Schiatul în Austria va fi mai scump la iarnă. Ce prețuri ne așteaptă

11 Oct. 2022, 16:45
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
11 Oct. 2022, 16:45 // Au Bani //  MD Bani

Preţurile pentru instalaţiile de transport pe cablu în unele staţiuni de ski din Austria vor fi cu peste 10% mai mari la iarnă din cauza crizei energetice, informează DPA.

În mai multe regiuni din Austria, reprezentanţii companiilor de transport pe cablu se aşteaptă la o majorare, în medie, a preţurilor de aproximativ 8% înainte de începutul sezonului de schi, arată rezultatele unui sondaj publicat marţi de agenţia de presă.

Franz Hörl de la Camera de Comerţ a Austriei a subliniat faptul că această creştere este în realitate mai mică decât rata actuală a inflaţiei. În luna septembrie, preţurile de consum în Austria au fost cu 10,5% mai mari decât în luna septembrie a anului trecut.

În staţiunea St. Anton din Tyrol, cel mai mare domeniu schiabil din Austria, biletul pentru o zi va costa acum 67 de euro în loc de 61 de euro. În provincia Salzburg, preţul biletelor practicate de marile staţiuni de schi vor creşte cu 6,5% până la 11%.

„După doi ani de pandemie, actualele costuri la energie sunt următoarea provocare pentru staţiunile de schi”, spune Helmut Holzinger, directorul operatorului de transport pe cablu Hinterstoder and Wurzeralm (HiWu).

Cu toate acestea, Holzinger a subliniat că aceste costuri mai mari „nu vor fi transferate în totalitate pe seama clienţilor”. Biletele în acest sezon vor fi cu 8% mai scumpe.

De asemenea, operatorii instalaţiilor de transport pe cablu vor să facă economii la electricitate, de exemplu prin reducerea vitezei de rulare de la 5-6 metri pe secundă până la 4-4,5 metri pe secundă. Cu toate acestea, Franz Hörl a recunoscut că va fi dificil să fie implementate aceste măsuri fără a afecta experienţa turiştilor. Hörl a menţionat posibilitatea de a opri încălzirea scaunelor sau de restricţionarea schitului pe timpul nopţii ca măsuri necesare pe care operatorii vor avea dificultăţi în a le implementa.

Realitatea Live

25 Apr. 2025, 10:13
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
25 Apr. 2025, 10:13 // Actual //  Ursu Victor

Autoritățile ruse pregătesc lansarea unei burse naționale de criptomonede, însă accesul va fi restricționat la așa-numiții „investitori supercalificați” — persoane cu venituri și capitaluri considerabile. Anunțul a fost făcut de ministrul rus de Finanțe, Anton Siluanov, în cadrul unei ședințe extinse a Ministerului Finanțelor, transmite RBC.

„Vom lansa împreună cu Banca Centrală o bursă cripto pentru investitorii supercalificați. Aceasta va permite legalizarea activelor cripto și scoaterea tranzacțiilor din zona gri. Desigur, nu în interiorul țării, ci în cadrul regimului juridic experimental”, a explicat Siluanov.

Potrivit proiectului actual, pentru a avea acces la platformă, investitorii trebuie să dețină active de cel puțin 100 de milioane de ruble (aproximativ 1,2 milioane dolari) sau să fi avut un venit anual de peste 50 de milioane de ruble în anul precedent (aproximativ 600.000 dolari).

Criteriile de eligibilitate nu sunt însă definitive. Osman Kabaloiev, adjunct al Departamentului de politică financiară din cadrul Ministerului Finanțelor, a declarat că aceste praguri pot fi revizuite în urma unor discuții suplimentare.

Proiectul se încadrează în regimul juridic experimental lansat în martie de Banca Centrală a Rusiei, valabil pe o perioadă de trei ani. În această etapă, doar un număr restrâns de investitori vor putea desfășura operațiuni directe cu criptomonede. Cei care nu întrunesc criteriile vor avea acces limitat la instrumente financiare derivate legate de valoarea criptomonedelor, dar fără livrarea efectivă a tokenurilor.

Cu toate acestea, Ministerul Finanțelor rămâne rezervat în privința criptomonedelor. Vice-ministrul Alexei Moiseev a comparat anterior investițiile în cripto cu schemele piramidale din anii ’90, afirmând că „mulți câștigă la început, dar și mai mulți pierd ulterior”.

Totodată, el a subliniat că, deși susține digitalizarea sistemului bancar, criptomonedele nu fac parte din această evoluție pozitivă, fiind considerate riscante și nesigure pentru publicul larg.