Românii au venit în Republica Moldova să facă afaceri din lumină, dar le-a fost electrocutat businessul

28 Sept. 2022, 16:21
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
28 Sept. 2022, 16:21 // Actual //  bani.md

Doi ani în urmă Electrica Furnizare, parte a grupului Electrica (48,8% este deținut de statul român), deschidea o reprezentanță la Chișinău ca prim pas de intrare pe piața Republicii Moldova, iar acum este în prag de incapacitate de plată, scrie mold-street.com.

Cu un portofoliu de circa 3,8 milioane de clienţi, majoritatea casnici, Electrica Furnizare, parte a grupului Electrica din România, listat din 2014 la Bursa de la Bucureşti, a fost săptămâna trecută la un pas de intrarea în incapacitate de plată, spun surse din piaţă, citate de zf.ro.

Potrivit Ziarului Financiar, în ultima lună acţiunile Electrica au scăzut accelerat, respectiv 25% pe o bursă în scădere cu 12% prin prisma indicelui principal BET. Electrica a ajuns la o valoare de piaţă de circa 2,2 miliarde lei românești (circa 450 milioane euro).

Spre comparaţie, în urma ofertei de listare de 1,95 miliarde lei românești din 2014, Electrica ajungea la bursa de la Bucureşti ca o companie de 3,8 miliarde lei românești (circa 800 milioane euro). De la începutul lui 2022 acţiunile grupului au pierdut 36% din valoare

„În ultima clipă, statul a virat nişte bani în avans, bani pe care oricum trebuia să îi dea, dar s-a grăbit un pic şi astfel a fost evitată situaţia.

Traderii de la care Electrica Furnizare îşi făcea achiziţiile sau Transelectrica erau cu hârtiile pe masă“, spun surse din piaţă citate de ZF

Prăbuşirea unui jucător de talia Electrica Furnizare este unul dintre cele mai negre scenarii care poate avea loc pe piaţa energiei din România, furnizorul fiind cel care asigură de fapt circuitul banilor din toată piaţa. Dacă firmele de furnizare nu au bani, producătorii mai departe nu sunt plătiţi, iar consumatorii riscă să rămână fără energie, constată publicația financiară.

În decembrie 2020, Electrica Furnizare, filială a Grupului Electrica din România anunță că deschide o sucursală la Chișinău. Electrica făcea astfel primul pas spre intrarea pe piața din Republica Moldova, după ce anterior au mai fost astfel de tentative. De exemplu, în 2018-2019 s-a vehiculat că a dorit să cumpere activele grupului Gas Natural Fenosa, deținute în acea perioadă de gigantul spaniol Naturgy.

Spaniolii au preferat să bată palma cu cehii de la Emma Capital, care au preluat activele printr-un vehicul investițional din Cipru.

Realitatea Live

24 Apr. 2025, 14:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
24 Apr. 2025, 14:41 // Actual //  Ursu Victor

Xiaomi se pregătește să lanseze noua versiune a interfeței sale proprietare, HyperOS 3.0, bazată pe Android 16, începând din luna iulie. Deși HyperOS 2.1 este încă în curs de distribuire către unele modele, compania chineză a confirmat deja lista extinsă de telefoane Xiaomi, Redmi și POCO care vor primi update-ul major în următoarele luni.

HyperOS 3.0 promite un pas important în direcția eficienței și a conectivității, aducând multitasking îmbunătățit, optimizări de consum al bateriei, o interfață redesenată și funcții AI inteligente pentru personalizare și automatizare extinsă. Se pune accent pe integrarea între telefoane, tablete și dispozitive IoT, ceea ce semnalează o strategie unificată pentru ecosistemul Xiaomi.

Lista oficială a dispozitivelor eligibile:
Xiaomi

Seria Xiaomi 15, 14, 13 și 12
MIX Flip și Flip 2
MIX FOLD 2, 3 și 4
Xiaomi Pad 6 Pro, 6S Pro, 7 și 7 Pro
Redmi

Redmi Note 12, 13 și 14 (toate variantele: 4G, Turbo, Pro)
Redmi 12, 13 și 14 (modelele C și A)
Redmi K50, K60, K70 și K80
Redmi Pad SE, Pad SE 8.7, Pad Pro și Pad Pro 5G
POCO

POCO F5, F5 Pro, F6, F6 Pro, F7, F7 Pro și F7 Ultra
POCO X6 5G, X6 Pro 5G, X7, X7 Pro și X7 Pro Iron Man Edition
POCO M6 (4G, 5G, Pro), M7 și M7 Pro 5G
POCO C65, C75 și C75 5G

Conform surselor citate de GizChina, primele telefoane care vor primi versiunea Beta a HyperOS 3.0 sunt Xiaomi 15 și Xiaomi 14T Pro, urmând ca update-ul stabil să fie livrat treptat pe celelalte dispozitive, după rezolvarea eventualelor erori.

Cu o acoperire care variază de la modele flagship la telefoane entry-level, Xiaomi demonstrează o direcție clară de consolidare a întregului ecosistem mobil, pregătind terenul pentru o experiență mai coerentă și inteligentă pentru utilizatori.