S-a stricat prietenia ruso-nemțească. Germania caută cu disperare gaz pentru iarnă

17 Aug. 2022, 04:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
17 Aug. 2022, 04:56 // Actual //  Lupu Eduard

Zâmbitor în ceaţă, cancelarul german se arăta luni la prova unui vas în largul oraşului Oslo cu ocazia unei vizite oficiale în Norvegia. Olaf Scholz îşi continuă căutarea de noi surse de aprovizionare care să compenseze oprirea livrărilor de gaz rusesc, scrie Les Echos, citată de Rador.

Presiunea a ajuns maximă. Consecinţă a penuriei de gaz, preţul electricităţii pentru anul viitor a depăşit pentru prima dată pragul de 500 de euro megawatt/oră în Germania, marţi, adică o creştere cu circa 500% într-un an.

La Oslo, Olaf Scholz a primit totuşi un refuz politicos de la prim-ministrul norvegian, Jonas Gahr Støre. „Ne-am crescut deja exporturile de gaz cu aproape 10% şi asta e cu adevărat maximum”, a explicat el după întâlnire.

În 2021 Norvegia a livrat 110 miliarde de metri cubi de gaz natural Europei, din care aproape jumătate Germaniei. Ea depăşeşte deja Rusia în aprovizionarea germanilor, furnizându-le 30% din consum. Va trebui aşteptat până în 2024 şi 2025 ca să exploateze noi zăcăminte şi să-şi crească livrările.

După Norvegia, Olaf Scholz va merge în Canada, duminica viitoare, însoţit de ministrul economiei, Robert Habeck. Obiectivul este să cumpere gaz natural lichefiat pentru a alimenta noile terminale de import aflate în construcţie la Marea Baltică.

Germania şi Canada pregătesc de asemenea un parteneriat pentru producerea de hidrogen zis „verde”, pornind de la energii regenerabile, peste doi-trei ani.

Să se relanseze gazoductul Midi-Catalonia

Speranţele Germaniei se îndreaptă şi spre Sud. La conferinţa de presă de vară de acum o săptămână, cancelarul a scos din sertare proiectul gazoductului Midi-Catalonia (MidCat), care să lege Barcelona de Carcassonne traversând Pirineii. Susţinut de Comisia Europeană, proiectul este în aşteptare din 2019.

El ar trebui să ducă spre nordul Europei gaz algerian, dar şi GNL care ar veni în peninsula Iberică din Statele Unite şi Nigeria. Acest gazoduct ar contribui „masiv la uşurarea şi destinderea situaţiei în materie de aprovizionare”, speră Olaf Scholz.

În vreme ce Spania şi Portugalia susţin Germania în acest demers, Franţa tergiversează din cauza costurilor unei construcţii evaluate la peste 440 de miliarde de euro şi a timpului necesar pană la punerea în funcţiune a acestui gazoduct.

Zăcăminte greceşti şi cipriote

Într-o răsturnare istorică, la 15 ani după criza financiară care a înăsprit relaţiile dintre Germania şi Grecia, Berlinul ar putea apela şi el la Atena pentru ajutor. Potrivit unor studii făcute în 2017 şi 2018, aproape 280 de milioane de metri cubi de gaz s-ar afla în largul Cretei, adică de 50 de ori consumul actual al Greciei.

Considerate prea costisitoare din punct de vedere financiar şi de mediu, zăcămintele alocate unui consorţiu format din TotalEnergies, ExxonMobil şi Hellenic Petroleum atrag din nou atenţia.

Realitatea Live

02 Iun. 2024, 10:59
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Iun. 2024, 10:59 // Actual //  Lupu Eduard

Mulți turiști își aleg destinațiile de vacanță în funcție de obiectivele istorice sau culturale pe care pot să le viziteze. Alții, în funcție de plaje și peisaje ori festivaluri și concerte. Însă pentru foarte mulți turiști partea cea mai interesantă a călătoriei este mâncarea.

Aceștia sunt cei care, de regulă, își rezervă cel puțin 2-3 zile din întreaga vacanță pentru a descoperi comorile gastronomice din destinația aleasă. Vizitează restaurante, piețe cu delicii locale, testează mâncarea stradală și se bucură de preparate de care nu au mai auzit vreodată.

În baza impresiilor călătorilor gurmanzi, Time Out a făcut un nou clasament al celor mai bune destinații urbane gastronomice din lume.

„Mâncarea este totul atunci când călătorești”, a declarat pentru CNN Travel Grace Beard, editor Time Out. „O masă bună sau rea poate defini o călătorie și de obicei este unul dintre lucrurile pe care ni le amintim.”

Pe locul 1 în topul Time Out este orașul italian Napoli, locul în care s-a născut pizza, o destinație de vacanță preferată și de foarte mulți români. Însă acest oraș are de oferit mult mai mult decât pizza, fiind extrem de popular în toată lumea pentru preparate senzaționale și restaurante bune.

Pentru a întocmi topul, Time Out a chestionat mii de turiști de pe tot globul și a stat de vorbă cu localnicii despre opțiunile alimentare din orașul lor, interesându-se în același timp de calitate și accesibilitate. Clasamentul a fost stabilit în funcție de mai multe criterii.

Pizza și multe altele

Pentru turiștii dornici să guste o pizza autentică în Napoli, Time Out recomandă pizzeria Santa Maradona, situată în cartierul spaniol.

Proprietarul, Andrea Viviani, a declarat pentru CNN Travel că a fost încântat să fie lăudat de Time Out și a ținut să sublinieze că Napoli înseamnă mult mai mult decât mâncare bună.

„Mâncarea este cu siguranță o parte importantă a culturii noastre, dar Napoli este mult mai mult”, a spus Viviani.

Pe locul doi în clasamentul Time Out se află orașul sud-african Johannesburg, fiind recomandate restaurantele din cartierul Braamfontein. Time Out spune că felul de mâncare obligatoriu din oraș este sandvișul kota, o pâine umplută cu ingrediente gustoase, cum ar fi chipsuri de cartofi, cârnați, ou și brânză, dar și bunny chow, o mâncare din Africa de Sud, cu curry, carne și fasole puse în pâine. .

Pe locul trei este Lima, din Peru, unde Time Out recomandă vizitatorilor să încerce mâncărurile specifice ceviche și arroz con pollo.

Prioritizarea accesibilității

Lista include și orașele Ho Chi Minh City (numărul patru în top), Beijing (numărul cinci) și Bangkok (numărul șase).

Caracteristica comună la toate orașele din top este aceea că „trec printr-o renaștere culinară” și „sunt foarte în vogă în acest moment”, spune Grace Beard.

Beard a mai spus că „accesibilitatea a jucat un rol la fel de important ca și calitatea în stabilirea acestui clasament”, iar specialiștii au căutat orașe „în care mesele de bună calitate sunt accesibile călătorilor cu orice buget”.

Orașele cu cea mai bună mâncare în 2024

1. Napoli, Italia
2. Johannesburg, Africa de Sud
3. Lima, Peru
4. Ho Chi Minh, Vietnam
5. Beijing, China
6. Bangkok, Thailanda
7. Kuala Lumpur, Malaezia
8. Mumbai, India
9. Dubai, Emiratele Arabe Unite
10. Portland, SUA
11. Liverpool, Marea Britanie
12. Medellín, Columbia
13. Sevilla, Spania
14. Porto, Portugalia
15. Marrakech, Maroc
16. Lyon, Franța
17. Sydney, Australia
18. Montreal, Canada
19. Osaka, Japonia
20. Copenhaga, Danemarca

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău