Marina Tauber, declarată deținut politic de către o organizație internațională pentru drepturile omului din Elveția

Deputata Partidului „Șor”, Marina Tauber, a fost declarată deținut politic și victimă a represiunilor politice de către organizația care luptă pentru drepturile omului „Solidaritätsnetz International”, membră a prestigiosului grup elvețian Solidarity Network.

Foto: partidulsor.md

Potrivit unui comunicat emis de organizație, în cazul Marinei Tauber, au fost încălcate articolele a cel puțin două convenții internaționale. Este vorba despre articolul 19 al Pactului internațional pentru drepturile civile și politice, precum și articolul 5 al Convenției de la Roma.

Organizația notează că anul 2022 a adus o criză socială fără precedent în Moldova, cauzată de problemele energetice și de războiul din Ucraina. Totuși, în loc să rezolve problemele sociale și economice ale țării, autoritățile moldovenești au pus tunurile pe politicienii din opoziție care critică guvernarea. Drept exemplu, a fost adus cazul Marinei Tauber, care, potrivit datelor acumulate de către organizație, este nevinovată.

„Marina Tauber era în arest atunci când am început să lucrăm la cazul ei, în ciuda faptului că este acuzată de infracțiuni non-violente. Ținând cont de situația actuală din Republica Moldova și evaluând toate riscurile, Consiliul de Administrație al organizației noastre a considerat necesar să o recunoască pe doamna Marina Tauber drept deținută politică, să-și exprime solidaritatea cu ea și să-i ofere tot sprijinul necesar. De asemenea, vom cere ca toate acuzațiile să fie retrase, iar Marina Tauber să fie reabilitată”, se arată în comunicatul organizației „Solidaritätsnetz International”.

Reprezentanții organizației au mai declarat că, în următoarea perioadă, vor fi informate mai multe structuri internaționale, printre care ONU, UE și OSCE, atât în ​​scris, cât și prin trimiterea reprezentantului oficial al organizației. De asemenea, pentru a-i oferi sprijin și consultanță, organizația elvețiană a trimis la Chișinău, într-o misiune de monitorizare, pe unul dintre membrii acestei structuri.


Pub