Putin, păcălit ca la alba-neagra. Cine l-a lăsat cu ochii în soare pe Țarul de la Kremlin

09 Oct. 2022, 04:45
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
09 Oct. 2022, 04:45 // Actual //  bani.md

Vladimir Putin se pregătea încă din 2013 pentru un război la scară largă cu NATO. Președintele rus fost indus în eroare de producătorii de arme pentru că voiau să îi facă pe plac. Astfel, liderul de la Kremlin a ajuns să creadă că arsenalul Rusiei era egal sau chiar îl depășea pe cel al SUA.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a vizitat în septembrie 2013 fabrica de puști Kalaşnikov. El a inspectat armamentul de acolo, inclusiv noua puşcă AK-12. Această armă a intrat în producție din 2018. Imaginile cu cantitatea imensă de arme poate sugera doar că țarul de la Kremlin se pregătea pentru un război de anvergură cu NATO în Europa de Est încă din 2013.

Putin poate fi văzut, în finalul filmării, când inspectează soldații ruși echipați cu vestă antiglonț cu inserții ceramice și cu un modul GPS în loc de epoleți. În același timp, comandantul de brigadă era dotat cu o tabletă digitală pe care putea vedea poziția fiecărui soldat. În acest context, Putin chiar credea că Rusia dispunea de armament și de artilerie care să se compare cu cel al Statelor Unite.

Soldații ruși nu au primit armele pe care Vladimir Putin le-a inspectat

Cu toate acestea, de când armata rusă a început războiul din Ucraina, niciun soldat rus nu a fost trimis pe front echipat cu astfel de arme sau cu echipamente high-tech. Inclusiv vestele anti-glonț sau sisteme cu vedere în infraroșu pe timp de noapte au lipsit în acest război. Mai mult decât atât, majoritatea soldaţilor ruşi au luptat în aceleași condiții precare precum au luptat soldații sovietici în Afganistan în anii 1980 sau pe Frontul de Est pe durata celui de-al Doilea Război Mondial

Într-o altă filmare din 2017 apare echipamentul unui soldat rus al viitorului. Acesta era echipat cu vestă antiglonţ, de la Institutul Central Ştiinţific de Cercetare pentru Inginerie a Mașinilor de Precizie. Institutul face parte din corporația de stat Rostech. Echipamentul a putut fi observat la expoziția „Rusia se concentrează pe Viitor”, organizată în Sala Centrală de Expoziții Manezh din Moscova.

Cu toate acestea, la cinci ani de la acel eveniment se poate observa ca Federaţia Rusă nu dispune de niciun soldat rus de infanterie astfel echipat. Mai mult decât atât, Moscova a pierdut 60.000 de militari în Ucraina după șapte luni de război, armata rusă fiind împotmolită. Forțele ruse nu au reușit nici să ocupe pe deplin teritoriile vizate de Putin din regiunea Donbass, informează Mediafax.

Realitatea Live

23 Apr. 2025, 08:20
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
23 Apr. 2025, 08:20 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Guvernul Federației Ruse a decis să majoreze semnificativ reducerea acordată Chinei pentru gazele naturale livrate prin conducta „Puterea Siberiei”, ajungând la un discount de aproape 40% față de prețurile percepute clienților europeni și turci, potrivit unui raport al Ministerului rus al Economiei citat de Reuters.

În 2024, China a plătit în medie 267,6 dolari pentru o mie de metri cubi de gaz, cu 30% mai puțin decât Europa. În 2025, prețul va scădea la 247,3 dolari, în timp ce pentru Europa și Turcia se estimează o creștere la 403 dolari. Diferența de preț ajunge astfel la peste 150 de dolari, marcând un discount de 39%.

Pentru 2026, autoritățile ruse preconizează o nouă reducere pentru China – până la 241,8 dolari/1000 m³.

Această politică de prețuri lovește puternic în veniturile valutare ale Rusiei. Vânzările de hidrocarburi vor aduce în 2025 doar 200 miliarde dolari, cu 36 de miliarde mai puțin decât s-a prognozat inițial. În 2026, pierderile vor continua, cu un minus estimat de 9 miliarde dolari.

În 2024, Gazprom a livrat Chinei 38 de miliarde de metri cubi de gaz – capacitatea maximă a conductei. Cu toate acestea, volumul reprezintă sub 20% din exporturile anuale către Uniunea Europeană din perioada de vârf, când compania rusească livra până la 200 de miliarde m³.

Între timp, Gazprom se confruntă cu cele mai grave pierderi financiare din istorie: peste 1 trilion de ruble pierdere în 2024 conform raportărilor contabile interne, iar în 2023 – un record negativ și în standardele internaționale. Compania a redus cu 1.400 de posturi în sediul central și a dizolvat aproape în totalitate divizia de export.

Estimările arată că, în 2025, exporturile Gazprom vor totaliza doar 78 de miliarde m³, incluzând și livrările către China. Iar întreruperea tranzitului prin Ucraina ar putea elimina încă 10 miliarde m³ anual din exporturi.

Potrivit propriilor prognoze, Gazprom riscă să acumuleze pierderi de 15 trilioane de ruble (circa 179 miliarde dolari) până în 2034, ca efect al pierderii pieței europene.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!