ce determină plecarea moldovenilor peste hotare, în ultimul timp crește ponderea altor motive care favorizează emigrarea, cum ar fi: obținerea unei educații mai bune (în special, a studiilor universitare sau postuniversitare) sau beneficierea de o infrastructură socială mai calitativă. Deși nu există cifre exacte, se estimează că numărul emigranților moldoveni ar putea constitui un milion de persoane.

Actualul model de creștere economică se bazează pe consumul gospodăriilor, iar remiterile constituie o sursă importantă de finanțare a acestui consum. După câștigurile din exporturile de bunuri și servicii, influxul de remiteri au devenit a doua sursă importantă de venituri pentru economia națională și reprezintă un factor important ce determină dinamica economică a țării.

Realitatea Live

03 Iun. 2024, 10:15
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Iun. 2024, 10:15 // Actual //  Lupu Eduard

Începutul verii a adus mii de turiști pe litoralul românesc, unde sunt întâmpinați cu prețuri de extrasezon, dar și cu tarife piperate pentru facilitățile de pe plajă. În stațiunea Mamaia, închirierea unui șezlong poate costa și 50 de lei (echivalentul a 200 de lei moldovenești), comparabil cu prețul unei nopți de cazare în anumite hoteluri din programul „Litoralul pentru toți”.

În alte stațiuni precum Olimp sau Saturn, în plin sezon, prețul pentru închirierea unui șezlong era de aproximativ 20 de lei, evidențiind creșterea semnificativă a tarifelor în Mamaia. Pe 1 iunie, peste 30.000 de turiști au profitat de vremea bună și au ajuns pe litoral, conform patronatelor din turism.

În această perioadă, prețurile pentru închirierea șezlongurilor variază între 30 și 50 de lei în funcție de stațiune și plajă. Programul „Litoralul pentru toți,” desfășurat între 31 mai și 20 iunie, oferă tarife reduse la cazare, atrăgând mulți turiști care beneficiază de prețuri cu până la 70% mai mici decât în vârf de sezon.

„Este perioada în care prețurile pe litoral sunt cu până la 70% mai mici decât în vârf de sezon, iar pentru mulți turiști reprezintă, poate, singura variantă prin care pot merge în vacanță la mare câteva zile.”, a declarat Dragoș Răducan, președintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), citat de evz.ro.

Turiștii pot petrece un sejur pe litoral cu tarife de cazare începând de la 35 de lei pe noapte de persoană, fără mic dejun, la un hotel de 2 stele din Eforie Nord. În Mamaia, prețurile pornesc de la 100 de lei pe noapte, iar pentru pachetele all-inclusive, ofertele încep de la 200 de lei pe noapte pentru o cameră dublă la un hotel de 3 stele din Jupiter.

În ciuda prețurilor ridicate pentru facilitățile de plajă, programul „Litoralul pentru toți” oferă oportunități accesibile pentru turiștii care doresc să se bucure de o vacanță la mare la prețuri reduse.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău