(VIDEO) Lecțiile de limba română îi apropie pe refugiați de populația locală și oferă noi oportunități de integrare

08 Sept. 2022, 10:06
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
08 Sept. 2022, 10:06 // Actual //  MD Bani

Să cunoști limba țării în care locuiești înseamnă să te simți în siguranță, să poți comunica necesitățile pe care le ai și să te integrezi în societate mai ușor. Refugiații din Ucraina știu foarte bine acest adevăr și încearcă să însușească cât mai repede limba română. În Spațiile Sigure organizate de programul Fondului ONU pentru Populație limba română este învățată de la mic la mare, iar cursurile sunt gratuite pentru toți cei ce au nevoie.

Ivan Braliov, un adolescent de aproape 13 ani, care tocmai a absolvit cursul de limbă română predat în SpațiulSigur de la Centrul de plasament temporar pentru refugiați „Moldexpo”.

Împreună cu Ivan, aici studiază limba română zeci de persoane refugiate din Ucraina, printre care și mătușa sa. Nadejda a muncit mai mulți ani în calitate de ingineră, iar acum a fost nevoită să își lase casa și să vină în Moldova. Aceasta spune că anterior niciodată nu a fost în țara noastră și este impresionată de bunătatea oamenilor și cultura țării.

SafeSpace/SpațiiSigure fac parte din programul UNFPA de răspuns la criza refugiaților și prevenirea violenței în bază de gen. Scopul spațiilor sigure este de a oferi un mediu de protecție refugiaților aflați în Republica Moldova și de a contribui la coeziunea socială dintre refugiați și comunitățile gazdă. Pe lângă serviciile de bază destinate refugiaților, UNFPA a lansat aici și programe de studiere a limbii române pentru a facilita incluziunea lor. Până în luna iulie a acestui an, UNFPA a creat 16 SpațiiSigure statice și patru #SpațiiSigure mobile pe întreg teritoriul țării.

UNFPA a extins modelul echipelor statice Safe Space spre un model mobil pentru a asigura accesul la servicii pentru cele mai vulnerabile grupuri de refugiați, dar și a ajunge la cele mai îndepărtate comunități din țara noastră pentru a oferi suport persoanelor refugiate și populației locale. Serviciile mobile sunt oferite în localități cu o concentrație mare de refugiați și o prezență redusă a serviciilor specializate, cu scopul de a promova siguranța și abilitarea grupurilor țintă.

Realitatea Live

03 Iun. 2024, 09:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Iun. 2024, 09:25 // Actual //  Lupu Eduard

Valoarea totală a primelor cedate în reasigurare ale companiilor de asigurări din Republica Moldova a atins 678,1 milioane lei, marcând o creștere de 59,3 milioane lei în anul 2023, față de anul 2022. Cu toate acestea, gradul de cedare a primelor în reasigurare a scăzut cu 1,94 puncte procentuale comparativ cu anul precedent, ajungând la 23,1%, de la 25,04%, arată datele Băncii Naționale a Moldovei.

În perioada de referință, 16,07% din despăgubiri, adică 161,8 milioane lei, au fost recuperate de la reasigurători, înregistrând o scădere de 5,07 puncte procentuale față de anul precedent.

Primele transmise în reasigurare au fost direcționate în principal către reasigurători cu sediile în Insulele Cayman (29,71%), Barbados (19,3%), Franța (7,2%), Austria (4,6%), Republica Cehă (4,2%), Marea Britanie (2,9%), Elveția (2,9%), pool-uri de reasigurare cu reasigurători din multiple țări (11,9%) și către un pool de reasigurători aferent asigurării „Carte Verde” (6,2%).

Conform legislației în vigoare, începând cu 1 ianuarie 2023, transferul riscurilor în reasigurare poate fi efectuat doar către reasigurători cu rating de credit minim BBB+, conform evaluărilor agențiilor de rating Standard & Poor’s, Fitch-IBCA, AM BEST sau Moody’s, sau către reasigurători din state membre ale UE sau OCDE care înregistrează o rată de solvabilitate de cel puțin 120%.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău