Tartorii separatiști au înădușit Moldova cu fum! Trei decenii Uzina de la Rîbnița a activat fără autorizație de mediu

07 Sept. 2022, 11:31
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
07 Sept. 2022, 11:31 // Actual //  bani.md

Timp de 30 de ani Uzina Metalurgică de la Rîbnița a activat fără autorizație de mediu. Am instituit autorizația din momentul în care am venit la guvernare, a declarat ministrul Mediului, Iuliana Cantaragiu a declarat într-o conferință de presă, care a spus că la întreprinderea din stânga Nistrului a fost făcut un control tematic.

„Controlul la uzina de la Rîbnița a fost posibil să fie efectuat pe platforma Biroului de Reintegrare. În urma verificărilor au fost depistate mai multe neconformități. A fost dat refuz de acordare a autorizației de mediu. Or dacă nu înlătură neconformitățile se exclude posibilitatea de acordare pe o perioadă mai lungă”, a precizat Cantaragiu.

Referindu-se la încălcările depistate ministrul a spus: „În registrul privind sursele de emisie nu au fot listate toate sursele de poluare, tipurile de deșeuri. Nu a fost respectată legislația cu privire la deșeuri inclusiv registrul deșeurilor care codifică tipurile acestora. Deșeurile nu au fost listate conform registrului Republicii Moldova. Categoriile de deșeuri trebuie să fie uniformizate pe tot teritoriul pe unde circulă”.

Potrivit ministrului, în prezent subiectul uzinei este folosit de autorități în negocieri pentru obținerea de facilități în beneficiul locuitorilor Republicii Moldova.

„Este vorba de mobilitatea fermierilor pentru a-și lucra pământurile în stânga Nistrului și prețul la energia electrică. Este o parte a procesului de negocieri”, a punctat Cantaragiu.

Realitatea Live

27 Apr. 2025, 13:51
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
27 Apr. 2025, 13:51 // Actual //  Ursu Victor

România continuă să se situeze printre cele mai accesibile pieţe imobiliare din Europa Centrală şi de Est, în ciuda creşterii constante a preţurilor locuinţelor. Potrivit unui raport Deloitte, în 2023, un român avea nevoie de 5,9 salarii brute anuale pentru a achiziţiona o locuinţă nouă de 70 mp, în scădere de la 6,3 salarii în 2022. Această poziţie plasează România pe locul patru în topul accesibilităţii locuinţelor în Europa, după Danemarca, Norvegia şi Italia, a explicat Victor Vremera, Chief Operating Officer în cadrul SVN România.

„Exceptând Bulgaria, avem cel mai mare grad de accesibilitate al locuinţelor din regiune. Tendinţa va fi de creştere. Nu cred că vom ajunge să ne raportăm la ţări precum Spania. Chiar şi cu creşterea actuală de preţuri România va rămâne cea mai accesibilă piaţă din regiune” a declarat Victor Vremera, la ZF Live, emisiune realizată cu sprijinul Orange Business.

În acelaşi timp, salariile au înregistrat o creştere de 11% faţă de anul precedent, ceea ce, combinat cu stocul redus de locuinţe, sugerează că preţurile vor continua să crească sau cel puţin să se menţină la nivelurile actuale.

„Având în vedere că astăzi suntem la  +11% faţă de anul precedent privind creşterea salariilor, având în vedere stocul redus, practic preţurile vor rămâne cel puţin la fel sau chiar vor creşte având în vedere stocul de locuinţe tot mai mic”, mai spune Victor Vremera