Drumul de la Leova nu-i autostradă, dar costă 3,5 mil. de euro pentru 3,5 km

28 Aug. 2022, 17:18
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
28 Aug. 2022, 17:18 // Actual //  bani.md

Una dintre ele mai importante majorări de cheltuieli prevăzute în proiectul de modificare a Legii bugetului de stat pentru anul 2022 este la Fondul Rutier, care va crește cu circa 780 milioane lei.

Aproape o treime din această majorare de alocaţii bugetare va fi direcționată în regim de urgență pentru „implementarea proiectului de amenajare a drumului de acces către punctul de trecere (provizoriu) la frontiera de stat Republica Moldova – România în proximitatea orașului Leova”, transmite Mold-street.

Mai exact, este vorba de 251,5 milioane lei, care potrivit rectificării bugetare votate în prima lectură urmează a fi folosiţi pentru a finanţa lucrările de construcţie a drumului de acces de la punctul de trecere a frontierei de stat Leova – Bumbăta către drumul național G99 Leuşeni-Leova, ocolind oraşul Leova.

Comisia pentru Situații Excepționale (CSE), prezidată de prim-ministra Natalia Gavrilița, a decis în ședința de vineri, 26 august, că prin derogare de la Legea finanţelor publice şi responsabilității bugetar-fiscale, în scopul construcției acestui drum, „se permite achitarea valorii materialelor de construcție transportate și depozitate pe șantier, în baza facturilor fiscale, conform volumelor prevăzute în documentația de proiect și deviz”.

De notat că lucrările au demarat deja şi sunt efectuate de compania Irinda Prim SRL (proprietar și administrator – Igor Galeamov), care anterior a fost sancționată de Consiliul Concurenței, cu o amendă de circa un milion de lei, pentru participarea cu oferte trucate la licitații sau la orice alte forme de concurs de oferte.

Administrația de Stat a Drumurilor a anunţat anterior că acest drum de acces va avea o lungime de 3,59 kilometri.

Astfel, un calcul elementar arată că un kilometru de drum va costa circa 20 milioane lei. Se pare că acesta este cel mai scump segment de drum din istoria recentă a Moldovei.

Autorităţile nu au oferit, în nota de informare la proiectul de modificare a legii bugetului de stat, explicaţii pentru aceste costuri uriaşe.

Potrivit unui Acord între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României, un nou punct de trecere a frontierei de stat Leova – Bumbăta urmează a fi deschis traficului internațional rutier, pe segmentul moldo-român.

Pentru instituirea şi amenajarea acestui punct, în rectificarea bugetară sunt prevăzute alte 8,4 milioane lei. Astfel costurile trec deja de 260 milioane lei.

ASD menționa anterior că lucrările de construcție a podului urmează a fi finalizate până în toamna anului curent, iar la îndeplinirea acestui obiectiv lucrează armata Republicii Moldova și a României.

Realitatea Live

16 Apr. 2025, 07:50
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
16 Apr. 2025, 07:50 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

După ce a pierdut aproape 60% din exporturile de gaze ca urmare a „războiului gazelor” cu Europa și eșecului negocierilor cu China pentru un nou contract, gigantul rus Gazprom își reorientează activitatea: va produce mașini de spălat și frigidere. Potrivit publicației Kommersant, filiala „Gazprom Bîtovie Sistemi” va începe producția de electrocasnice în 2025, pe platforma fostei fabrici Bosch de lângă Sankt Petersburg, preluată de statul rus și trecută sub administrarea temporară a companiei de stat.

Fabrica, care înainte de război producea anual peste un milion de frigidere și mașini de spălat, ar urma să fie repornită chiar din această vară. Totuși, relansarea se lovește de o problemă majoră: lipsa licenței pentru software-ul industrial, după retragerea grupului german Bosch din Rusia.

În prezent, filiala Gazprom produce deja aragaze pe gaz și a obținut anul trecut venituri de 6,6 miliarde de ruble și un profit net de 140 milioane de ruble. În schimb, activitatea de bază a Gazprom — exportul de gaze — este în derivă: compania a înregistrat pierderi de 1 trilion de ruble în 2024, iar în 2023, pentru prima dată în 25 de ani, a raportat o pierdere netă istorică de 629 miliarde de ruble conform standardelor internaționale.

În urma sistării livrărilor către majoritatea țărilor europene, exportul de gaze a scăzut în 2023 la doar 69 de miliarde metri cubi — cel mai mic nivel din 1985. Deși în 2024 volumul a crescut la 81 de miliarde, acesta este de 2,5 ori mai mic decât vârful atins înainte de invazia Ucrainei.

Planurile Kremlinului de a compensa pierderile prin extinderea exporturilor spre China au eșuat. Deși s-a propus construirea unei noi conducte — „Puterea Siberiei 2” — și majorarea de cinci ori a volumului livrat, președintele chinez Xi Jinping a refuzat semnarea unui acord.

Pe fondul pierderilor, Gazprom a anunțat disponibilizări masive: 40% din angajații de la sediul central — aproximativ 1.500 de persoane — vor fi concediați. Totodată, compania ar putea scoate la vânzare sediul său de lux al diviziei de export, construit în stilul unui palat italian, precum și alte bunuri imobiliare de lux.