Charles al III-lea a fost proclamat rege și în Australia și Noua Zeelandă. Palatul Buckingham anunță programul funeraliilor Reginei

Charles al III-lea a fost proclamat astăzi, oficial, rege al Marii Britanii. Vineri seara, el a susținut primul discurs public în calitate de nou suveran al Marii Britanii. El a părăsit Castelul Balmoral, vineri după-amiază, și a ajuns la Londra, la Palatul Buckingham alături de soția sa, regina consoartă Camilla. Înainte de a intra în palatul regal, Charles a salutat mulțimea, a dat mâna cu oamenii strânși în fața porților și le-a primit direct condoleanțele și urările de bine pentru domnia pe care o începe. Regele a avut apoi prima sa audiență oficială cu Liz Truss, șefa guvernului britanic. După această întâlnire, Charles s-a adresat pentru prima oară națiunii în calitate de Rege al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a murit joi, 8 septembrie 2022, la vârsta de 96 de ani, informează presa română

Foto: Profimedia Images

Regele Charles al III-lea a fost proclamat oficial șef de stat și în Noua Zeelandă. Ceremonia a avut loc în parlamentul din Wellington. Premierul Jacinda Ardern a declarat: „Majestatea Sa Regele Carol al III-lea a fost recunoscut ca suveran al nostru”.

Ea a adăugat că, în urma morții Reginei Elisabeta a II-a, Noua Zeelandă intră într-o perioadă de schimbare. „Regele Charles a demonstrat în mod constant grija sa profundă pentru țara noastră. Această relație este profund apreciată de poporul nostru. Nu am nicio îndoială că se va aprofunda”, a spus ea.

Australia l-a proclamat oficial șef al statului pe regele Charles al III-lea, în cadrul unei ceremonii desfășurate duminică. Proclamația a fost făcută de guvernatorul general al Australiei, David Hurley, în parlamentul din Canberra.

O serie de ceremonii de proclamare vor avea loc duminică și în parlamentele locale din țară, relatează CNN. O zi națională de comemorare va avea loc pe 22 septembrie, după ce premierul Anthony Albanese se va întoarce din Marea Britanie, unde va participa la funeraliile Reginei Elisabeta a II-a. În calitate de șef al statului, regina Elisabeta a II-a a vizitat Australia de 16 ori.


Pub