Vinificatorul moldovean Purcari Wineries finalizează achiziţia a 76% din acţiunile cramei Angel’s Estate din Bulgaria

11 Oct. 2022, 14:10
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
11 Oct. 2022, 14:10 // Actual //  bani.md

Producătorul de vinuri Purcari Wineries (simbol bursier WINE) a anunţat finalizarea achiziţiei a pachetului majoritar de 76% din acţiunile cramei Angel’s Estate din Bulgaria, potrivit unui raport publicat la Bursă.

Angel’s Estate este o cramă cu ciclu complet de producţie localizată lângă Stara Zagora, în una din cele mai proeminente regiuni vinicole din Bulgaria, Câmpia Tracica. Crama deţine aproximativ 100 ha de podgorii, capacitatea anuală de producţie depăşind un milion de sticle, incluzând unele dintre cele mai cunoscute branduri de vin in Bulgaria, precum Angel şi Stallion. În raport nu este menţionată valoarea pachetului de acţiuni.

„Achiziţia Angel’s Estate este un pas spre realizarea viziunii noastre de a deveni campionul vinicol incontestabil în Europa Centrală şi de Est, acţionând ca un consolidator al acestei industrii fragmentate. Adăugăm grupului nostru o nouă geografie, un mare privilegiu de a construi pe baza tradiţiilor vinicole milenare existente ale Bulgariei, inclusiv prin extinderea activităţilor de export ale Angel’s Estate. Anticipăm sinergii puternice de la venirea Angel’s Estate în familia Purcari”, spune, Eugen Comendant, director operaţional, Purcari Wineries.

Purcari a înregistrat venituri de 124 de milioane de lei în primele şase luni ale anului, în urcare cu 16%, şi un profit net de 20,8 milioane de lei, reprezentând un avans de 2% faţă de S1/2021. Cea mai mare creştere a vânzărilor a fost raportată în Republica Moldova, plus 44%

Acţiunile WINE au pierdut 40,7% de la începutul anului, pe tranzacţii de 110 milioane de lei. Cu o capitalizare de 354 milioane de lei, compania este deţinută în proporţie de 20% de Amboselt Universal, fond cu sediul în Insulele Virgine ale Regatului Unit, unde Victor Bostan, fondatorul Purcari, deţine majoritatea capitalului social.

Realitatea Live

17 Apr. 2025, 15:50
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
17 Apr. 2025, 15:50 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Lucrările de reabilitare a segmentului de drum Hîncești–Leova–Cantemir, parte a traseului național R34, vor fi finalizate până la sfârșitul anului 2025, a declarat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Vladimir Bolea, în cadrul audierilor din Parlament. Potrivit acestuia, întârzierile înregistrate în execuția proiectului se datorează dificultăților financiare ale antreprenorului, însă o soluție a fost identificată prin implicarea unui subantreprenor local.

„Acest drum, din 2022, înregistrează probleme și este tergiversat. Ne-am întâlnit cu agentul economic, care are anumite probleme economice, și am discutat cu el. Și-a găsit un subantreprenor din Republica Moldova, iar până la sfârșitul anului 2025 urmează să fie dat în exploatare”, a declarat Bolea.

Segmentul vizat face parte dintr-un proiect mai amplu de reabilitare a drumului național R34 Hîncești – Leova – Cahul – Giurgiulești, pe o lungime totală de 83 de kilometri, cuprins între km 0+000 și km 83+000. Proiectul, finanțat de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), are o valoare contractuală de peste 56 de milioane de euro.

Deși lucrările ar fi trebuit să fie finalizate în februarie 2023, termenul de dare în exploatare a fost deja prelungit o dată până la sfârșitul anului 2024 – fără ca drumul să fie totuși finalizat. În prezent, progresul fizic raportat variază între 60% și 74%.

Inițial, tronsonul Hîncești–Cantemir a fost atribuit companiei italiene Serenissima Costruzioni S.P.A., care nu a reușit să demareze lucrările din cauza problemelor financiare și a intrării în insolvență. Ulterior, contractul a fost preluat de firma turcă OZKA, specializată în construcția și întreținerea infrastructurii rutiere, cu peste 25 de ani de experiență și un portofoliu de 350 de angajați.

Cu toate acestea, ritmul lent al lucrărilor a atras critici din partea autorităților și a beneficiarilor din regiune. Ministerul Infrastructurii dă asigurări că va monitoriza îndeaproape implementarea proiectului și va sprijini toate măsurile necesare pentru ca lucrările să fie finalizate conform noii termene-limită.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!