Ghid pentru studenții și studentele de la Craiova: cum e să trăiești în cel mai mare oraș din Oltenia

Craiova
Foto: Colaj #diez: Vatra MPC/Costinel Mitrache/urlaub

Deși Craiova este un oraș amplasat la aproximativ 700 de kilometri de Chișinău, unii absolvenți și unele absolventele de liceu din Republica Moldova aleg să își continue studiile la una dintre instituțiile universitare din acest oraș. Aici, viitorii studenți pot studia la Universitatea din Craiova sau la Universitatea de Medicină și Farmacie.

Procesul de schimbare a locului de trai în acest oraș poate părea dificil, iar pentru a-ți face studenția mai ușoară, în acest articol îți povestim despre cum e să trăiești la Craiova. Informația am colectat-o cu ajutorul studenților care învață în acest oraș.

# Transport

Primul lucru pe care trebuie să îl ai în vedere este modalitatea prin care ajungi la Craiova. În mediu, drumul durează între 12 și 16 ore și, în funcție de preferințe, te poți deplasa cu microbuzul Chișinău-Craiova (prețul e de 600 de lei), cu microbuzul Chișinău-Iași (prețul e de 300 de lei) și apoi cu trenul Iași-Craiova (prețul unui bilet la clasa a doua e de 163,90 RONI, iar cu legitimația de transport studenții ar achita 90 de RONI), cu trenul Chișinău-Iași (prețurile variază între 90 și 130 de lei, în funcție de clasă) și ulterior cu trenul Iași-Craiova sau cu autocarul Chișinău-București (prețul e de 600 de lei, unele companii oferă și reduceri pentru studenți) și apoi cu trenul București-Craiova (prețul unui bilet la clasa a doua e de 40 de RONI, iar cu legitimația de transport studenții ar achita 20 de RONI).

Odată ajuns(ă) acolo, trebuie să știi că dintre tipurile de transport public sunt troleibuze și autobuze. Prețul unui bilet pentru o singură călătorie, pentru troleibuze și autobuze, este același și costă 2,50 RONI. Un abonament pentru studenți, la aceste tipuri de transport, costă 50 de RONI. Foarte important să ai carnetul de student la tine, în caz contrar poți primi o amendă.

Sursă foto: urlaub

Atât biletele, cât și abonamentele pot fi procurate de la chioșcurile Regiei Autonome de Transport Craiova sau direct din transport, de la conducătorul auto.

Pentru cei care preferă mijloacele de transport alternativ există servicii de taxi Bolt, Uber și ale companiilor locale.

Totodată, în oraș este și Aeroportul Internațional Craiova, iar printre companiile care se ocupă de zboruri sunt Wizz Air și Ryanair.

Aplicațiile care te pot ajuta să te orientezi prin oraș sunt: Moovit și Google Maps.

# Telefonie și acte necesare

Pentru a putea utiliza aceste aplicații, dar și pentru uzul personal, ai nevoie de internet și de minute telefonice. Se recomandă să îți cumperi o cartelă de la operatori de telefonie ca Vodafone sau Orange și să o alimentezi lunar. Pentru comoditate, îți recomandăm să îți suplinești cartela prin intermediul aplicației 24pay. Sunt mai multe oferte, de 4, 5 sau 6 euro, iar tu îți poți alege în funcție de necesitate. De exemplu, la Vodafone, oferta de 5 euro include 30 000 MB de internet, minute și SMS-uri în rețea nelimitate.

Totodată, pentru a avea o ședere legală, este necesar să îți perfectezi câteva acte. Dacă deții doar cetățenie moldovenească, atunci trebuie să îți faci o viză de tip D/SD (viză de lungă ședere cu scopul studii) la consulatele României de pe teritoriul Republicii Moldova, după care să îți perfectezi un permis de ședere.

Dacă deții și cetățenie română, dar nu și buletin, atunci ai nevoie doar de buletin provizoriu, care poate fi perfectat la Direcția de Evidență a Persoanelor Craiova.

Dacă dorești să obții un card bancar, atunci poți merge la una dintre băncile Raiffeisen, BRD, BCR sau Banca Transilvania cu un act de identitate.

# Locuință

În cazul în care dorești să stai cu chirie, trebuie să ții cont că taxa pentru o lună variază între 200 și 250 de euro. Cele mai recomandate zone din Craiova în care să îți iei chirie sunt Centru, Lăpuș și Rovine.

Pentru căminele studențești informațiile sunt prezentate pe site-urile facultăților din cadrul universității. Toți studenții din anul întâi primesc cazare la cămin, iar începând cu anul doi, locurile la cămine se distribuie în funcție de media universitară obținută anul anterior.

Sursă foto: visatorprinlume

Depinde de fiecare, însă printre lucrurile indispensabile pe care trebuie să le aduci cu tine la Craiova se numără: fier de călcat, oglindă, prelungitor, medicamente, umerașe, vase, tacâmuri, haine, cuvertură și lenjerie pentru pat. De asemenea, produsele de igienă, produsele pentru curățenie sau detergenții pot fi cumpărate în Craiova de la Pepco, dar și din Electroputere Mall și Mercur Mall. Din cel din urmă poți achiziționa și haine, însă, dacă preferi outleturile, în oraș poți găsi câteva.

