Ceban, despre costul deplasărilor sale peste hotare: Sunt plătite de cei care mă invită. În schimb, ale autorităților centrale au trecut de 20 mil. lei. Asta fără Președinție

Primarul de Chișinău, Ion Ceban, susține că majoritatea deplasărilor de serviciu pe care le-a făcut peste hotarele țării au fost acoperite financiar de părțile care i-au făcut invitațiile. Acesta cere ca atunci când Primăria va publica cheltuielile respective, să fie făcute publice și informațiile cu privire la costul deplasărilor primelor persoane în stat, Maia Sandu, Igor Grosu, Natalia Gavrilița, dar și a repezentanților ministerelor și altor instituții.

Foto: UNIMEDIA

„Foarte des aceeași massmedia super independentă, liberă ne întreabă câți bani cheltuim pe una sau alta deplasări de serviciu. Primarul a fost din contul alocațiilor părții primitoare, în bază de invitații, de exemplu, cum sunt cele de la Quatar, cele de la Strassbourg. Am astăzi o deplasare la Comitetul Înalt al Națiunilor Unite, vom vorbi despre mai multe subiecte importante, la San Marino, tot ei achită. De acolo o să plec la Lublin, pentru că avem mai multe componente, legate de programul de mobilitate, finanțat de UE, și acolo tot ei achită.

Toate deplasările în România, pe care le-am avut până acum, sunt achitate de partea primitoare, dar vom da aceste date”, a punctat Ion Ceban.

În același timp, vreau ca atunci când vom publica datele respective și le vom transmite reprezentanților presei independente și libere, să publice și deplasările de serviciu ale turiștilor noștri politici, de la autoritatea centrală.

Vă dau câteva repere. La MAI, 1 milion, 3 milioane 200 de mii, în total circa 4 milioane de lei deplasări peste hotare. MAEIE – 1.441.000 lei. Marele Stat Major al Armatei Naționale, Cancelaria de Stat, Ministerul Finațelor, în total am numărat peste 20 de milioane de lei deplasări fără Președinție.

Vă rog să le publicați și pe cele ale Președinției, ale primelor persoane, unde și din ce bani a fost doamna președinte, domnul președinte al Parlamentului, doamna prim-ministru și toate cheltuielile dacă nu le găsiți, vă spunem noi în care rapoarte sunt publicate, că sunt obligatorii spre publicare. Că sunt uneori ascunse e altceva”, a mai adăugat edilul.

Totodată, Ceban spune că este întrebat cât cheltuie municipalitatea pentru organizarea sau desfășurarea evenimentelor: „Până astăzi nimeni nu a publicat cheltuielile pe care le-am menționat. Toate evenimentele pe care le-am desfășurat, Forul economic, evenimentele culturale, cele sportive, costă mai puțin decât mobilizarea forțelor de ordine și alte cheltuieli aferente desfășurării Paradei homosexualilor, de circa 4 milioane lei, despre care presa independentă și liberă așa și nu a vorbit”.

Ceban a mai menționat și despre Satul Agricultorilor, de la Moldexpo, „pentru care au fost cheltuite 3 milioane de lei și unde nu au fost vizitatori”.


Pub