(video) Guvernul, în ședință la Cahul. Gavrilița: Domnul Spînu a venit direct de la Aeroport, apreciem

Miniștrii s-au întrunit în ședință la Cahul. Pe ordinea de zi sunt 16 proiecte, inclusiv decizii de importanță majoră pentru locuitorii din sudul Republicii Moldova, dar și pentru întreaga țară.

Foto: Profimedia Images

12:37 Se dă spre examinează proiectul cu privire pentru aprobarea Raportului semianual privind executarea bugetului public național și a componentelor acestuia pe anul 2022. Proiect, aprobat.

12: 37 Se examinează proiectul cu privire la aprobarea Avizului asupra amendamentelor la proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative. Proiect, aprobat.

12: 36 Se examinează proiectul cu privire la modificarea Listei agenților economici cu drept de prelungire a termenului de plată a TVA şi a taxei vamale, pentru perioada ciclului de producere, dar nu mai mult de 180 de zile, la materia primă, materialele, accesoriile, ambalajul primar şi articolele de completare importate pentru fabricarea în exclusivitate a mărfurilor destinate exportului, aprobată prin Hotărârea Guvernului. Proiect, aprobat.

12:35 Se examinează proiectul cu privire la aprobarea Normei sanitar-veterinare privind circulația necomercială a animalelor de companie. Proiect, aprobat.

12:30 Se dă spre examinare proiectul cu privire la reorganizarea Instituției Publice Școala Profesională din Florești. Proiect, aprobat.

12: 25 Se examinează proiectul cu privire la aprobarea Strategiei de dezvoltare a domeniului afacerilor interne pentru anii 2022-2030. Proiect, aprobat. 

12:20 Se examinează proiectul cu privire la aprobarea Planului de admitere la studiile superioare de doctorat, ciclul III, cu finanțare de la bugetul de stat pentru anul academic 2022-2023 și modificarea Hotărâri Guvernului nr.1009/2006 cu privire la cuantumurile burselor, soldele lunare, altor forme de ajutoare sociale pentru studenții din instituțiile de învățământ superior, elevii din instituțiile de învățământ profesional tehnic postsecundar şi postsecundar nonterţiar, profesional tehnic secundar şi persoanele care studiază în învățământul postuniversitar. Proiect, aprobat. 

12:16 Se dă pentru examinare proiectulpentru aprobarea Regulamentului-cadru cu privire la mecanismul de finanțare nerambursabilă a proiectelor organizațiilor necomerciale. Proiect, aprobat. 

12:12 Se examinează proiectul cu privire la modificarea Hotărârii Guvernului pentru aprobarea Regulamentului cu privire la modul de stabilire și plată a ajutorului social. Proiect, aprobat. 

12:07 Se examinează proiectul cu privire la acordarea suportului financiar unic beneficiarilor de pensii și alocații sociale de stat.

12:01 Se dă pentru examinare cu privire la aprobarea proiectului de lege pentru aprobarea Strategiei naționale de dezvoltare „Moldova Europeană 2030”. proiectul a fost aprobat. 

11:59 Se examinează proiectul cu privire la modificarea Hotărârii Guvernului pentru punerea în aplicare a unor prevederi privind descentralizarea administrativă. Proiect aprobat. 

11:58 Se dă prentru examinare proiectul cu privire la înființarea în municipiul Cahul a compoziției arhitectural-monumentale în memoria victimelor deportărilor staliniste. Proiectul, aprobat. 

11:57 Proiectul, aprobat. 

11:55 Se examinează proiectul cu privire la înființarea în municipiul Cahul a bustului poetului Andrei Ciurunga. 

11:53 Se examinează proiectul cu privire la transmiterea unor încăperi. Proiect aprobat. 

11:46 „La moment am fost nevoiți sa facem o expertiză tehnică a casei de culturi pentru a vedea unde pornim mai departe. Suntem la liman, avem un plan concret care urmează sa fie făcut corect din punct de vedere juridic. Finisarea lucrărilor vor fi executate până în luna septembrie a anului”, a declarat ministrul Culturii, Sergiu Prodan.

11:34 „Suntem în discuții cu colegii din România referitor la reabilitarea podului rutier Oancea (România) – Cahul (R.Moldova). Ce ține de Fondul național de dezvoltare regională au fost aprobate două proiecte cu cu buget de 76,12 milioane de lei. Pentru dezvoltarea locală s-au aprobat 24 de proiecte cu un buget de circa 88 milioane lei”, a declart ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu. 

11:27 „Proiectul de construcție a spitalului din Cahul urmează a fi finanțat de BEI, în baza unui acord de împrumut, proiectul căruia va fi prezentat Guvernului. Am semnat acordul de colaborare cu Suidfant care generos ne-a oferit acești bani pentru construcția spitalului. Totodată, acest spital este creat cu scopul ca cetățenii să dețină acces liber la servicii de înaltă performanță, care la momentul de fata sunt acordate doar spitalele din Chișinău”, menționat ministra Sănătății, Ala Nemerenco.

11:20 „În cadrul proiectului reforma invatamantului superior a fost un concurs, unde Universitatea din Cahul a câștigat un premiu în valoare de 450 000 de euro, care va fi menit pentru dezvoltarea sălilor de curs. Cea mai mare sumă este dedicată domeniului educației. De asemenea, în cadrul acestui proiect și Colegiul Pedagogic din Cahul a participat cu un proiect, unde vor fi alocate circa 7 00 000 de lei”, a menționat ministrul Educației, Anatolie Topala.

11:10 „Am discutat cu domnul primar, cu anumite subdiviziuni și la anumite probleme am găsit soluții imediate, la altele e necesară o analiză. Avem probleme de modul de utilizare a terenurilor și aici vom lucra cu autoritățile locale la modificarea cadrului normativ și legislativ pentru a aduce aceste active în circuitul economic, cât și dezvoltarea anumitor oportunități de rezolvare”, a declarat Natalia Gavrilița.

11:09 „A venit și domnul Spînu direct de la Aeroport, apreciem”, a menționat Gavrilița.

11:05 Natalia Gavriliță l-a felicitat pe ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, cu ziua de naștere. 

11:04 Ședința  a început.

Urmărește live pe UNIMEDIA: 

Ordinea de zi:



Pub