VIDEO Echipamente de peste 500 de mii de dolari pentru maternitatea din Bălți: „De 30 de ani nu am avut așa dotări”

03 Oct. 2022, 12:20
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
03 Oct. 2022, 12:20 // Actual //  MD Bani

La maternitatea din Bălți, femeile vor naște în condiții mai bune. Fondul ONU pentru Populație (UNFPA) a donat echipament în valoare de peste jumătate de milion de dolari pentru a dota secțiile de naștere, terapie intensivă, secțiile de ginecologie, sălile de operație și saloanele post-operatorii. Astfel, cu suportul guvernului Statelor Unite, mii de femei vor naște în siguranță și vor avea acces la servicii ginecologice de calitate, informează NordNews.

„Sunt mesele mult așteptate, fotoliile pentru nașteri care sunt absolut noi. Toate echipamentele sunt noi. Sunt lămpi pentru săli de operație, sunt echipamentele pentru dotarea și buna funcționare a serviciului de anestezie, terapie intensivă pentru maturi și nou născuți. Sunt utilaje pentru terapia intensivă a maturilor și nou născuților, monitoare de supraveghere intrauterină fetale, în timpul travaliului”, a spus Carolina Frumusachi, șefa Centrului Perinatal Bălți.

Centrul Perinatologic a fost dotat cu mobilă nouă, paturi pentru nou-născuți, dar și paturi pentru femeile cu probleme ginecologice.

„În decurs de 30 de ani, spitalul nu a mai avut așa suport financiar și dotări precum cele de astăzi. Să nu ai un fotoliu pentru naștere, o masă pentru naștere cu toate dotările, care schimbă poziția corpului, cu părți detașabile, care poți să o ridici, să o cobori la diferite niveluri. Asta ar însemna că ai primi o naștere primitivă, sub copac sau undeva acasă”, a declarat Ala Condrea, vicedirectorul Spitalului Clinic Bălți.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

„Brancarda are mânere, ceea ce înseamnă că pacientul nu va cădea. Este loc pentru balonul de oxigen, în cazul în care pacienta este conectată la masca de oxigen și, nu mai puțin important, este această poziție, pe care putem să o fixăm, pentru a fi semiridicată”, a explicat Rodica Gramma, consultant național, UNFPA.

În total, UNFPA urmează să doteze șapte maternități și două spitale de profil cu echipament performant.

„Este așa-numitul life-savings, echipament care salvează vieți. Vorbim despre urgență în obstretică, în ginecologie. Această dotare include de la zero echiparea unei săli. Costul total al proiectului pentru echiparea instituțiilor medicale incluse în proiect este de peste 2 milioane de dolari. Mai concret, vorbim despre 2,4 milioane de dolari”, a adăugat Rodica Gramma.

Procurarea echipamentelor a fost făcută în contextul crizei umanitare. Acestea urmează să fie instalate în instituțiile beneficiare pe parcursul următoarelor 2 luni.

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration 0:00
Loaded: 0.00%
Stream Type LIVE
Remaining Time 0:00
 
1x
Advertisement

Realitatea Live

27 Apr. 2025, 13:51
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
27 Apr. 2025, 13:51 // Actual //  Ursu Victor

România continuă să se situeze printre cele mai accesibile pieţe imobiliare din Europa Centrală şi de Est, în ciuda creşterii constante a preţurilor locuinţelor. Potrivit unui raport Deloitte, în 2023, un român avea nevoie de 5,9 salarii brute anuale pentru a achiziţiona o locuinţă nouă de 70 mp, în scădere de la 6,3 salarii în 2022. Această poziţie plasează România pe locul patru în topul accesibilităţii locuinţelor în Europa, după Danemarca, Norvegia şi Italia, a explicat Victor Vremera, Chief Operating Officer în cadrul SVN România.

„Exceptând Bulgaria, avem cel mai mare grad de accesibilitate al locuinţelor din regiune. Tendinţa va fi de creştere. Nu cred că vom ajunge să ne raportăm la ţări precum Spania. Chiar şi cu creşterea actuală de preţuri România va rămâne cea mai accesibilă piaţă din regiune” a declarat Victor Vremera, la ZF Live, emisiune realizată cu sprijinul Orange Business.

În acelaşi timp, salariile au înregistrat o creştere de 11% faţă de anul precedent, ceea ce, combinat cu stocul redus de locuinţe, sugerează că preţurile vor continua să crească sau cel puţin să se menţină la nivelurile actuale.

„Având în vedere că astăzi suntem la  +11% faţă de anul precedent privind creşterea salariilor, având în vedere stocul redus, practic preţurile vor rămâne cel puţin la fel sau chiar vor creşte având în vedere stocul de locuinţe tot mai mic”, mai spune Victor Vremera