Nemții repornesc încă o centrală pe cărbune. Berlinul face eforturi ca să economisească gazele naturale

23 Aug. 2022, 15:52
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
23 Aug. 2022, 15:52 // Actual //  bani.md

Germania repune în funcţiune o nouă centrală de rezervă pe bază de cărbune pentru a compensa criza de gaze. Unitatea de producere a energiei electrice va fi repornită săptămâna viitoare, iar Germania speră să economisească, astfel, rezervele de gaze pentru iarnă. Gazele naturale sunt principalul combustibil folosit pentru încălzirea locuințelor în statul german.

Centrala Heyden din Petershagen, din apropierea orașului Hanovra, din vestul Germaniei, va fi repusă în funcțiune pe 29 august. Această unitate urmează să producă energie electrică până la sfârşitul lunii aprilie anul viitor, a anunţat operatorul Uniper. Centrala Heyden are o capacitate de producție de 875 de megawaţi. Instalația a fost pusă în funcțiune în anul 1987 și este una dintre cele mai puternice centrale electrice pe cărbune din Germania, potrivit Uniper.

Germania intenţiona să elimine treptat producţia de energie pe bază de cărbune cel târziu în 2038. Însă acest lucru nu mai este posibil, în prezent din cauza războiului declanșat de Rusia în Ucraina. Perturbările din sistemul energetic, provocate de crizele de pe piața energiei au determinat autoritățile de la Berlin să revină asupra acestei decizii și să dispună reactivarea unor centrale.

Din 14 iulie, un regulament federal a permis centralelor pe cărbune din aşa-numita reţea de rezervă să fie complet reactivate. Prin această măsură autoritățile germane speră să economisească stocurile de gaze acumulate pentru iarna viitoare. Centralele de rezervă produc energie electrică numai când este necesar pentru a asigura stabilitatea reţelei, după cum relatează dpa.

La începutul lunii august, centrala Mehrum din Hohenhameln, deţinută de grupul energetic ceh EPH, a fost pusă în funcțiune. Mai multe centrale pe cărbune care au fost plasate în rezervă urmează să fie repornite săptămânile următoare în contexul fluxurile reduse de gaze importate din Rusia. De menționat că gazele naturale asigură funcționarea celor mai multe locuințe din Germania.

Pentru iarna viitoare, Germania trebuie să-și reducă consumul de gaze cu o cincime pentru a evita o penuria în această iarnă. Oficialii de la Berlin recomandă firmelor și gospodăriilor să se pregătească pentru cea mai mare criză energetică din Europa, scrie Financial Times. Ministerul german al Economiei a recomandat tuturor companiilor și autorităților locale să reducă temperatura minimă din spațiile de lucru la 19 grade C, pe timpul iernii.

Se așteaptă ca prețurile  la gaze să explodeze de la 1 octombrie, majorarea fiind de peste 100%. Furnizorii acuză costurile suplimentare pe care le au cu achizițiile de gaze naturale, în condițiile în care situația este tensionată și nu se întrevede o relaxare. Mai mult, avertizează că majorările de prețuri vor continua.

Realitatea Live

03 Apr. 2025, 16:17
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
03 Apr. 2025, 16:17 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Ministra Finanțelor, Victoria Belous, a declarat că Bugetul  PLUS+, în valoare de 8 miliarde de lei, reprezintă un efort substanțial de susținere a măsurilor economice și sociale asumate de Guvern, dar vine cu un preț: creșterea deficitului bugetar estimat la 5,1% din PIB.

„Această rectificare influențează veniturile, cheltuielile și, evident, deficitul. Sunt ajustări atât în bugetul de stat, cât și în bugetul asigurărilor sociale. În acest proiect deja sunt reflectate granturile din partea Uniunii Europene și alte surse externe, precum și domeniile în care vor fi investiți acești bani”, a precizat ministra.

Potrivit ministrei, după rectificare veniturile bugetare ajustate vor fi de 75 miliarde lei și cheltuieli totale de93 miliarde lei. Deficitul bugetar estimat va fi de până la 5,1% din PIB, în condițiile unei implementări complete a tuturor programelor.

Ministra Belous a subliniat că transparența bugetară este asigurată, iar datele privind evoluția deficitului și execuția bugetului sunt publice și disponibile trimestrial pe site-ul Ministerului Finanțelor.

„Dacă până acum invocam lipsa banilor ca obstacol pentru reforme, acum nu mai avem această scuză. Avem suficiente resurse și lichiditate. Este momentul să livrăm rezultate și să onorăm angajamentele asumate”, a declarat Belous.

Ministra a adresat un apel direct agenților economici, încurajându-i să aplice la programele de susținere lansate prin Bugetul PLUS+.

„Invit toți agenții economici să aplice la aceste măsuri. Ministerul Finanțelor își va onora obligațiile. Scopul nostru este să implementăm reformele până la capăt”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!