FSB îl acuză pe șeful Serviciului de Spionaj al Ucrainei de organizarea atacului pe Podul Crimeei: Explozibilul ar fi traversat trei țări, din Odesa până în Rusia

Organizatorul atacului terorist de pe podul din Crimeea este șeful serviciului de spionaj al Ucrainei, Kiril Budanov, iar explozibilii au fost livrați din Odesa prin Bulgaria, Georgia și Armenia, scrie Agenția TASS, făcând referire la Centrul pentru Relații Publice (CSP) al FSB.

Foto: captura ecran

„FSB și Comitetul de Investigații au stabilit că organizatorul atacului terorist de pe Podul Crimeei a fost Direcția Principală de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei, șeful acesteia, Kiril Budanov, angajați și agenți”, a anunțat FSB.

Trimiterea dispozitivului exploziv din Odesa

FSB menționează, cu referire la datele anchetei, că dispozitivul exploziv a fost camuflat în role cu o peliculă de polietilenă de construcție pe 22 de paleți cu o greutate totală de 22.770 kg și trimis, la începutul lunii august, din portul maritim Odesa către orașul port Ruse din Bulgaria, în baza contractului nr.02/08/2022 între Baltex Capital S.A. (Ruse) și SRL „Translogistic UA” (Kiev).

FSB a reținut opt complici care ar fi fost implicați în pregătirea atacului. „În prezent, cinci cetățeni ai Rusiei și alți trei cetățeni ai Ucrainei și Armeniei, care au participat la pregătirea crimei, au fost reținuți în cadrul dosarului penal”, a informat serviciul de presă al FSB.

În total, au fost identificați până acum cel puțin 12 complici în pregătirea atacului terorist. Potrivit FSB, cetățenii Ucrainei Denis Olegovich Kovac, născut în 1979, Mihail Vladimirovici Tsyurkalo, născut în 1975, Roman Ivanovici Solomko, născut în 1971, au fost implicați în organizarea transportului de mărfuri din Bulgaria către portul Poti (Georgia), iar apoi în Armenia, cetăţeni ai Georgiei - un broker georgian pe nume Levan, Inosaridze Sandro şi un cetăţean armean Artur Terchanyan, născut în 1985.

Din 29 septembrie până pe 3 octombrie, la terminalul Transalliance din Erevan, marfa a fost devamată conform regulilor EurAsEC, apoi actele au fost falsificate, ulterior expeditorul devenind deja „GU AR GROUP” ( Armenia, Alaverdi), iar destinatarul - „Lider” (Moscova).

Ulterior, pe 4 octombrie, marfa a trecut granița ruso-georgiană la punctul de control „Verhnii Lars”, cu un camion DAF înmatriculat în Georgia, iar pe 6 octombrie a fost livrată și descărcată la depozitul angro al Armavir din regiunea Krasnodar.

Cu implicarea lui Solomko, cetățeanul Ucrainei Volodimir Vasilyevich Zlob, născut în 1987, și a alți cinci ruși identificați, pe 7 octombrie, documentele pentru încărcătură au fost schimbate din nou, expeditor fiind indicat SRL „TEK-34” (Ulyanovsk), iar destinatarul - o companie inexistentă în Crimeea.

În aceeași zi, paleții au fost încărcați într-un camion de cetățeanul rus Mahir Iusubov, născut în 1971, care a plecat spre Simferopol, iar pe 8 octombrie, la ora 06:03, ora Moscovei, a avut loc explozia în timpul călătoriei de-a lungul podului Crimeei.

Controlul serviciului de spionaj al Ucrainei

Potrivit FSB, „controlul asupra mișcării mărfurilor de-a lungul întregii rute și a contactelor cu participanții la schema de transport criminal a fost efectuat de un angajat al Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării, care se prezenta drept „Ivan Ivanovici”. El a folosit pentru coordonare atât un număr virtual anonim, achiziționat de pe internet, cât și unul al unui locuitor al orașului Kremenchig Andreicenko Serghei Vladimirovici, născut în 1988.

„În prezent, sunt reținuți cinci cetățeni ai Rusiei și trei cetățeni ai Ucrainei și Armeniei, care au participat la pregătirea crimei”, a precizat FSB. „Ancheta continuă. Toți organizatorii și complicii, inclusiv cetățenii străini, vor fi trași la răspundere în conformitate cu legislația Federației Ruse”.





Sâmbătă dimineață, plăci întregi de beton, peste care circulau automobilele pe Podul de la Crimeea, s-au prăbușit în apă. Comitetul rus Antiterorism anunță că un camion a fost detonat pe pod, la ora 6:00 dimineața. În urma exploziei, un tren cu cisterne pline cu combustibil a luat foc.

Ulterior, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, Oleksii Danilov, a postat pe pagina sa de Facebook, un videoclip cu podul din Crimeea în flăcări, alături de o înregistrare a actriței Marilyn Monroe, cântând „La mulți ani, domnule președinte”. Astfel, oficialul ucrainean a făcut aluzie la faptul că explozia ar fi „un cadou” pentru Putin, care a împlinit, vineri, 70 de ani.

După distrugerea podului din Crimeea, Vladimir Putin l-a dat afară pe comandantul armatei ruse în războiul din Ucraina. Generalul Serghei Surovikin a preluat conducerea grupării combinate de trupe care duce războiul sângeros împotriva țării vecine.

Luni, Vladimir Putin a vorbit pentru prima oară despre exploziile de la podul Kerci din Crimeea. Liderul de la Kremlin a spus că distrugerea podului reprezintă „un atac terorist menit să distrugă infrastructura civilă critică a Rusiei” și a dat vina pe serviciile ucrainene pentru atac. Putin s-a întâlnit, duminică seară, de urgență, cu Alexander Bastrikin, șeful Comitetului de Investigații, care i-a comunicat și că serviciile ucrainene „au fost ajutate de cetățeni ruși care se află în străinătate”.

Putin a avertizat Ucraina că va primi un răspuns dur „dacă va continua cu atacurile teroriste”. În cadrul ședinței Consiliului de Securitate, președintele rus a subliniat că regimul de la Kiev stă în spatele atacului de la podul din Crimeea. „În urma examinărilor s-a stabilit că explozia din 8 octombrie este un act terorist. Un atac terorist care vizează distrugerea infrastructurii critice civile a Rusiei. De asemenea, este evident că organizatorii și autorii atacului sunt serviciile speciale ucrainene”, a spus Putin.


Pub