Criza energetică din Europa anunță mari schimbări în economiile mondiale. Cărțile se amestecă din nou

21 Aug. 2022, 09:19
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
21 Aug. 2022, 09:19 // Actual //  Lupu Eduard

Principalele economii ale Europei se vor confrunta cu contracții în 2023, pe măsură ce prețurile energiei continuă să crească pe fondul unei crize care se agravează, potrivit Amrita Sen, director de cercetare la Energy Aspects.

Din cauza prețurilor mai mari la gaze naturale, produsul intern brut european va scădea cu 1,4% anul viitor, a declarat Sen pentru Bloomberg TV, menționând că viziunea este mult mai proastă decât majoritatea previziunilor. FMI, de exemplu, este de părere ca economia zonei euro va crește cu 1,2% anul viitor.

Schimbări majore

„Ne aflăm într-o situație în care cererea continuă să rămână ridicată, asistăm deja la raționalizarea cererii în sectorul industrial din Europa”, a spus ea. Pe măsură ce prețurile continuă să crească, Sen a remarcat că există așteptări că Rusia ar putea întrerupe complet aprovizionarea cu gaze naturale, ceea ce ar împinge prețurile și ar adăuga o presiune economică mai mare.

Cu toate acestea, o întrerupere completă nu este în scenariul Aspectului Energetic. A existat deja o creștere a utilizării petrolului și a cărbunelui în Europa, pe măsură ce industriile trec la înlocuitori de energie pentru a evita prețurile vertiginoase ale gazelor naturale, a adăugat ea.

Cauzele creșterii prețurilor

„Povara prețurilor ridicate la gaz și petrol va însemna că vom vedea o oarecare contracție abruptă în economiile europene anul viitor”, a spus Sen. Joi, contractele futures pe gaze naturale olandeze s-au situat aproape de 234 de euro pe megawat oră, de aproximativ 10 ori mai mult decât de obicei în această perioadă a anului.

Un val de căldură sever, reducerea fluxurilor de gaze ale Rusiei și o perioadă de secetă au pus presiune asupra prețurilor în ultimele săptămâni, potrivit Business Insider.

Realitatea Live

03 Iun. 2024, 09:39
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
03 Iun. 2024, 09:39 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Activele totale ale sectorului bancar din Republica Moldova au ajuns la 153 940,5 milioane lei la sfârșitul anului 2023, înregistrând o creștere de 22 572,3 milioane lei (17,2%) comparativ cu sfârșitul anului precedent. Principala sursă de finanțare a acestor active sunt datoriile, care au crescut cu 19 227,0 milioane lei (17,8%), ajungând la 127 279,2 milioane lei, în principal datorită majorării depozitelor atrase cu 18 849,1 milioane lei (19,8%), totalizând 113 993,1 milioane lei, arată datele Băncii Naționale a Moldovei.

În 2023, o bancă a atras resurse financiare prin emisiuni de valori mobiliare (obligațiuni) în valoare de 254,7 milioane lei pentru a-și majora sursele de finanțare pe termen lung și a diversifica instrumentele de finanțare. Totodată, alte datorii financiare au scăzut cu 374,3 milioane lei (3,8%), ajungând la 9 600,3 milioane lei.

Capitalul, o altă sursă de finanțare a activelor, a crescut cu 3 345,3 milioane lei (14,3%) ajungând la 26 661,3 milioane lei, datorită profitului obținut în perioada de referință. Ponderea activelor în PIB-ul prognozat pentru 2023 a crescut cu 1,4 puncte procentuale, de la 47,9% la 49,3%, pe fundalul unui ritm de creștere a activelor de 17,2%, comparativ cu o creștere a PIB-ului de 13,9%.

Concentrarea activelor sectorului bancar este dominată de patru bănci mari, desemnate de Banca Națională a Moldovei (BNM): BC „MOLDOVA AGROINDBANK” S.A., BC „Moldindconbank” S.A., B.C. „VICTORIABANK” S.A., și OTP Bank S.A. Ponderea activelor acestor bănci mari a crescut la 82,2% la sfârșitul anului 2023, cu 1,7 puncte procentuale mai mult decât în 2022.

Ponderea activelor băncilor medii (BC „ProCredit Bank” S.A., FinComBank” S.A., BC EXIMBANK” S.A., BC „ENERGBANK” S.A., BCR Chișinău S.A.) a scăzut cu 1,3 puncte procentuale, ajungând la 15,3%. În același timp, ponderea activelor băncilor mici (BC „COMERȚBANK” S.A., BC „EuroCreditBank” S.A.) a scăzut cu 0,4 puncte procentuale, constituind 2,5%. Componența grupurilor de bănci a rămas neschimbată față de anul precedent.

BC „MOLDOVA AGROINDBANK” S.A. deține cea mai mare pondere a activelor totale, constituind 33,9% (limita ≤35%), urmată de BC „Moldindconbank” S.A. cu 20,2%.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău