În timp ce Europa este strivită, Putin oferă „reduceri enorme” de preţ la petrol pentru China şi India

23 Sept. 2022, 17:10
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
23 Sept. 2022, 17:10 // Actual //  bani.md

Plafonarea planificată a preţurilor occidentale la petrolul rusesc face deja diferenţa, a declarat secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, menţionând că Rusia oferă acum Chinei şi Indiei „reduceri enorme” de preţ în timp ce caută alte pieţe de desfacere pentru petrolul său, scrie Reuters.

În decembrie, Europa ar urma să oprească cea mai mare parte a achiziţiilor sale de 3 milioane de barili pe zi, punând o presiune suplimentară asupra Rusiei pentru a găsi noi cumpărători pentru petrolul său, a declarat Yellen la o conferinţă găzduită de revista The Atlantic.

Europa se va confrunta cu o iarnă grea, cu aprovizionări energetice limitate, pe măsură ce se decuplează de energia rusească, a spus Yellen.

Ea a spus că acest lucru ar putea avea unele efecte de contagiune asupra Statelor Unite, dar „nu ar exagera” impactul potenţial asupra creşterii economice din SUA.

Realitatea Live

05 Apr. 2025, 11:58
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Apr. 2025, 11:58 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Un tribunal din Republica Bașkortostan a decis naționalizarea a șapte fabrici deținute de fostul șef al „Gazprom Energo”, Alexei Mitiușov, în cadrul unei acțiuni demarate de Procuratura Generală a Rusiei. Valoarea totală a activelor preluate de stat se ridică la 31,5 miliarde de ruble, relatează Kommersant.

Decizia prevede trecerea în proprietatea statului a 100% din acțiunile sau părțile sociale ale companiilor „Salavatneftemaș”, „Salavatneftehimremstroi”, „Podzemneftegaz”, „Remenergomontaj”, „Neftehimremstroi”, „Tehcentr” și Uzina de catalizatori din Salavat. Aceste întreprinderi deservesc grupul „Gazprom Neftechim Salavat”, una dintre companiile-cheie ale industriei chimice din regiune.

Potrivit instanței, Mitiușov, care deține pașaport lituanian și permis de ședere în Spania, a stabilit un „control străin” asupra acestor active strategice, fapt considerat ilegal conform legislației ruse. Decizia a fost pusă în aplicare imediat, fără posibilitatea apelului, la cererea procurorilor, care au avertizat că o întârziere ar putea duce la oprirea producției, neplata salariilor și falimentul fabricilor.

În plângerea sa, Procuratura a susținut că Mitiușov a achiziționat companiile prin entități controlate – „Mercury Capital Trust” și „Corporate Center” – în urma unor tranzacții neautorizate și nevalidate de comisia guvernamentală sau Serviciul Federal Antimonopol. Împotriva fostului director „Gazprom Energo” a fost deschis un dosar penal în 2022, fiind acuzat de deturnare de fonduri de la „Gazprom Neftechim Salavat”. În februarie 2023, Mitiușov a fost dat în urmărire internațională.

Naționalizarea activelor considerate „strategice” a devenit o practică tot mai frecventă în Rusia după invadarea Ucrainei. Potrivit fostului șef al Transparency International Rusia, Ilia Șumanov, în ultimii trei ani, statul a preluat active în valoare de peste 2,07 trilioane de ruble. În 2024, The Moscow Times estimează că autoritățile au naționalizat cel puțin 67 de companii, cu venituri anuale de peste 807,6 miliarde de ruble și active evaluate la peste 544,7 miliarde.

Această decizie reflectă consolidarea controlului statului rus asupra economiei, în paralel cu o ofensivă împotriva proprietății private cu legături externe, în contextul actualei izolări internaționale.