Cât timp vei locui la Craiova, principalele cheltuieli pe care le vei avea vor fi pentru produse alimentare, pentru îmbrăcăminte, pentru transport, pentru telefonie, pentru papetărie și pentru ieșiri în oraș. Suma de bani de care vei avea nevoie va varia între 600 și 800 de RONI pe lună, dacă nu stai cu chirie.

 # Mâncare

Pentru a-ți face plinul cu mâncare, trebuie să știi că în Craiova poți găsi diferite supermarketuri. Câteva dintre ele sunt Lidl, Auchan, Kaufland și Profi. Câteva piețe agroalimentare poți găsi în fiecare sector al orașului, iar cea mai populară este cea din centru.

Dacă preferi însă să comanzi mâncare online, sunt disponibile aplicațiile Glovo, Take Away și Tazz.

Totodată, poți lua masa și la cafenele din oraș, iar câteva dintre ele sunt: 5 To Go, Ecler și One Garden. De obicei, o masă (felul principal, felul doi și o băutură) costă în mediu 30-45 de RONI.

Poți găsi și câteva puburi, printre care Downtown și Curtea Bierarului.

# Studenție

Studenția înseamnă și mult învățat. Din acest motiv, îți propunem câteva biblioteci de la care poți împrumuta cărți pentru specialitatea ta sau în care poți studia. Așadar, la Craiova poți găsi bibliotecile universităților și ale facultăților și Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”.

Universitatea din Craiova. Sursă foto: Dan Tiganila

Dacă ai nevoie de cărți, le poți achiziționa din Cărturești, Diverta sau online de la diverse edituri.

Dacă ești o persoană care își dorește să facă parte dintr-o organizație studențească, să știi că poți face parte din Asociația Studenților Basarabeni din Craiova (ASBC) sau din diverse ligi studențești (de obicei, fiecare facultate are una). Totodată, poți face parte și din Casa de Cultură a Studenților. Acolo sunt mai multe cluburi care oferă cursuri gratuite de teatru, creație literară, muzică, dans, fotografie și comunicare. De asemenea, dacă ai vreo întrebare despre orice, o poți adresa în grupurile de pe Facebook Admitere România și ASCB.

Se organizează și diverse evenimente la care ai putea participa. Câteva dintre ele sunt: Basarabian Party, Zilele Craiovei și The Artist Awards.

Sursă foto: Facebook/The Artist Awards

În cazul în care vrei și să muncești pe lângă studii, o poți face în calitate de curier(ă), de vânzător (vânzătoare) consultant(ă), de promoter (promoteră) sau de chelner (chelneriță). Trebuie însă să ții cont că, dacă deții permis de ședere, poți lucra legal doar patru ore pe zi. Un loc de muncă în Craiova poate fi găsit pe hipo.ro, pe ejobs.ro, pe bestjobs.eu.

Fiind student(ă), poți obține reduceri în mai multe locuri, printre care la muzee, la teatru, la cinema, în transportul public și în cel feroviar (50 % pe teritoriul României) și la diferite atracții turistice.

# Timp liber

Odată ajuns(ă) la Craiova, trebuie neapărat să vizitezi Centrul Vechi, Muzeul Olteniei, Muzeul de Artă și Fântânile Craiovei. Când ai timp liber poți vizita și diverse atracții turistice aflate în apropierea orașului. Printre acestea se regăsesc: Casa Memoriala „Amza Pellea”, Domeniul Coroanei Segarcea, Rezervația de bujori sălbatici de la Plenița și Castrul roman de la Răcarii de Jos.

Dacă preferi plimbările, le poți face în parcul „Nicolae Romanescu”, în Grădina Botanică „Alexandru Buia” și în „Hanul Doctorului”. Craiova nu este un oraș sigur pentru plimbările nocturne și ar trebui evitate zonele Craiovița, Valea Roșie și Zona Canalului.

Parcul „Nicolae Romanescu”. Sursă foto: DeeDee8Dexter

Dacă te-ai plictisit de filmele privite online, să știi că există și două cinematografe – Inspire Cinema – în incinta celor două malluri din oraș.

Wi-Fi gratuit nu prea poți găsi în oraș, iar mai multe informații despre ce se petrece în oraș poți din Gazeta de Sud.

Trebuie să știi că în Craiova există câteva tomberoane speciale pentru sortarea gunoiului oamenii nu sortează. De asemenea, te poți confrunta cu lipsa transportului public în unele zone ale orașului.

În rest, enjoy Craiova!


Ghidul respectiv a fost creat cu ajutorul răspunsurilor adunate în urma chestionarului „Ghid pentru studenții și studentele care locuiesc temporar în România”. Chestionarul este activ și poate fi completat oricând de către oricine. Îți mulțumim că ne ajuți să le facem împreună viața mai ușoară studenților și studentelor care merg să studieze în România.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ana Mărgineanu
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente