Budianschi: Nu poți da afară un ministru că e bun sau rău. El pleacă atunci când se creează ruptura cu partidul

Ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi, crede că un ministru pleacă sau este demis din funcție atunci când „se creează o ruptură dintre partid și acesta”, atunci când viziunile lor politice nu mai coincid. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii Rezoomat de la realitateatv.

Foto: unica.md

„Funcția este că indiferent când vei pleca, lucrezi până în ultima secundă. Nu am văzut la colegii mei disperare sau delăsare de spirit. Încerc să explic chestiunea ce ține de remanieri. Un ministru nu îl poți da afară că e bun sau e rău. Indiferent cum ar fi un ministru, el reprezintă o instituție și în condițiile în care acea instituție are o capacitate, un ministru nu o poate schimba într-un an, iar câteodată nici în doi, în special dacă nu sunt resurse pentru asta, sunt aceste chestiuni urgente. De aia, chestiunea miniștrilor este mai curând  în zona dacă viziunile ministrului coincid cu viziunile politice ale partidului și atunci când ele se îndepărtează, atunci intervine o ruptură”, a declarat ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi.

„Unii țin mai mult la anumite principii sau ceea ce doresc să implementeze în domeniul respectiv, alții mai puțin, dar în fond, din punctul meu de vedere, principalul criteriu când pleacă un ministru este atunci când se creează ruptura dintre partid și ministru”, a precizat Budianschi.

Întrebat dacă viziunile sale coincid cu cele ale PAS, ministrul a precizat: „Până la momentul dat eu am o înțelegere bună cu prim-ministrul”.


Ministra Mediului, Iuliana Cantaragiu, și-a dat demisia, la 8 septembrie. „A fost un an plin de muncă, reforme și proiecte. Am redat mediului ministerul comasat de guvernările anterioare. Am inițiat reforma agențiilor subordonate, care sper să fie finalizată până la sfârșitul acestui an, și am creat premisele unei funcționări corecte, integre, transparente la Moldsilva, Apele Moldovei, Agenția de Mediu, Inspectoratul pentru Protecția Mediului, Serviciul Hidrometeorologic de Stat”, a precizat aceasta.

Prim-ministra Natalia Gavrilița i-a mulțumuțit ministrei demisionare a Mediului pentru „dedicație”, după ce, cu o zi înainte, o mustrase în fața colegilor. „I-am mulțumit pentru munca și dedicația ei în acest an, în care a fost transformat modul în care e gestionat domeniul mediului în Republica Moldova”, a precizat șefa Cabinetului de miniștri, într-o postare pe Facebook.

Gavrilița a mai declarat că Iuliana Cantaragiu va rămâne în interimat la ministerul Mediului, însă nu a putut oferi detalii despre posibili candidați și când va prelua șefia ministerului. Totodată, șefa Guvernului a precizat că vor mai urma remanieri: „E ca într-o echipă de fotbal, când un jucător obosește, facem o schimbare și dăm un suflu nou, impuls nou”.

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, a comentat demisia ministrei Mediului, Iuliana Cantaragiu. „La un moment dat poți să simți că trebuie să te retragi. Și atunci, dacă ești onest, dacă simți că ai dat tot ce poți, dacă nu ai cozi și nu ești implicat în chestii dubioase, pur și simplu o faci. Te retragi, cu demnitate”, a scris Spatari.

Pe de altă parte, vicepreședintele Platformei DA, Alexandru Slusari consideră că Guvernul condus de Natalia Gavrilița are nevoie de remanieri și la alte ministere. „În primul rând la Ministerul Economiei... Avem câțiva miniștri care, evident, nu au prestația necesară pentru această funcție foarte importantă și responsabilă, mai ales în această situație cu multiple crize”, a precizat Slusari.

Miercuri, în cadrul ședinței Guvernului, Iuliana Cantaragiu a fost luată la rost de prim-ministra Natalia Gavrilița, din cauza unui site pentru lemne. „Pe 15 septembrie să fie. Să știți că în octombrie nu ne ajută”, a subliniat șefa Guvernului.

Ulterior, întrebată de jurnaliști dacă e în prag de a fi demisă, ministra Mediului a calificat drept „observații absolut normale” criticile pe care le-a primit de la Gavrilița, în plină ședință de Guvern. „Nu am vreo opinie în acest sens, sunt niște observații absolut normale”, a comentat Iuliana Cantaragiu, cu un zâmbet larg. „Întrebarea cred că trebuie să o adresați doamnei prim-ministră. Sunt lucruri care trebuiau făcute și nu au fost făcute, da, și?”, a mai adăugat oficiala.

În februarie, Platforma DA cerea demisia ministrei Mediului, Iuliana Cantaragiu, și anchetă penală pe numele autorităților care potrivit lor „au permis ilegal transportarea metalelor uzate la întreprinderea din Rîbnița”.

În mai, ex-deputatul Platformei DA Alexandr Slusari declara că „e nevoie de remanieri în Guvern” și că „actul de guvernare are multe carențe”. Slusari considera atunci că e demnă de demisie ministra Mediului, Iuliana Cantaragiu, „cel puțin pentru jocurile cu expertiza de la Rîbnița, unde s-a mers să se inspecteze uzina, neverificată de 30 ani, și au mers în 3 zile, 2 persoane, una dintre care locuiește la Rîbnița, și pe urmă au venit cu propunerea de a elibera autorizație”.

În iunie, fiind întrebată, în cadrul unei emisiuni, dacă funcția de ministră îi aduce plăcere, Iuliana Cantaragiu a zâmbit, dar nu a dat niciun răspuns.

La 6 august 2021, membrii Guvernului învestit de Parlament au depus jurământul în fața președintei Maia Sandu. Aceștia au fost felicitați de către șefa statului, care promis sprijinul său și le-a urat succes în activitate.

Guvernul condus de Natalia Gavrilița a fost extins la 13 ministere, în loc de 9, așa cum fusese anterior. Totodată, din Executiv mai fac parte și 2 viceprim-miniștri specializați, unul pentru Reintegrare și unul pentru Digitalizare.


Pub