(VIDEO) Cadrele didactice vor primi o indemnizație unică de trei mii lei. Anunțul făcut de Anatolie Topală

29 Aug. 2022, 10:59
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
29 Aug. 2022, 10:59 // Actual //  MD Bani

Statul oferă tuturor cadrelor didactice din Republica Moldova o indemnizație unică de trei mii de lei, în calitate de suport pentru perioada rece a anului. Anunțul a fost făcut de ministrul educației, Anatolie Topală, în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la RLIVE TV, scrie Realitatea.md.

„Acum prin modificarea Legii bugetului venim cu majorări salariale, pentru cadrele didactice se va majora valoarea de referință cu 100 de lei, ceea ce presupune că salariul va crește cu câteva sute de lei. Va fi și o indemnizație unică pentru toate cadrele didactice în sprijin pentru perioada rece a anului în valoare de 3 mii de lei”, a mai spus Anatolie Topală.

În acest an, sistemul de învățământ se confruntă cu un deficit de 2000 de cadre didactice.

Realitatea Live

Conferință de presă organizată de Comunitatea armenească cu genericul: “În memoria genocidului armean: calea spre solidaritate și înțelegere reciprocă”
Eveniment de înmânare a certificatelor de grant în cadrul Programului de Granturi pentru dezvoltarea comunităților eficiente energetic în Republica Moldova
03 Apr. 2025, 10:58
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
03 Apr. 2025, 10:58 // Actual //  Ursu Victor

Ministrul Energiei, Dorin Junghietu, a declarat în cadrul unei emisiuni la Moldova 1 că nu există, la acest moment, motive economice care să justifice o reducere a tarifelor la energia electrică, deși prețurile de achiziție s-au diversificat semnificativ. Oficialul a subliniat că Ministerul Energiei nu stabilește tarifele și nu se ocupă de achiziția directă a resurselor energetice, atribuții care revin ANRE și Energocom.

„În primul rând, vreau să concretizez că Ministerul nu se ocupă de achiziția resurselor energetice – nici energie electrică, nici gaze – și nici nu stabilește tarifele. Acestea sunt stabilite de ANRE, în baza unor criterii clare de reglementare”, a declarat Junghietu.

Referindu-se la structura actuală a achiziției de energie electrică, ministrul a prezentat următoarea situație pentru ziua de ieri: 37% din energie a fost achiziționată de pe bursa OPCOM (România), 36% din contracte bilaterale, 15% din resurse regenerabile produse în Republica Moldova și 12% din cet-urile din Chișinău și Bălți.

„Uitându-ne la cum evoluează piața și la ce prețuri a cumpărat Energocom până acum, nu se observă o necesitate de ajustare a tarifelor. Dar, repet, ANRE este autoritatea care trebuie să se pronunțe în acest sens”, a precizat Junghietu.

În prezent, consumatorii deserviți de Premier Energy achită 4,10 lei/kWh, față, însă tariful este comepnsat până la sfâștiul anului și tariful este de 2,34 lei cât era anterior, iar locuitorii din nordul țării achită un tarif de 4,68 lei/kWh pentru energia furnizată de FEE Nord. Tariful este, la fel, compensat până la sfârșitul anului și este 2,84 lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!