Rusia își pregătește terenul pentru preluarea Transnistriei. Planurile Moscovei pentru enclava separatistă

13 Aug. 2022, 15:48
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
13 Aug. 2022, 15:48 // Actual //  bani.md

Moscova a îndemnat pretinsele autorități din stânga Nistrului să purceadă la elaborarea măsurilor suplimentare pentru a proteja teritoriul și populația Transnistriei. Recomandarea a fost făcută de Ministerului Apărării al Federației Ruse la masa rotundă desfășurată pe 21 iulie în cadrul Consiliului Federației „Participarea Federației Ruse la operațiunea de menținere a păcii în Transnistria – 30 de ani de pace și stabilitate în regiune”.

Documentul semnat de către senatorii ruși Alexander Rakitin și Vladimir Dzhabarov, conține recomandări cu privire la pașii pe care trebuie să le întreprindă departamentele ruse în lumina situației actuale din Transnistria, scrie novostipmr.org.

În special, Ministerul Apărării al Federației Ruse este, de asemenea, instruit să „implementeze toate măsurile necesare pentru a asigura siguranța forțelor de menținere a păcii rusești și a cetățenilor ruși”.

Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei i s-a recomandat „să continue îmbunătățirea serviciilor consulare pentru cetățenii ruși care locuiesc în Tranistria”. Alături de aceasta, autorii rezoluției mesei rotunde solicită Ministerului Afacerilor Externe „să elaboreze un set de măsuri împotriva Republicii Moldova în cazul unor acțiuni neprietenoase împotriva contingentului rus de menținere a păcii” și „să consolideze activitatea de informare în ceea ce privește informarea publicului despre sarcinile și rezultatele pozitive ale operațiunii de menținere a păcii timp de 30 de ani din Transnistria.

Comitetelor Consiliului Federației pentru apărare și securitate și pentru afaceri internaționale li se recomandă „să continue monitorizarea situației politico-militară din regiunea Europei de Est”, precum și să interacționeze cu Ministerul de Externe și cu Ministerul Apărării „în ceea ce privește îmbunătățirea cadrul de reglementare pentru asigurarea regională și consolidarea securității naționale a Federației Ruse”.

La masa rotundă a Consiliului Federației Ruse au participat liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski și pretinsul ministru de externe al regiunii separatiste, Vitalii Ignatiev.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

05 Apr. 2025, 11:58
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Apr. 2025, 11:58 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Un tribunal din Republica Bașkortostan a decis naționalizarea a șapte fabrici deținute de fostul șef al „Gazprom Energo”, Alexei Mitiușov, în cadrul unei acțiuni demarate de Procuratura Generală a Rusiei. Valoarea totală a activelor preluate de stat se ridică la 31,5 miliarde de ruble, relatează Kommersant.

Decizia prevede trecerea în proprietatea statului a 100% din acțiunile sau părțile sociale ale companiilor „Salavatneftemaș”, „Salavatneftehimremstroi”, „Podzemneftegaz”, „Remenergomontaj”, „Neftehimremstroi”, „Tehcentr” și Uzina de catalizatori din Salavat. Aceste întreprinderi deservesc grupul „Gazprom Neftechim Salavat”, una dintre companiile-cheie ale industriei chimice din regiune.

Potrivit instanței, Mitiușov, care deține pașaport lituanian și permis de ședere în Spania, a stabilit un „control străin” asupra acestor active strategice, fapt considerat ilegal conform legislației ruse. Decizia a fost pusă în aplicare imediat, fără posibilitatea apelului, la cererea procurorilor, care au avertizat că o întârziere ar putea duce la oprirea producției, neplata salariilor și falimentul fabricilor.

În plângerea sa, Procuratura a susținut că Mitiușov a achiziționat companiile prin entități controlate – „Mercury Capital Trust” și „Corporate Center” – în urma unor tranzacții neautorizate și nevalidate de comisia guvernamentală sau Serviciul Federal Antimonopol. Împotriva fostului director „Gazprom Energo” a fost deschis un dosar penal în 2022, fiind acuzat de deturnare de fonduri de la „Gazprom Neftechim Salavat”. În februarie 2023, Mitiușov a fost dat în urmărire internațională.

Naționalizarea activelor considerate „strategice” a devenit o practică tot mai frecventă în Rusia după invadarea Ucrainei. Potrivit fostului șef al Transparency International Rusia, Ilia Șumanov, în ultimii trei ani, statul a preluat active în valoare de peste 2,07 trilioane de ruble. În 2024, The Moscow Times estimează că autoritățile au naționalizat cel puțin 67 de companii, cu venituri anuale de peste 807,6 miliarde de ruble și active evaluate la peste 544,7 miliarde.

Această decizie reflectă consolidarea controlului statului rus asupra economiei, în paralel cu o ofensivă împotriva proprietății private cu legături externe, în contextul actualei izolări internaționale.