Rușii mor pe capete. Până să ajungă pe front, se sinucid, fac infarct sau îi doboară ciroza hepatică

05 Oct. 2022, 05:37
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Oct. 2022, 05:37 // Actual //  Lupu Eduard

Mulți recruți ruși mor înainte de a ajunge pe front. Printre cauzele deceselor se numără infarctul, sinuciderea sau ciroză hepatică.

Cel puțin șase ruși mobilizați au murit din diverse cauze, după ce au fost recrutați, a atras atenția activistul pentru drepturile omului Pavel Cikov, conform publicației de presă independentă MediaZona.

În garnizoana Yelan a centrului de instruire al Ministerului Apărării din satul Poroshino, regiunea Sverdlovsk, trei bărbați au murit după ce au fost recrutați pentru mobilizarea „parțială”.

Aceste decese au fost confirmate și de un deputat în Duma de Stat din regiunea Sverslovsk, potrivit EANews.

În plus, potrivit sursei citate, în satul Porosino, unde se află centrul de pregătire al Ministerului Apărării, a fost introdusă o lege care interzice consumul de băuturi alcoolice, pe motiv că mobilizatorii au abuzat în mod constant de consumul acestora.

Vânzarea de alcool a fost interzisă în sat după ce mai mulți recruți beți s-ar fi certat în timpul pauzelor de masă. Poliția și comandantul adjunct al districtului au intervenit pentru a-i calma și a fost chemată o ambulanță.

Vânzarea de alcool pe o rază de 300 de metri de bazele militare, interzisă

În Vladivostok, în regiunea Primorie din estul Siberiei, un alt rus pe nume Serghei Fedoseenko, în vârstă de 39 de ani, care lucra ca șofer de camion, a murit în secția de poliție din cauza unui stop cardiac după ce a fost recrutat.

Potrivit canalului de Telegram Astra,Fedoseenko venise la postul de recrutare pe 27 septembrie și a început să își exprime nemulțumirea față de mobilizare. Conducerea biroului de înregistrare și înrolare militară ar fi chemat poliția. El a fost încătușat și dus într-o mașină oficială pentru a fi dus la o secție de poliție. La sosire a fost chemată o ambulanță. Medicii ajunși la fața locului l-au declarat mort, potrivit Radio Europa Liberă.

După decretarea mobilizării parțiale pentru războiul din Ucraina, care a stârnit furie și proteste în Rusia, vânzarea de alcool pe o rază de 300 de metri de bazele militare a fost interzisă în mai multe regiuni estice ale Rusiei.

Moralul slab sesizat în rândul soldaților ruși este adesea atribuit problemelor legate de consumul excesiv de alcool, dar și tensiunilor interne.

Realitatea Live

03 Iun. 2024, 09:39
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
03 Iun. 2024, 09:39 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Activele totale ale sectorului bancar din Republica Moldova au ajuns la 153 940,5 milioane lei la sfârșitul anului 2023, înregistrând o creștere de 22 572,3 milioane lei (17,2%) comparativ cu sfârșitul anului precedent. Principala sursă de finanțare a acestor active sunt datoriile, care au crescut cu 19 227,0 milioane lei (17,8%), ajungând la 127 279,2 milioane lei, în principal datorită majorării depozitelor atrase cu 18 849,1 milioane lei (19,8%), totalizând 113 993,1 milioane lei, arată datele Băncii Naționale a Moldovei.

În 2023, o bancă a atras resurse financiare prin emisiuni de valori mobiliare (obligațiuni) în valoare de 254,7 milioane lei pentru a-și majora sursele de finanțare pe termen lung și a diversifica instrumentele de finanțare. Totodată, alte datorii financiare au scăzut cu 374,3 milioane lei (3,8%), ajungând la 9 600,3 milioane lei.

Capitalul, o altă sursă de finanțare a activelor, a crescut cu 3 345,3 milioane lei (14,3%) ajungând la 26 661,3 milioane lei, datorită profitului obținut în perioada de referință. Ponderea activelor în PIB-ul prognozat pentru 2023 a crescut cu 1,4 puncte procentuale, de la 47,9% la 49,3%, pe fundalul unui ritm de creștere a activelor de 17,2%, comparativ cu o creștere a PIB-ului de 13,9%.

Concentrarea activelor sectorului bancar este dominată de patru bănci mari, desemnate de Banca Națională a Moldovei (BNM): BC „MOLDOVA AGROINDBANK” S.A., BC „Moldindconbank” S.A., B.C. „VICTORIABANK” S.A., și OTP Bank S.A. Ponderea activelor acestor bănci mari a crescut la 82,2% la sfârșitul anului 2023, cu 1,7 puncte procentuale mai mult decât în 2022.

Ponderea activelor băncilor medii (BC „ProCredit Bank” S.A., FinComBank” S.A., BC EXIMBANK” S.A., BC „ENERGBANK” S.A., BCR Chișinău S.A.) a scăzut cu 1,3 puncte procentuale, ajungând la 15,3%. În același timp, ponderea activelor băncilor mici (BC „COMERȚBANK” S.A., BC „EuroCreditBank” S.A.) a scăzut cu 0,4 puncte procentuale, constituind 2,5%. Componența grupurilor de bănci a rămas neschimbată față de anul precedent.

BC „MOLDOVA AGROINDBANK” S.A. deține cea mai mare pondere a activelor totale, constituind 33,9% (limita ≤35%), urmată de BC „Moldindconbank” S.A. cu 20,2%.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău