‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 2 iunie, 2024
24.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriFermierii italieni îşi depozitează fructele în peşteri pentru a reduce consumul de electricitate

Fermierii italieni îşi depozitează fructele în peşteri pentru a reduce consumul de electricitate

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Cultivatorii de mere din nordul Italiei folosesc frigiderele naturale din peşterile săpate sub un deal pentru a-şi depozita recolta într-un mediu controlat care menţine o temperatură constantă în toate anotimpurile, scrie agrobiznes.ro.

La trei sute de metri sub livezile de meri din Predaia, un mic oraş din regiunea Trentino, grupul Melinda a pus la punct 34 de spaţii de refrigerare în vaste peşteri unde poate păstra 12-13% din producţie şi în acelaşi timp să îşi reducă costurile cu energia electrică.

În aceste spaţii de depozitare din peşteri, merele sunt ţinute în cutii de plastic şi manipulate de muncitori cu motostivuitorul.

„Din punct de vedere al impactului asupra mediului, am văzut mai multe avantaje şi beneficii. Unul este cu siguranţă în termeni de energie pentru că în urma unui test pe care l-am făcut anul trecut am măsurat o economie de electricitate de 32%”, a spus Mauro Erlicher, managerul depozitului subteran.

În prezent, în aceste peşteri sunt depozitate aproximativ 30.000 de tone de mere, o cifră care ar urma să ajungă la 40.000 de tone în viitorul apropiat.

Erlicher a explicat că marile spaţii de depozitare la rece de la suprafaţă utilizează panouri de tip „sandwich” cu izolaţie şi mai multe straturi de metal pentru a păstra temperatura scăzută în interior. În cazul peşterilor subterane, roca acţionează ca un panou sandwich, „cât mai natural posibil”.

Înainte ca peşterile să fie utilizate, roca este răcită cu ajutorul gazelor până la o adâncime de 5-7 metri, ceea ce înseamnă că peştera poate menţine o temperatură constantă de un grad Celsius.

‹ adv ›

Unul dintre fermieri, Loris Calliari, a spus că iniţial a fost sceptic când a auzit de ideea depozitării în peşteră dar a fost convins de rezultate.

„Am ezitat la început, apoi ne-am dat seama că funcţionează pentru că permite o mare economie de energie şi este foarte sustenabil. Sperăm să putem continua cu proiectul nostru”, a spus Loris Calliari.

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

1 Comentariu

  1. Eczact ideia asta cu depozitarea fructelor și a legumelor mia venit cu vreo doi ani în urmă. Mă gîndeam că am putea face niște depozite uriașe subterane ce ar fi destul de econome fiecare raion sau localitate(eczemplu) dependență de sfatul specialiștilor în domeniu, nu numai vinării, dar și fructele și legumele ar putea mai mult în stare proaspătă să se găsească .Mă gîndeam că ar putea fi și ca o rezervă de stat, și permanent de alimentat marcheturile ca să fie mereu produse în cazuri ecstreme.

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›